Αλκόολ στην εφηβεία: «Για να μην ξεγελιόμαστε, το αλκοόλ είναι δηλητήριο για τον οργανισμό μας»

Αλκόολ στην εφηβεία

Η ανάρτηση του παιδιάτρου Κώστα Νταλούκα για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα. 

Mε αφορμή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων της Περιφέρειας Αττικής, ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας έκανε μια ανάρτηση, σχολιάζοντας το σοβαρό αυτό πρόβλημα και μίλησε για την κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των νέων μας σήμερα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στις εξόδους τους.
Για να χαλαρώσουν λένε….και να έρθουν σε κέφι.
Το αντιλαμβάνομαι αυτό το τελευταίο αλλά σε όλα υπάρχει ένα μέτρο. Ασφαλώς το κέφι είναι ζητούμενο αλλά βρε αδερφέ δεν χρειάζεται να χάσω τον έλεγχο του σώματος και της σκέψης μου για να έρθω σε κέφι, αλλά αυτό είναι ίσως μια προσωπική άποψη.
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ παλιά ιστορία.
Στην χώρα μας τα αλκολούχα ποτά που παραδοσιακά κατανάλωναν οι παλιότερες γενιές ήταν κυρίως το κρασί, η μπύρα και λιγότερο το ούζο, το τσίπουρο και η ρακί για την Κρήτη.
Κάπου εκεί στην δεκαετία του 60-70 μπήκε στην ζωή των νέων το βερμούτ. Ήταν το ποτό που κατανάλωναν στα πάρτι της τότε εποχής οι νέοι αλλά πολύ περιορισμένα, αφού υπήρχε πάντοτε η απαγόρευση και ο φόβος των γονιών.
Λίγο αργότερα άρχισαν σιγά-σιγά να μπαίνουν στην διακέδαση και τα πάρτι των νέων ισχυρά σε περιεκτικότητα αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι, η βότκα, η τεκίλα, τα σφηνάκια κλπ.
Τα ποτά αυτά άρχισαν να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τους νέους μας και αποτέλεσαν τρόπο ζωής και συμπεριφοράς διακέδασης στις εξόδους και τα πάρτι τους. Δεκάδες μπουκάλια με αυξημένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε κάποιο τραπέζι να καταναλώνονται αφειδώς, χωρίς κανένα έλεγχο πολλές φορές από τους γονείς παιδιών στην εφηβεία, αφού οι γονείς απαγορεύτηκε να είναι παρόντες στο σπίτι κατά την διάρκεια του πάρτι.
Δυστυχώς το αλκοόλ πέραν πάσης αμφιβολίας προκαλεί σημαντικές βλάβες και προβλήματα στην υγεία αλλά και στην ζωή των ανθρώπων. Και για να μην ξεγελιόμαστε, το αλκοόλ είναι δηλητήριο για τον οργανισμό μας.
Το πρόβλημα γίνεται εξαιρετικά σημαντικό όταν η κατανάλωση αφορά παιδιά στην εφηβεία ή και λίγο μεγαλύτερα.
Αλκοολισμός (εθισμός στο αλκοόλ) – βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και τον εγκέφαλο αλλά και σε άλλα όργανα – κίρρωση του ήπατος και ανάπτυξη καρκίνου σε προχωρημένα στάδια – αντικοινωνική συμπεριφορά – μείωση της αντίστασης και της αντίληψης του κινδύνου σε επικίνδυνες συμπεριφορές – οξεία μέθη με άμεσο κίνδυνο για την υγεία από μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, είναι κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η άμετρη και αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ.
Η αλόγιστη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους νέους μας σήμερα αποτελεί ένα πρόβλημα εν δυνάμει σε εξέλιξη, αφού τα αποτελέσματα θα φανούν χρόνια αργότερα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν μελέτες για τον αλκοολισμό στην χώρα μας σήμερα. Εϋχομαι να κάνω λάθος και να μην δούμε ένα σημαντικό ποσοστό των σημερινών νέων μας να καταλήγουν αλκοολικοί.
Τα έγραψα όλα αυτά γιατί έτυχε σήμερα να διαβάσω την πιο κάτω ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων της Περιφέρειας Αττικής που την αναρτώ μήπως και αντιληφθούμε το πρόβλημα και πάρουμε έστω και τώρα κάποια μέτρα για να σώσουμε τα παιδιά μας. Ο Θεός και η ψυχή τους τι είναι αυτή η φιάλη οινοπνευματώδους ποτού!

