Εμβόλιο κατά των σφραγισμάτων ετοιμάζουν οι επιστήμονες

Επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημόνων κατασκευάζουν τον τελευταίο καιρό ένα εμβόλιο κατά των κοιλοτήτων («κουφάλων») στα δόντια, το οποίο μπορεί να βάλει τέλος στον… τρόμο του οδοντιάτρου. Το εν λόγω εμβόλιο, το οποίο δεν έχει ακόμα εγκριθεί για πειραματικές δοκιμές σε ανθρώπους, θα μπορεί δυνητικά να προστατεύσει τα δόντια των παιδιών από την εμφάνιση αυτών των μικροσκοπικών μα επίπονων διαβρώσεων στις κοιλότητες των δοντιών. Οι «κουφάλες» που προκαλούνται από ένα όξινο υποπαράγωγο των βακτηρίων, το οποίο ονομάζεται Στρεπτόκοκκος μιούτανς, μπορούν να μετριαστούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμειγνύοντας βακτήρια με πρωτεΐνες, προκειμένου να προστατεύονται τα δόντια και τα ούλα από τη διάβρωση. Αν πράγματι το εμβόλιο αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα προστατεύσει και τον τραπεζικό μας λογαριασμό, από τις συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο!

Τα σφραγίσματα είναι 4 φορές πιο συχνά από τα συμπτώματα παιδικής παχυσαρκίας και 20 φορές πιο συχνά από τον παιδικό διαβήτη στον δυτικό κόσμο. Κάποιες έρευνες λένε, ότι αποτελούν την συχνότερη αιτία επίσκεψης σε γιατρό στα παιδιά. Και, μάλιστα, μία από τις πιο επίπονες αλλά και κοστοβόρες αιτίες, αν αθροίσει κανείς το κόστος των σφραγισμάτων!

Και παρόλο που όλοι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις «κουφάλες» (όσοι έχουν ιδιαίτερα έντονες κοιλότητες στα δόντια μπορεί να είναι πολύ πιο επιρρεπείς, ακόμα κι αν τα βουρτσίζουν τακτικά), η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση κάποιου παίζει μεγάλο ρόλο. Οι οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, τείνουν να έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες και αυτό κάνει τα μέλη τους να εμφανίζουν πολύ περισσότερα προβλήματα στα δόντια. Έχει βρεθεί, ότι παιδιά ηλικίας 2-5 ετών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για σφραγίσματα.

Όσο καλά, βέβαια, κι αν φροντίζει κανείς τα δόντια του, τίποτα δεν μπορεί να τα προστατεύσει 100% από τον πραγματικό ένοχο των οδοντικών προβλημάτων: τη ζάχαρη. Όταν «σπάει» στο στόμα, η ζάχαρη εκλύει ακριβώς αυτό το οξύ που προκαλεί σφραγίσματα, το οποίο καταστρέφει άμεσα το σμάλτο των δοντιών. Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το γεγονός, ότι αν η ζάχαρη δεν απομακρυνθεί από τα δόντια μέσα σε 20 λεπτά αφού καταναλωθεί, ξεκινά άμεσα η διάβρωσή τους. Η κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και αναλογικά αυξάνονται και οι «κουφάλες». Και παρόλο που το βούρτσισμα, το νήμα και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο παίζουν τον ρόλο τους, ο μόνος πραγματικός τρόπος για να προστατευτεί το παιδί από αυτές είναι περιορίζοντας τη ζάχαρη.

Ελπίζουμε, λοιπόν, το νέο αυτό εμβόλιο να αποδειχθεί επιτυχές, γιατί μπορεί να μας γλυτώσει από πολλά χρήματα -ειδικά τις οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Πηγή: fatherly.com