Εξηγώντας στα παιδιά τα μυστικά της ασφαλούς μετακίνησης στο δρόμο με σύμμαχο ένα τρυφερό παραμύθι

Η κυκλοφοριακή αγωγή αποτελεί ένα από τα μαθήματα που πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από τα προσχολικά τους χρόνια δεδομένου ότι κάθε χρόνο η χώρα μας πληρώνει βαρύ τίμημα στην άσφαλτο. Τα τροχαία αποτελούν μάστιγα για την ελληνική κοινωνία και είναι επιτακτικό τα παιδιά μας από νωρίς να εκπαιδεύονται εκπαιδεύονται στους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής και κατά συνέπεια να τους σέβονται!

Παιδιά και οδική ασφάλεια: Μας αφορά όλους!

Η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν έφτασε στα χέρια μου το παραμύθι “Ο Λευτέρης πάει βόλτα! Ζώνη, κράνος, φύγαμε!” που υπογράφει η συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμμετρία.

Στην αγορά παιδικού βιβλίου, η κυκλοφοριακή αγωγή δεν έχει την δέουσα θέση που συνεπάγεται με αποτέλεσμα η συγγραφική δουλειά της κα Πλούμπη να αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει μεράκι, αγάπη για τα παιδιά και ταλέντο, ακόμα και αυτή η θεματική μπορεί να δώσει αφορμή για όμορφες διδακτικές ιστορίες.

Στις σελίδες του παραμυθιού τα παιδιά από 4 ετών θα μάθουν μέσα από την ιστορία του Λευτέρη τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και τους κανόνες οδικής ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται από όλους μας παντού.  Όλα ξεκινούν από μια στιγμή της καθημερινότητας των παιδιών.

Η οικογένεια του Λευτέρη ετοιμάζεται για μια βόλτα με το αυτοκίνητο όμως ο μικρούλης αρνείται πεισματικά να κάτσει στο ειδικό κάθισμα και να βάλει τη ζώνη ασφαλείας. Πρόκειται για μια κατάσταση με την όποια έρχονται αντιμέτωποι συχνά οι γονείς και είμαι σίγουρη ότι και τα παιδιά θα ταυτιστούν.

“Δεν μου αρέσει αυτή η ζώνη! Δε μου αρέσει να κάθομαι στο καρεκλάκι. Δεν μπορώ να κουνηθώ!”

Τα λόγια αυτά του Λευτέρη είναι φράσεις που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από όλα τα παιδιά. Κι όμως ζώνη ασφαλείας και παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι δύο βασικές προϋποθέσεις για να μετακινείται το παιδί ως επιβάτης στο αυτοκίνητο.

Όσο εκτυλίσσεται η ιστορία και προχωρά η αφήγηση ο αναγνώστης μαθαίνει τους σημαντικότερους κανόνες ασφαλούς μεταφοράς, τα μυστικά της κυκλοφοριακής αγωγής ενώ παράλληλα θίγονται και οι συμπεριφορές – συνήθειες που σαμποτάρουν την ασφάλεια και θέτουν σε κίνδυνο το παιδί είτε ως πεζό, είτε ως επιβάτη ΙΧ.

Στο δρόμο με ασφάλεια κυκλοφορώ

Το εξαιρετικό κείμενο της συγγραφέως σε συνδυασμό με την εικονογράφηση της Άννης Θεοχάρη δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πινακίδες σήμανσης, τη σωστή συμπεριφορά του πεζού, του ποδηλάτη, του επιβάτη και την ασφαλή μετακίνηση από και προς κάθε προορισμό.

Είναι η ιδανική αφορμή για να ξεκινήσουμε με τα παιδιά μια κουβέντα για την οδική κυκλοφορία και ασφάλεια αλλά και για να τα ευαισθητοποιήσουμε ότι πάντα και απαρέγκλιτα πρέπει να υιοθετούν ορθή κυκλοφοριακή συμπεριφορά καθώς είναι το Α και το Ω για την ίδια τους τη ζωή.

Το πώς συμπεριφερόμαστε ως πεζοί αλλά και ως οδηγοί αλλά και το πώς επιτρέπουμε στα παιδιά να συμπεριφέρονται όταν κυκλοφορούμε παρέα είναι ο «σπόρος» της καλής οδικής συμπεριφοράς.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το παραμύθι συνοδεύεται και από μια σειρά αυτοκόλλητων με τα οποία τα παιδιά στο τέλος της αφήγησης καλούνται να απασχοληθούν σε μια διαδραστική δραστηριότητα κατανόησης των όσων διάβασαν για την ασφάλεια στο δρόμο.

Δεδομένου ότι πλησιάζει ο εορτασμός για την 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ  που φέτος τιμάται από τις 15 έως 21 Μαΐου, το παραμύθι “Ο Λευτέρης πάει βόλτα, ζώνη κράνος φύγαμε!” αξίζει να βρει τη δική του θέση σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη αλλά και να μπει σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες για να μεγαλώσουμε γενιές παιδιών που θα έχουν εμπεδώσει την αξία της οδικής ασφάλειας.

Γιατί όπως εύστοχα αναφέρεται και στο κείμενο “Προσοχή σημαίνει ασφάλεια και ασφάλεια σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι”.