_________________________________________________________

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής

«Είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στην ανάγκη τους για διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Μπαίνουμε μπροστά για να την απολαμβάνουν όλα τα παιδιά χωρίς μεσάζοντες και με ασφάλεια.
Ως ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής διαπιστώνουμε ότι έχουν πλέον πυκνώσει τα “σχολικά πάρτι” στην Αθήνα που διοργανώνουν μεσάζοντες – διαχειριστές νυχτερινών κέντρων και μάλιστα σε μακρινούς δήμους από το χώρο κατοικίας των μαθητών. Οι εκδηλώσεις αυτές στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά μια ομαδική έξοδος μαθητών με πούλμαν και κράτηση θέσης σε τραπέζι 6 ατόμων με φιάλη οινοπνευματώδους ποτού. Στην προσπάθεια προσέλκυσης δε περισσότερων παιδιών οι διοργανωτές καλλιεργούν στα 15μελή Συμβούλια την εντύπωση ότι αυτές οι εκδηλώσεις στηρίζονται δήθεν από τους Συλλόγους Γονέων ή ακόμα και από τους Συλλόγους Διδασκόντων. Δυστυχώς, βλέπουμε η ανάγκη των μαθητών και μαθητριών για κοινωνική συναναστροφή και ψυχαγωγία να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Καθιστούμε σαφές ότι ως Οργανώσεις Γονέων:

Στηρίζουμε τις δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου και ψυχαγωγίας των μαθητών και των μαθητριών και θεωρούμε ότι ουσιαστική διέξοδος είναι αυτές να διεξάγονται στον φυσικό χώρο του σχολείου τους, ή σε άλλους κατάλληλους χώρους που μπορεί να διαθέτει ο δήμος και όχι σε χώρους απομακρυσμένους και απρόσωπους για τους ανήλικους μαθητές μας.
Θεωρούμε πρωτεύον ζήτημα τη στενή συνεργασία και κοινή δράση με τις μαθητικές κοινότητες, τα 15μελή και τα 5μελή, ώστε διεκδικητικά από κοινού να διασφαλίσουμε την ικανοποίηση της ανάγκης των παιδιών μας στη ψυχαγωγία και στον πολιτισμό.
Προβάλλουμε τις θέσεις μας για την ενίσχυση των μαθητικών δράσεων των εκδρομών σε μέρη που να μην υστερούν σε ασφάλεια, που να είναι οικονομικά πιο προσιτές για τους περισσότερους μαθητές αλλά και που να αφορούν ακόμα και διαδημοτικές μαθητικές συνεργασίες.
Αναδεικνύουμε ότι το υψηλό κόστος των εκδρομών, που ήδη αποκλείει ένα υψηλό αριθμό παιδιών από το να συμμετέχουν, και που θα αυξηθεί περεταίρω, επαναφέρει την ανάγκη για δημόσιο φορέα μεταφορών που θα αναλάβει όλες τις σχολικές μετακινήσεις, αντί να στέλνει μαζική πελατεία ολόκληρα σχολεία στον ιδιωτικό τομέα.
Για εμάς τους γονείς η διασκέδαση των παιδιών μας οφείλει και πρέπει να συνδέεται με χώρους και πρόσωπα που είναι οικεία για τους μαθητές και να παραμένει μακριά από κάθε διακινδύνευση.»

Διαβάστε επίσης: 

Ακμή στην εφηβεία: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να την αντιμετωπίσει – Η αισθητικός απαντά

Σεξουαλικότητα και εφηβεία: Πότε ξεκινάει η κατανάλωση πορνογραφικού υλικού;

Γιατί αυξάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους;