Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό: Δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για το έμβρυο και την έγκυο

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου για την πανδημία αναφέρθηκε στο αν ο εμβολιασμός για τον Covid είναι ασφαλής για την κύηση καθώς επίσης και σε μια ερωτημάτων που απασχολούν όσες γυναίκες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και μετά τον εμβολιασμό σκέφτονται να εμβολιαστούν.

Ειδικότερα η κα Θεοδωρίδου ανέφερε τα εξής: ” Το εμβόλιο της Covid ως μόριο και ως τρόπος δράσης, φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα.”

Γιατί δεν εμβολιάζονται οι έγκυοι αφού το εμβόλιο είναι  ασφαλές;

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου “Επειδή οι κλινικές μελέτες που έγιναν δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς τους υπεύθυνους για τα λοιμώδη νοσήματα, τους εμβολιασμούς, όπως το CDC, είναι ότι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Τι θα συμβεί στη περίπτωση που μια γυναίκα αφού εμβολιάστηκε έμεινε έγκυος;

Η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι “Στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο οπωσδήποτε δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης.” Μάλιστα αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση μιας σύστασης που γινόταν πριν λίγες ημέρες μόλις, ότι μετά τον εμβολιασμό για την Covid να μην προγραμματίζεται κύηση. Πλέον, μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μία εγκυμοσύνη.

Δύο περιπτώσεις που συνιστάται ο εμβολιασμός στις εγκύους

Εν συνεχεία η κα Θεοδωρίδου στάθηκε στις δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο γυναίκα. Όταν η έγκυος, βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα. «Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη και φαίνεται ότι και η λοίμωξη με τον κορωνοϊό είναι ανάλογη με την λοίμωξη με τον ιό της γρίπης, δηλαδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος και για την έγκυο, αλλά και για το κύημα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού σε αυτή την περίπτωση και της εγκύου.» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο εμβολιασμός ανασταλτικός παράγοντας για το θηλασμό;

Τέλος, αποσαφήνισε ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Το mRNA είναι ένα μόριο που ο τρόπος που δρα δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε την έγκυο, ούτε το κύημα, πόσο μάλλον το βρέφος όταν θηλάζει. Δεν θα στερήσουμε επομένως, λόγω του εμβολιασμού, σε καμία μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό που είναι το μητρικό γάλα για το βρέφος της.» είπε η πρόεδρος της επιτροπής.