Έκθεση 10χρονης Μελίνας: “Ας παραδειγματιστούμε όλοι από το καλό για να γίνουμε καλύτεροι”

Υπάρχουν καλοί άνθρωποι αλλά και κακοί. Υπάρχουν ήμερα ζώα αλλά και άγρια. Ας παραδειγματιστούμε από το καλό για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι” οι σκέψεις της 10χρονης Μελίνας, μαθήτριας της Δ. τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδας  αποδεικνύουν περίτρανα ότι το μέλλον αυτού του κόσμου ανήκει στα παιδιά και η αφοπλιστική τους ειλικρίνεια είναι ένα πολύτιμο εφόδιο.

Το αισιόδοξο και βαθιά ουσιαστικό μήνυμα της μικρής μαθήτριας συμπυκνώνει με εύστοχο τρόπο όλα όσα οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά ώστε να διαμορφώσουμε υγιείς πνευματικά ανθρώπους που θα κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη και πιο αληθινή από αυτή που ζούμε σήμερα.

Με τα διδάγματα και τις αξίες που τους μεταλαμπαδεύουμε οφείλουμε να τα προετοιμάσουμε για να χαράξουν τη δική τους διαδρομή. Όταν τα παιδιά μας έχουν αξίες, μπορούν να αγωνιστούν και να πετύχουν στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας, την οποία όλοι μας αναζητούμε μετά μια περίοδο που έφερε διαψεύσεις και απότομη προσγείωση.

Η καλοσύνη θα σώσει τον κόσμο!

Τα λόγια της Μελίνας αποτελούν απόσπασμα ενός κειμένου που κλήθηκε να γράψει στο πλαίσιο σχολικής εργασίας. Έχοντας ως έμπνευση το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας έγραψε μια ανεστραμμένη εκδοχή του όπου ο κακός λύκος είναι ο καλός και η Κοκκινοσκουφίτσα είναι η κακιά για αυτό και την ονόμασε ως Μαυροσκουφίτσα.

Αν και αρχικά η Μελίνα σκεφτόταν πώς η κακιά Μαυροσκουφίτσα θα επιτεθεί και θα κάνει κακό στο Λύκο εντούτοις άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να μην την βάλει να εφαρμόσει τα παμπόνηρα μοχθηρά σχέδια της εις βάρος των Λύκων. Η λέξη κλειδί που καθόρισε την εξέλιξη του παραμυθιού ήταν η καλοσύνη.

Σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται, η αλληλεγγύη και η καλοσύνη είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε μικροί και μεγάλοι για να μην αλλοτριωθούμε και να μην αποξενωθούμε από τον συνάνθρωπό μας. Είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε κάθε μέρα κόντρα στην αγριότητα, την αδιαφορία και την ιδιοτέλεια που επικρατούν κατά κράτος γύρω μας.

Ελάτε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο

Ας παραδειγματιστούμε από τα όμορφα λόγια της 10χρονης Μελίνας και ας αλλάξουμε την οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε μικροί αλλά και μεγάλοι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ακολουθώντας άθελά της τη ρήση του σπουδαίου Σοφοκλή “Η καλοσύνη γεννά πάντα μόνο καλοσύνη”, η μικρή μαθήτρια μας δίνει ένα σημαντικό μάθημα ζωής που αξίζει όχι μόνο να το εφαρμόσουμε και εμείς στη ζωή μας αλλά και να το μεταλαμπαδεύσουμε όπου μπορούμε. φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, το παιδί θα έχει πάρει ένα σημαντικό μάθημα ζωής.

Εύγε Μελίνα!!