Επιστρέφει για 2η χρονιά το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ KinderDocs για παιδιά & νέους

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ KinderDocs ανοίγει για δεύτερη χρονιά τις πόρτες του με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και εκπαιδευτικούς, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και τους φίλους σας!

• Φέτος, θα ξαναγίνουμε 6 χρονών και θα πάμε για ένα χρόνο σε ένα σχολείο στη Νορβηγία, μέσα στο δάσος, όπου τα παιδιά μαθαίνουν μόνο παίζοντας (Childhood)
• Θα ταξιδέψουμε σε πέντε ηπείρους και δεκατέσσερις χώρες, παρακολουθώντας παιδιά καθοδόν για το σχολείο: με τα πόδια, με σκι, με γαϊδουράκι, με βάρκα, λεωφορείο ή skateboard, θα μπούμε στους κόσμους τους και θα ανακαλύψουμε τα όνειρα αλλά και τις ανησυχίες τους (Not without Us!)
• Από πού έρχονται οι πρόσφυγες και γιατί; Ένας πατέρας καταγράφει επί πέντε χρόνια τις δραματικές αλλαγές στη ζωή της οικογένειάς του με τα τέσσερα παιδιά του, σε μια από τις πιο απρόσιτες και επικίνδυνες περιοχές του κόσμου, στο κεντρικό Ιράκ (Nowhere to Hide)
• Πώς είναι να είσαι εικαστικός καλλιτέχνης στα 13 σου; (Geert)
• Από πού πηγάζει η δημιουργικότητα; Μπορείς να είσαι δημιουργική φωτογράφος μέσα από τα social media; Και αν τα καταφέρεις, τι ευθύνη έχεις απέναντι στους 672.000 followers σου, που αποτελούν λουκουμάκι για τις διαφημιστικές και ευκαιρία για να γίνεις πλούσια; (The Girl with the 672K)

Mo’ s Bows

• Είναι το στυλ τρόπος να ανοίξεις μια επιχείρηση στα 11 σου; Αν είσαι ο ταλαντούχος Μο από το Τενεσί και φτιάχνεις χειροποίητα παπιγιόν, μπορεί να γνωρίσεις μέχρι και τον Ομπάμα (Mo’s Bows)
• Πόσα selfies χωράνε στη ζωή μιας δεκαεξάχρονης; Θα ζήσουμε έναν χρόνο την αληθινή ζωή της Ολίβια, της ζωής που δεν μοιράζεται στα social media και στο Instagram (Perfect Selfie)
• Η μουσική δένει μια παρέα φίλων και δίνει φτερά στη μπάντα τους. Καθώς η εφηβεία έχει και τις μαυρίλες της, η φιλία και η μουσική έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην πορεία προς την ενηλικίωση (Rockenrollers)
• Δυο φίλοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μεγαλώνουν μαζί, παίζουν και ονειρεύονται. Μέχρι που φτάνουν τα 13, και τότε όλα αλλάζουν (The World of Kim and Bob)
• Όπως γίνεται και με τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Είναι σαν να κάνεις καταδύσεις: θέλει εξάσκηση και τρόπο· δεν τα καταφέρνεις με την πρώτη (School full of Fish!)
• Πόσο μάλλον όταν είσαι από το Κονγκό και έρχεσαι στα 8 σου για πρώτη φορά στην Ευρώπη (New)
• Ή αν έχεις μεγαλώσει στα τροπικά δάση του Μεξικού και αναγκαστικά η ζωή σου αλλάζει οριστικά (The Lagoon)

The Lagoon

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και μιλάνε για εφηβεία, φιλία, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, μετανάστευση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίκτυο, περιβάλλον.

Κάθε μία από τις 12 ταινίες, έμπνευση για δημιουργικό διάλογο και δράσεις, με στόχο τη δημιουργία των νέων, σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα!

Πρεμιέρα KinderDocs

Το KinderDocs κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, στις 12:00 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 12:00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το Childhood, μια νορβηγική ταινία μεγάλου μήκους σε πρώτη προβολή για την Ελλάδα.

Μετά την προβολή στην Αθήνα θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένους τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια και τον Φώτη Ψυχάρη, Δάσκαλο.

Μετά την προβολή στη Θεσσαλονίκη, θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένους τη Δόμνα (Μίκα) Κακανά, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τη Λήδα Σκούφα, Ψυχολόγο – Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.

