Σεξουαλικότητα και εφηβεία: Πότε ξεκινάει η κατανάλωση πορνογραφικού υλικού;

Σεξουαλικότητα και εφηβεία

Η sex therapist Μαρίνα Αρβανιτάκη μιλά για τη σεξουαλικότητα των εφήβων.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος εξαιρετικά σημαντική στην ανακάλυψη και τον καθορισμό της σεξουαλικότητας του ατόμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι νέοι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και απορίες σχετικά με τον εαυτό τους, τους άλλους και τη σχέση τους με τον κόσμο του σεξ. Μια από τις συχνές συζητήσεις που προκύπτουν είναι η χρήση πορνογραφικού υλικού και η επίδρασή της στη σεξουαλική τους ανάπτυξη.

Η sex therapist Μαρίνα Αρβανιτάκη, με την εμπειρία της, προσέγγισε αυτό το ευαίσθητο θέμα με εξειδικευμένο τρόπο στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον».

Πότε ένα παιδί αρχίζει να αισθάνεται ότι υπάρχει μια σεξουαλική διάθεση;

Η ερωτική συμπεριφορά ξεκινά από μικρή ηλικία. Αλλά επειδή δεν είναι ανεπτυγμένες οι ορμόνες, εκεί στην προ εφηβεία και εφηβεία αρχίζει να αισθάνεται ότι κάτι συμβαίνει. Γύρω στα 10 αρχίζει να αντιλαμβάνεται το σώμα του και ότι υπάρχει κάτι που τον/την διεγείρει. Νωρίτερα από αυτή την ηλικία μπορεί να κάνουν κάποιες σκέψεις ή να έχουν κάποιους προβληματισμούς, αλλά ουσιαστικά, ξεκινάει από την προ εφηβεία, από τα 10 και μετά.

Όταν συμβαίνει αυτό ένα παιδί απευθύνεται στους γονείς;

Συνήθως δεν το λένε. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και ανάλογα το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, να το προσεγγίζουν, αλλά αυτό ξεκινάει από την προσχολική ηλικία. Από 2 ετών ξεκινάει η ενημέρωση των παιδιών τους.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο στους γονείς να μιλήσουν;

Γιατί φοβούνται ότι αν μιλήσουν για τη σεξουαλικότητα και την ερωτική πράξη στα παιδιά τους εκείνα θα ξεκινήσουν να έχουν επαφές πολύ νωρίς. Το οποίο δεν ισχύει, ισχύει το αντίθετο. Όσο πιο πολύ ενημερωμένο είναι ένα παιδί και νιώθει ασφάλεια και να έχει την ωριμότητα για να περάσει στην κατάσταση που θα το κάνει και πράξη, τόσο πιο πολύ θα καθυστερήσει.

Πότε ένα παιδί αρχίζει να σκέφτεται κάτι; 

Από τα 11 με 12 τα παιδιά αρχίζουν να σκέφτονται και να κάνουν ερωτικές σκέψεις. Από 12 13 ετών ξεκινούν να έχουν φαντασιώσεις. Που μπορεί να είναι αυτά πρωταγωνιστές είτε άλλα πρόσωπα, όπως η δασκάλα τους.

Οι γονείς τι πρέπει να κάνουν; 

Επειδή είναι πολύ κομβικό σημείο τα 15-16 και εκεί αρχίζει συνήθως η χρήση του πορνογραφικού υλικού, λόγω του ίντερνετ, και έχουν εικόνες. Και αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί σε εκείνη την περίοδο αναπτυξιακά αναπτύσσονται οι γνωστικές λειτουργίες του παιδιού οπότε πρέπει να προσέχει, να υπάρχει ένα έλεγχος. Δε γίνεται να έχει αυτές τις προσλαμβάνουσες από το πορνογραφικό υλικό, έχει παράλογες προσδοκίες από τον εαυτό του και τον σύντροφό του και να το επηρεάσουν και στην ενήλικη ζωή του. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνουν το παιδί σε ηλικίες 7 – 12. Θα πρέπει να τους μιλάνε και για τη λειτουργία του σώματός τους, για την έμμηνο ρήση είτε είναι αγόρι είτε είναι κορίτσι θα πρέπει να τα γνωρίζει όλα αυτά, για την προφύλαξη, τη συναίνεση κλπ.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο όλα όσα είπε η ειδικός: 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί αυξάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους;

Πώς να προφυλάξω το παιδί μου από πιθανή παρενόχληση; H ειδικός απαντά

Η σεξουαλικότητα στη νηπιακή, παιδική κι εφηβική ηλικία