Γιάννης Κότσιρας στο Infokids.gr: «To κανάλι μου στο YouTube είναι δώρο στους γονείς για να ηρεμούν τα παιδιά »

Είναι ένας από τους καλύτερους έντεχνους καλλιτέχνες της γενιάς του που μας έχει χαρίσει υπέροχα τραγούδια και μοναδικές ερμηνείες.

Ο λόγος για τον Γιάννη Κότσιρα που εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργήσει το δικό του κανάλι στο YouTube μόνο που δεν απευθύνεται στο ενήλικο κοινό αλλά στα παιδιά καθώς ανεβάζει γνωστά παιδικά τραγούδια που τα ερμηνεύει ο ίδιος.

Στο κανάλι Y4Kids” θα ακούσετε μεταξύ άλλων τον καλλιτέχνη να τραγουδά το “΄Ήταν ένα  μικρό καράβι”, “Γύρω γύρω όλοι”, “Η μικρή αράχνη” και άλλα πολλά.

Κόντρα στα μουσικά κανάλια που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα και εν πολλοίς χλευάζουν αυτά τα τραγούδια μέσα από τον τρόπο που τα προβάλλουν, ο γνωστός καλλιτέχνης τα προσεγγίζει με πολλή σοβαρότητα τονίζοντας ότι “Αγαπώ το τραγούδι και δεν μου είναι διαφορετικό να πω ένα τραγούδι ενός μεγάλου διάσημου συνθέτη από το να πω ένα παιδικό τραγούδι το οποίο κάνει καλό στις ψυχές των παιδιών“.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με τον καλλιτέχνη όπου μεταξύ άλλων μας μίλησε για το ξεχωριστό αυτό παιδικό project, για το πώς περνά με τους 2 γιους του εν μέσω lockdown καθώς και για τη σημασία της μουσικής για τα παιδιά.

Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε ένα κανάλι στο Youtube όπου θα τραγουδάτε παιδικά τραγούδια;  Ποιο είναι το Feedback που έχετε για αυτό σας το εγχείρημα;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας ως μπαμπάς δυο παιδιών που βρίσκονται σε δύσκολες ηλικίες είναι 4 ετών ο μεγάλος μου γιος και 2 ο μικρότερος βρέθηκα μπροστά σε μια κατάσταση του πώς να απασχοληθούν.

Μόλις έκλεισαν τα σχολεία, τα αγόρια μου αποσυντονίστηκαν. Σκαρφαλώναν παντού, δεν μπορούσα να τα ηρεμήσω με τίποτα, είχανε σπάσει το μισό σπίτι και προσπαθούσαμε με την γυναίκα μου να βρούμε ένα τρόπο να τα ηρεμήσουμε. Δοκιμάσαμε πολλούς τρόπους και τότε ανακάλυψα ότι παίζοντάς τους γνωστά παιδικά τραγούδια με μια κιθάρα ήταν αυτό που τα ηρεμούσε. Κάποια στιγμή έφτιαξα ένα video δοκιμαστικό, τους το έβαλα στην τηλεόραση και πραγματικά βρήκαμε τρία λεπτά ησυχία!

Σκεφτήκαμε τότε μαζί με την γυναίκα μου την Κατερίνα, γιατί αυτό να το κρατάμε για εμάς. Ίσως είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει και άλλους γονείς εφόσον η τεχνολογία έχει μπει πλέον στα σπίτια μας και εφόσον τα παιδικά τραγούδια στο διαδίκτυο ως επί το πλείστον δημιουργούν ένταση και όχι ηρεμία, ας κάνουμε αυτή την προσπάθεια.

Υπάρχουν και άλλα τέτοια κανάλια στο YouTube αλλά σε σχέση με την υπερπροσφορά που υπάρχει στα παραφορτωμένα παιδικά τραγουδάκια, αυτά που προσφέρουν ηρεμία είναι ελάχιστα. 

Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι τα τραγούδια που ανεβάζετε στο κανάλι σας το Y4kids είναι αγαπημένες μουσικές επιλογές και των δικών σας παιδιών.

Κυρίως. Όσα τραγούδια ανεβάζω στο κανάλι πρώτα τα δοκιμάζω στα παιδιά μου. Να δω φοβούνται, τους τρομάζει κάτι, αν κάτι τους ενοχλεί. Τα βάζω και σε παιδιά φίλων και μετά ανεβαίνουν στο κανάλι. Είναι τραγούδια που έχουν αγαπήσει τα δικά μου παιδιά πρώτα. 

