Γαλλία: Μια 16χρονη “έσβησε” από κορωνοϊό – Πώς ο βήχας της στέρησε τη ζωή

Η 16χρονη Ζουλί Α, είναι το νεότερο σε ηλικία θύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Γαλλία. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η οικογένεια της, δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Η Ζουλί εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα την προηγούμενη βδομάδα και τελικά υπέκυψε, σε ένα νοσοκομείο του Παρισιού την Τετάρτη 25 Μαρτίου. Στην αρχή, είχε απλώς εμφανίσει ένα «μικρό βήχα», όπως αναφέρει η Daily Mail.

Πώς ο βήχας της στέρησε τη ζωή

«Πρέπει να σταματήσουμε να νομίζουμε ότι ο ιός επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους», ανέφερε συντετριμμένη η αδερφή της, Μάνον.

«Κανένας δεν είναι ανίκητος απέναντι σε αυτόν τον μεταλλαγμένο ιό. Η Ζουλί είχε μόλις λίγο βήχα την προηγούμενη εβδομάδα. Αυξήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με βλέννα και τη Δευτέρα επισκεφθήκαμε γιατρό. Εκεί, διαγνώστηκε με αναπνευστική δυσχέρεια. Δεν είχε ιδιαίτερες ασθένειες πριν από αυτό». «Οι πνεύμονές της, κατέρρευσαν. Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά ήταν αδύνατο να την επαναφέρουν», είπε η αδερφή της

Το χρονικό της τραγωδίας

Την Κυριακή, η Ζουλί άρχισε να δυσκολεύεται να ανασάνει. Ο βήχας έγινε πιο έντονος και τη Δευτέρα η μητέρα της την πήγε στο γιατρό. Ο γιατρός κάλεσε την Υπηρεσία Έκτακτων Περιστατικών (Samu), αλλά αντί για αυτήν εμφανίστηκαν μέλη της πυροσβεστικής. Μετέφεραν την 16χρονη στο πλησιέστερο νοσοκομείο Λονζιμό.

Η μητέρα της επέστρεψε στο σπίτι. Οι πρώτες εξετάσεις δεν έδειξαν «κάτι σοβαρό», όπως είπαν στη μητέρα της οι γιατροί από το τηλέφωνο. Παράλληλα, της έγινε το πρώτο τεστ για COVID-19.

Καθώς όμως η κατάσταση της Ζουλί επιδεινώθηκε, οι γιατροί τη μετέφεραν στο νοσοκομείο Παίδων του Νεκέρ, στο Παρίσι. Εκεί της έγιναν δύο ακόμα τεστ για COVID-19.

Ραγδαία επιδείνωση

Η Ζουλί μπήκε στην εντατική την Τρίτη. Όταν την επισκέφτηκε η μητέρα της, το απόγευμα της Τρίτης, η Ζουλί ήταν ανήσυχη. «Νιώθω πόνο στο στήθος» είπε στη μητέρα της.  Όμως τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων τεστ που έκανε έφεραν καλά νέα: ήταν αρνητικά.

«Αρχίσαμε να αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα, οι νοσοκόμες δεν φορούσαν πια στολή, ο γιατρός μου έκανε σήμα ότι ήμασταν εντάξει.» Η Σαμπίν επέστρεψε στο σπίτι της.
Λίγο αργότερα, όμως, χτύπησε το τηλέφωνο. Το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ που έγινε στο Λονζιμό ήταν θετικό. Παράλληλα, η κατάσταση της Ζουλί είχε επιδεινωθεί.
«Δεν το πιστέψαμε. Είπαμε ότι κάνουν λάθος. Και γιατί βγήκαν τόσο αργά τα αποτελέσματα;» αναρωτήθηκε η μητέρα της Ζουλί. Στις 00.30 χτύπησε και πάλι το τηλέφωνο: «Ελάτε γρήγορα»

«Εκείνη την ώρα πανικοβλήθηκα. Κάποιες λέξεις σε κάνουν να καταλάβεις» περιγράφει η Σαμπί

Πέθανε μόνη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ζερόμ Σαλομον, που ανακοίνωσε το θάνατο της Ζουλί, η 16χρονη κόλλησε μία σοβαρή μορφή του ιού που είναι «εξαιρετικά σπάνια» στους νέους ανθρώπους. Όταν η μητέρα της έφτασε στο νοσοκομείο, μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της, στις 01.00, η Ζουλί ήταν ήδη νεκρή.