Οι μαθητές του 2ου και 6ου Δημ. Σχ. Αρτέμιδας μυήθηκαν στον κόσμο της δημοσιογραφίας από το Infokids.gr

Το Infokids.gr στηρίζει και προβάλλει τις πρωτοβουλίες και τα εκπαιδευτικά projects των σχολείων της χώρας που αποδεικνύουν εμπράκτως ότι όταν υπάρχει μεράκι, αγάπη για τους μαθητές και διάθεση για δημιουργία, μπορούν να συντελεστούν εκπαιδευτικά θαύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσαμε παρά να συμμετάσχουμε με χαρά σε μια online συνάντηση με τους μαθητές της Ε τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου και της Δ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδας   ώστε να μιλήσουμε στα παιδιά για το δημοσιογραφικό επάγγελμα και το “ταξίδι” της είδησης μέχρι τη στιγμή που θα γράφεται ένα ρεπορτάζ μέχρι τη δημοσίευσή του.

Η δημοσιογράφος του Infokids.gr έδωσε διαδικτυακό ραντεβού με τους μαθητές την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και απάντησε σε όλες τους τις απορίες για το πώς δημιουργούνται οι ειδήσεις, πώς διασταυρώνεται η ακρίβεια και η αξιοπιστία τους αλλά και ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε σε κάθε δημοσιογραφικό άρθρο.

Μελλοντικοί δημοσιογράφοι εν δράσει

Αυτή η ξεχωριστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος e twinning -NEWS που συμμετέχουν και τα δυο σχολεία έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μυστικά της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία πληροφόρησης και πώς να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που συλλέγουν. Παράλληλα, έμαθαν πόσο σημαντικό είναι να έχουν πλούσιο λεξιλόγιο και να το αξιοποιούν  στον γραπτό λόγο.

Η χαρά των μαθητών αλλά και των δασκάλων ήταν απερίγραπτη γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα συνομιλούσαν με μια δημοσιογράφο. Οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις σχετικά για το απαιτητικό αυτό επάγγελμα και ρώτησαν για τη συγγραφή ενός άρθρου και για τη διαδικασία μιας συνέντευξης. Έμαθαν πώς μπορούν να γίνουν και εκείνοι  “μικροί δημοσιογράφοι”, πώς να συντάσσουν κείμενα, πώς να αφηγούνται μια ιστορία και πώς να παρουσιάζουν τις πληροφορίες εκάστοτε θέματος που καλούνται να καλύψουν δημοσιογραφικά.

Όπως δήλωσαν οι δασκάλες της Ε1 και Ε2 τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Αρτέμιδος, κα Σωτηριάδου Αριάδνη  και κα Κοντογιώργη Δήμητρα και η δασκάλα της Δ τάξης  6ου  Δ.Σ. Αρτέμιδος  και Φλώρου Άντζελα: Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές μας. Πιστεύουμε ότι έμαθαν αρκετά πράγματα και η όλη διαδικασία τους κέντρισε το ενδιαφέρον .Ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας διαθέσατε“.

Η εξ αποστάσεως συνάντησή μας ήταν ομολογουμένως ένα ευχάριστο διάλειμμα καθώς είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους εκκολαπτόμενους δημοσιογράφους και να τους λύσουμε όλες τους τις απορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί ο «μαγικός» κόσμος της δημοσιογραφίας.

Το έκδηλο ενδιαφέρον των παιδιών, οι εύστοχες παρατηρήσεις και οι γνήσιες απορίες τους μας γέμισαν χαρά και αισιοδοξία και ελπίζουμε να βάλαμε το λιθαράκι μας στο να μάθουν κάτι νέο για τον κόσμο στον οποίον προετοιμάζονται να βγουν.

Γιατί το e-Twinning είναι μια “χρυσή” ευκαιρία για τους μαθητές

Μέσα από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα e-Τwinning οι μαθητές θα βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες- τις δεξιότητες ITC και θα μάθουν να συνεργάζονται ως ομάδα με σκοπό τη συγγραφή ενός άρθρου.   δράση παροτρύνει τους μαθητές διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα θα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών.

Δείτε το video αυτής της ξεχωριστής online συνάντησης με τους μαθητές των δύο σχολείων

Γνωρίστε το πρόγραμμα “Μικροί Δημοσιογράφοι: Μαθαίνω να φτιάχνω τη σχολική μου εφημερίδα”

*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μικροί Δημοσιογράφοι: Μαθαίνω να φτιάχνω τη σχολική μου εφημερίδα” έχει σχεδιαστεί από την δημοσιογραφική ομάδα του Infokids.gr, του μακροβιότερου και πιο επιτυχημένου ψηφιακού μέσου ενημέρωσης για γονείς και παιδιά στην Ελλάδα.

Σε μια εποχή άμεσης και διαρκούς πρόσβασης ατόμων κάθε ηλικίας στην ενημέρωσης, δεν νοείται από το Σύγχρονο Ψηφιακό Σχολείο να απουσιάζει η εκπαίδευση των μαθητών στην κατανόηση, την αξιολόγηση και την σωστή διάδοση της πληροφορίας.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος, δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθητοποίησης μας στο παιδικό κοινό, φιλοδοξούμε να παρέχουμε στους μικρούς μαθητές (ηλικίας από 8 έως 15 ετών) επαρκή πληροφόρηση για το επάγγελμα του δημοσιογράφου σήμερα, καθώς και τα κατάλληλα εργαλεία, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μόνοι τους την δική τους σχολική εφημερίδα.

Σε μία παρουσίαση δύο διδακτικών ωρών, έμπειροι πτυχιούχοι δημοσιογράφοι της ομάδας του Infokids.gr θα συστήσουν στα παιδιά την Ιστορία του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, το Περιεχόμενο της Είδησης, τη σημασία της Σωστής Χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας, τον Κόσμο της Έντυπης Δημοσιογραφίας και το Πώς Στήνεται ένα Έντυπο, αλλά και το τοπίο της σύγχρονης ψηφιακής δημοσιογραφίας. Στο σημείο αυτό, οι μαθητές θα εμβαθύνουν ως προς την δημιουργία ενός ιστότοπου και την παραγωγή μιας ολοκληρωμένης είδησης.  Τέλος, θα γίνει αναφορά στην διάκριση των fake news, αλλά και στον ρόλο των social media στη διάδοση μιας πληροφορίας που μπορεί να εξελιχθεί σε είδηση.