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού σε αυτό σας το εγχείρημα;

Είναι πάρα πολύ θετική. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάνει καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια προβολής. Μόνο μέσα από το προφίλ μου στο Facebook και κάποιες συνεντεύξεις που δίνω. Αλλά σε γενικές γραμμές από τα σχόλια και τα email που δεχόμαστε είναι ένα εγχείρημα που αρέσει πάρα πάρα πολύ και ιδιαίτερα γιατί προέρχεται από έναν τραγουδιστή που αγαπάει ο κόσμος, τον ξέρει χρόνια. 

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να αποκτήσουν από μικρά μουσική παιδεία;

Η μουσική κάνει καλό στο πνεύμα και ειδικά στις μικρές ηλικίες που δημιουργούνται οι εγκεφαλικοί νευρώνες, η μουσική αποδεδειγμένα και επιστημονικά αναπτύσσει πολύ περισσότερους τέτοιους νευρώνες. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που από μικρά ασχολούνται με τη μουσική, ακούνε μουσική, αναπτύσσουν μεγαλύτερη ευφυία. 

Ποια τραγούδια επιλέγετε να ακούσουν τα δικά σας παιδιά;

Αγαπημένες μουσικές επιλογές των παιδιών μου είναι το “Χαμόγελο της Τζοκόντα” του Μάνου Χατζιδάκι, ο δίσκος “Τι λέει η αλεπού” που είναι βασισμένος στους μύθους του Αισώπου που την μουσική έγραψε η Ευανθία Ρεμπούτσικα και τους στίχους η Ελένη Ζιώγα και από τα δικά μου τραγούδια λατρεύουν τον “Ψεύτη καιρό”, το προηγούμενο CD μου.

Τα παιδιά έχουν μια αγνότητα και μια ελευθερία σκέψης που την εκμεταλλεύομαι στην παρούσα φάση. Τους βάζω τα καινούργια μου τραγούδια και όταν τα δω ότι αδιαφορούν ή ξινίζουν ή δεν θέλουν να τα ακούνε, αυτό μου λέει πολλά. Το ίδιο συμβαίνει και αντιστρόφως. Όταν ενθουσιάζονται με κάποιο όπως τώρα με το τραγούδι μου “Κοίτα γύρω” αυτό επίσης μου λέει πολλά. 

Πέρα από το κανάλι στο YouTube υπάρχουν σκέψεις να κυκλοφορήσετε CD με παιδικά τραγούδια;

Όχι, δεν το έχω σκεφτεί. Προς το παρόν είναι ένα πολύ ρομαντικό ξεκίνημα. Η πρόθεσή μου είναι να προσφέρω αυτό που ηρεμεί τα δικά μου παιδιά και στον υπόλοιπο κόσμο και αν ίσως στο μέλλον το δω λίγο πιο σοβαρά ίσως τότε να βγει και μια δισκογραφική δουλειά. Ειλικρινά δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. 

Πώς βιώνετε το lockdown στο σπίτι με τα παιδιά; Πώς γεμίζει ο χρόνος;

Μαζί με τη σύζυγό μου είμαστε με τα παιδιά 24 ώρες καθώς δεν έχουμε κάποια βοήθεια καθώς οι συγγενείς μας βρίσκονται εκτός Αθηνών. Η καθημερινότητα είναι υπερβολικά δύσκολη. Έχουμε δυο καταπληκτικά αγόρια υπερδραστήρια και υπερβολικά άτακτα. Μας κουράζουν πολύ, τα λατρεύουμε, τα αγαπάμε, μας παίρνουν όλες τις στεναχώριες από την καθημερινότητα, της απραξίας, της ανεργίας και όλων αυτών των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε λόγω της περιόδου και ταυτοχρόνως προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε και το σχολείο όσο γίνεται γιατί η τηλεκπαίδευση δεν λειτουργεί στην πραγματικότητά, σε αυτές τις ηλικίες τουλάχιστον. Βόλτες με περιορισμούς γιατί εξαρτάται από τον καιρό, που μπορούμε να πάμε, είναι πολλές οι δυσκολίες με τις βόλτες. Ό,τι μπορούμε κάνουμε σαν γονείς.

Ας πάρουμε για γεύση από τα παιδικά τραγούδια που ερμηνεύει