Ο σημαντικός ρόλος του καθηγητή-παιδαγωγού στην εφηβεία

Στην εφηβεία τα παιδιά ξεκινούν να αμφισβητούν το σύστημα και τις αξίες. Ο ρόλος του καθηγητή-παιδαγωγού είναι να προσεγγίσει τον έφηβο, να δημιουργήσει μία σχέση μαζί του και να τον ενισχύσει να συνεχίσει δυναμικά την επίτευξη των στόχων του.

Διαφορετικά, όταν δημιουργηθεί μία αμοιβαία αμφισβήτηση και σύγκρουση μεταξύ του εφήβου και του καθηγητή, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αρνητική του διάθεση για το σχολείο αλλά και γενικότερα (συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης). Σύμφωνα με έρευνες, ο έφηβος εκτός από την εκπαίδευση, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη την καθοδήγηση και την ανάγκη να εμπνευστεί μέσα από τους καθηγητές.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, παρακάτω μας παραθέτει το σημαντικό ρόλο των παιδαγωγών στην εφηβεία και τι μπορεί να του διδάξει:

• Ο καθηγητής-παιδαγωγός είναι εκείνος που διδάσκει στον έφηβο ότι δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα πάντα! Αυτό που πρέπει να γνωρίζει είναι τον εαυτό του, να είναι υπεύθυνος και να μαθαίνει να βάζει όρια. Για παράδειγμα, αν δεν θέλει να πιει άλλο με τους φίλους του πρέπει να πει «δεν θέλω άλλο».
• Διδάσκει στον έφηβο να είναι ευγνώμων για τα απλά, καθημερινά πράγματα που έχουμε δεδομένα, όπως το ζεστό νερό, την τηλεόραση, τα κινητά και τους υπολογιστές πρέπει να τα εκτιμάμε.
• Δεν πρέπει να κρίνουμε τους άλλους! Είναι κάτι που πρέπει να μάθουν οι έφηβοι και να αποδέχονται τους ανθρώπους γύρω τους με τα ελαττώματα τους.
• Μπορεί να διδάξει στον έφηβο πώς να βάζει στόχους και πώς να τους επιτυγχάνει. Για να πετύχει κάτι θα πρέπει να δουλέψει σκληρά και να συγκεντρωθεί σε αυτό.
• Κανείς δεν είναι τέλειος! Ο έφηβος πρέπει να αποδεχτεί τον εαυτό του και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειος για να τον αποδεχτούν οι γονείς και οι φίλοι του. Να κάνει λάθη και να μαθαίνει από αυτά.

Συμβουλή Ειδικού:

Οι καθηγητές-παιδαγωγοί περνούν αρκετό χρόνο με τους μαθητές και αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα και την ευκαιρία να τους μιλήσουν για τις αξίες, την υπευθυνότητα, αλλά και να ακούσουν οι ίδιοι τους προβληματισμούς και τα άγχη τους. Μέσω αυτής της επικοινωνίας θα βοηθήσουν τους έφηβους να κατακτήσουν τους στόχους τους.