«Γιατί δεν αφήνω το παιδί μου να κοιμηθεί στο σπίτι των φίλων του»

«Η ερώτησή του ήταν απλή. Η απάντησή μου ήταν περίπλοκη. Όλα ξεκίνησαν όταν η κόρη μου, μόλις 8 ετών, επέστρεψε στο σπίτι με μια πρόσκληση για άλλο ένα πάρτι γενεθλίων. Άνοιξα τον μικροσκοπικό φάκελο και αναρωτιόμουν σε ποιο παιδότοπο θα μαζεύονταν αυτή τη φορά όλες οι συμμαθήτριες για να διαδκεδάσουν! Και τότε πάγωσα! Η πρόσκληση έκλεινε με την εξής φράση: «Οι καλεσμένες να έχουν μαζί τις πυτζάμες τους!».

Μισό λεπτό! Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 8 ετών. Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Γιατί χρειάζεται να κοιμηθούν στο ξένο σπίτι και να μην επιστρέψουν στο δικό τους μετά το πάρτι; Ο παιδότοπος ακουγόταν πολύ καλύτερος ξαφνικά! Ακόμη και το ελεύθερο παιχνίδι στην παιδική χαρά θα μπορούσε να λειτουργήσει γι’ αυτά τα παιδιά. Γιατί χρειάζεται να το παίξω άνετη μαμά; Νόμιζα ότι είχα τουλάχιστον πέντε ακόμη χρόνια προτού πάρω τη μεγάλη απόφαση να αφήσω το παιδί μου να κοιμηθεί εκτός σπιτιού», γράφει στο goodhousekeeping.com η μαμά-δημοσιογράφος Nicole Blades.

«Ας το ξεκαθαρίσω: Είμαι κατά αυτού ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά σχολικής ηλικίας. Μήπως έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι γονείς μου δεν μου επέτρεπαν να κοιμηθώ σε σπίτια φίλων ως παιδί; Σίγουρα! Αλλά κυρίως, είναι το γεγονός ότι οι ενήλικες είναι εξαιρετικά παράξενοι. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Είμαστε ξένοι μεταξύ μας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο σπίτι των άλλων. Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι απολύτως συμπαθής στις σχολικές συνελεύσεις, στα παιδικά πάρτι γενεθλίων, στις σχολικές εκδηλώσεις, αλλά στην ιδιωτικότητα του σπιτιού και μέσα στον κύκλο της οικογένειας, θα μπορούσαμε επίσης να έχουμε κάποιες ιδιόρρυθμες συνήθειες ή επικίνδυνες τάσεις. Και, στην πιο ακραία περίπτωση, θα μπορούσαμε να έχουμε όπλα στο σπίτι μας, εύκολα πρσβάσιμα στα παιδιά.

Όμως, δεν είναι μόνο οι περίεργες συμπεριφορές των γονέων που δημιουργούν αμφιβολίες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Τα ίδια τα παιδιά μας δεν είναι οι πιο βολικοί άνθρωποι στον κόσμο! Υπάρχουν στιγμές που είναι αξιολάτρευτα και άλλες που δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τις ιδιοτροπίες τους. Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών υιοθετούν συγκεκριμένες ρουτίνες στην καθημερινότητά τους. Θα φορέσουν την αγαπημένη τους κόκκινη μπλούζα μόνο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Θα κοιμηθούν το βράδυ μόνο μετά την ανάγνωση ενός συγκεκριμένου βιβλίου ή ενός συγκεκριμένου τραγουδιού που θα τους πείτε για να χαλαρώσουν.

Είτε οι συγκεκριμένες πρακτικές υιοθετούνται εκ φύσεως, είτε οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να είναι αυτά που είναι, η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας για τα μικρά παιδιά, τα βοηθά να προχωρήσουν με πιο σταθερά βήματα στη ζωή. Όταν αυτή η ρουτίνα διαταράσσεται, το παιδί αρχίζει να αισθάνεται έντονη ανησυχία και αισθήματα φόβου και εγκατάλειψης. Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν οι γονείς ξυπνούν στη μέση της νύχτας από το τηλεφώνημα του παιδιού τους, που ζητάει να επιστρέψει και να κοιμηθεί στο σπίτι, ή ακόμη χειρότερα, όταν οι γονείς που διοργανώνουν το πάρτι, ανοίγουν τα μάτια τους και βλέπουν έναν μικρό επισκέπτη στην άκρη του κρεβατιού τους!

Φυσικά, δεν είπα στην κόρη μου όλα αυτά όταν με ρώτησε αν της επιτρέπω να κοιμηθεί στο σπίτι της φίλης της. Ακολούθησα τον πιο απλό δρόμο, αρνήθηκα ευγενικά και της είπα ότι «δεν νομίζω ότι είσαι έτοιμη ακόμα γι’ αυτό, αγάπη μου». Αυτή η τακτική λειτούργησε -τουλάχιστον μέχρι τώρα- και δεν έχει ασχοληθεί ξανά από τότε. Ίσως κατάλαβε ότι είχα δίκιο, ότι δεν είναι καθόλου έτοιμη να κοιμηθεί στο σπίτι των φίλων της. Ή απλά ίσως σχεδιάζει την επόμενη φορά που θα έρθει να ζητήσει κάτι παρόμοιο και ετοιμάζει τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει για να καταφέρει να με πείσει!».