Έκτακτη είδηση: 966 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού – 28 νεκροί

Στα 966 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην ειδική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών στο Υπουργείο Υγείας από τον Λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Το προφίλ των ασθενών

Ανακοινώθηκαν 74 νέα κρούσματα. 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, 65 διασωληνωμένοι, 28 νεκροί.

28 νεκροί

23 άνδρες και 5 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους . Το 89% των θυμάτων έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Ελεγχόμενη η τροχιά της επιδημίας στην χώρα μας

Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες ως εξαιρετικά σημαντικές ενώ χαρακτήρισε “ελεγχόμενη” την τροχιά του ιού στη χώρα μας.Επιπλέον τόνισε ότι κανείς δεν έχει ανοσία από τη νόσο και θα αποκτάται σιγά.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ για τον κορωνοϊό είναι τα τεστ αντισωμάτων

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας,  αναφέρθηκε στα τεστ κορονοϊού, για τα οποία γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες, λέγοντας

“Τα πιο αξιόπιστα τεστ για τον κορωνοϊό είναι τα τεστ αντισωμάτων. Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα”.

Γιατί τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό

«Ένα θετικό, μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

«Ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς, ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα. Οτι δεν έχεις κάτι, δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις ανεύθυνη συμπεριφορά. Μπορεί κάλλιστα να έχει κανείς ένα αρνητικό τέτοιο τεστ, ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

«Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα, από τα πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν αυτή την περίοδο την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση- στο μέλλον- αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα, για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς λόγους.