Η πλοκή του έργου:

Σε ένα πρότυπο νηπιαγωγείο κοντά στο Όσλο, για παιδιά ηλικίας 1-7 ετών, η μάθηση είναι πάνω από όλα διασκέδαση, χωρίς τεστ ή εξετάσεις. Το νηπιαγωγείο, κρυμμένο μέσα στο δάσος, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθησία των εκπαιδευτικών και στον τρόπο με τον οποίο καθένας τους αντιλαμβάνεται τη δουλειά του. Γιατί όμως το να μεγαλώνει ένα παιδί με αυτόν τον τρόπο αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στη δυτική κοινωνία της πρόνοιας; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προκύπτουν από την ταινία, δίνοντας έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, ανοίγει μια διαφορετική προοπτική για το τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά, αναδεικνύει το θέμα της εμπιστοσύνης μεταξύ μεγάλων και παιδιών, και μας επιτρέπει να γίνουμε μέρος του μαγικού κόσμου των παιδιών από τη δική τους οπτική ενώ παίζουν και μαθαίνουν. Στο μαγικό σύμπαν του ονείρου και του παιχνιδιού, ακολουθώντας το ρυθμό των τεσσάρων εποχών, η σκηνοθέτις εισέρχεται με λεπτότητα και αγάπη στη ζωή αυτής της μικρής κοινότητας, παρατηρώντας επί ένα χρόνο από κοντά την ομάδα των μεγαλύτερων παιδιών (7 ετών), που το φθινόπωρο θα φύγουν για να πάνε στο δημοτικό.

Δείτε το trailer:

Παράλληλα με τις προβολές τα σαββατοκύριακα για το κοινό, ξεκινάνε και οι πρωινές προβολές τις καθημερινές για τα σχολεία. Προβολές και παράλληλες δράσεις διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα.

Το KinderDocs διαρκεί έως το τέλος Απριλίου 2018. Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Το φεστιβάλ KinderDocs διοργανώνει η εταιρεία Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.

KinderDocs για σχολεία

Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές για το μάθημά του (π.χ. Θεματική Εβδομάδα). Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται με συζήτηση και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με εκλεκτούς καλεσμένους. Οι ταινίες είναι κατάλληλες για μαθητές Δημοτικού από 8 ετών έως μαθητές Λυκείου και μπορούν να ενταχθούν στο μάθημα ή να δώσουν αφορμή για δημιουργική συζήτηση με στόχο την καλύτερη συνοχή και το «δέσιμο» της τάξης σε ομάδα.

Κάθε ταινία έχει ανάλογη ηλικιακή σήμανση και συνοδεύεται από λίστα με τις διάφορες θεματικές που καλύπτει. Για όποιον επιθυμεί, διατίθεται εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών τόσο πριν την προβολή, όσο και για τη μετέπειτα αξιοποίηση της εμπειρίας του ντοκιμαντέρ στη σχολική τάξη.

Rockenrollers

Το Infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του προγράμματος

ΑΘΗΝΑ
Οι προβολές του KinderDocs στην Αθήνα γίνονται Τετάρτη ώρα 10:00 (για σχολεία) και Κυριακή ώρα 12:00 (για όλους) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, τηλ: 210 3453111)
Για να φέρετε το σχολείο σας ή να κάνετε ομαδική κράτηση στο KinderDocs (Τετάρτη), επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη, στο τηλ: 210 3671067-9 (Δευτέρα έως Πέμπτη, 10:00-14:00).

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ εισιτηρίων από 05/10/2017 στο ταμείο του Μουσείου Μπενάκη (Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι προβολές του KinderDocs στη Θεσσαλονίκη γίνονται Παρασκευή* ώρα 10:00 (για σχολεία) και Σάββατο ώρα 12:00 (για όλους), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (τηλ: 2310 240002)

*εκτός από την προβολή στις 16/11 που θα πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση ημέρα Πέμπτη.
Για να φέρετε το σχολείο σας ή να κάνετε ομαδική κράτηση στο KinderDocs (Παρασκευή) παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο τηλ: 2310240002 (Πέμπτη έως Σάββατο, 9:00-17:00, Κυριακή 11:00-15:00)

Για τη διοργάνωση του δικού σας KinderDocs σε άλλη πόλη της Ελλάδος, επικοινωνήστε στο e-mail: info@kinderdocs.com

Τιμή εισιτηρίου: 3€ (παιδιά), 6€ (ενήλικες)

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ KinderDocs ή επισκεφθείτε τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.