«Έχω μια κόρη στην εφηβεία που πρέπει να χάσει 5 κιλά. Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή της;»

Η εφηβεία αποτελεί χρονική περίοδο όπου στο γυναικείο οργανισμό επιτελούνται πολλές ορμονικές μεταβολές που προκαλούνται λόγω έναρξης της εμμηνορρυσίας με συνεπακόλουθο την εμφάνιση ακμής, τη δημιουργία ραγάδων, τη διαμόρφωση του γυναικείου σώματος και πολλές ψυχολογικές διακυμάνσεις, λόγω του έντονου στρες για τα μαθήματα και τις σχολικές εξετάσεις.

Η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΜSc αναφέρει ότι η διατροφή της εφήβου θα πρέπει να είναι ενισχυμένη προκειμένου να:

• αντιμετωπιστούν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου λόγω εμμηνορρυσίας
• ενισχυθεί η ελαστικότητα της επιδερμίδας και να εξαλειφθούν τα συμπτώματα της ακμής
• οξυνθεί η πνευματική διαύγεια και μνήμη

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για όλα τα παραπάνω είναι:

Σίδηρος

Οι έφηβες έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο και κινδυνεύουν περισσότερο από σιδηροπενική αναιμία. Έτσι, η διατροφή τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μοσχάρι, κοτόπουλο, σπανάκι, κόκκινα φασόλια, φακές, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα) σε αυξημένη συχνότητα.

Ασβέστιο

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι σε αυτή την ηλικία δεν πραγματοποιείται επιπλέον αύξηση βάρους, η αλήθεια είναι ότι ενισχύεται η οστική πυκνότητα και είναι αναγκαία η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου. Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο οι έφηβοι να λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες ασβεστίου, ενώ ταυτόχρονα η υγεία των οστών τους πλήττεται περαιτέρω λόγω της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας. Αυτή καλύπτεται από την καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων γαλακτοκομικών (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα/240ml = 1 κεσεδάκι γιαούρτι = 30γρ. τυρί).

Βιταμίνες Β, ω-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο

Οι αυξημένες απαιτήσεις στα σχολικά μαθήματα, οι ατελείωτες ώρες διαβάσματος και οι χρονικές περίοδοι των εξετάσεων που αγχώνουν τον έφηβο, επιβάλλουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ω-3 λιπαρών οξέων και μαγνησίου που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Έτσι, στην καθημερινή διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κοτόπουλο, λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, μπακαλιάρος), ξηροί καρποί, εμπλουτισμένες μαργαρίνες, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, όσπρια, γαλακτοκομικά.

Μια τυπική διατροφή εφήβου για να είναι πλήρης, καλό είναι να περιέχει:

• Καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών
• Καθημερινά 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών
• Καθημερινά 6-8 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (1 μερίδα = 1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 cream crackers = ½ κουλούρι Θεσ/νίκης = 1/3 φλ. ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα δημητριακών = ½ φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως = 1 μέτρια βραστή πατάτα = 2 μπισκότα = ½ φλ. αρακά = ½ φλ. φασολάκια = ½ φλ. μπάμιες
• 1-2 φορές εβδομαδιαία κοτόπουλο
• 1-2 φορές εβδομαδιαία ψάρι
• 1-2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας