Γιατί η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια;

Η χθεσινή πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας δεν κύλησε ομαλά καθώς η πλατφόρμα Webex λόγω προβλημάτων που άπτονται του συστήματος της εταιρείας – τα οποία και παραδέχθηκε η Cisco με ανακοίνωσή της – “κράσαρε” με αποτέλεσμα τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί να βρεθούν εκτός της διαδικασίας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις γονέων, μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και σήμερα η δεύτερη μέρα της τηλεκπαίδευσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσω Webex ενώ προβλήματα καταγράφηκαν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

 Σκέψεις να ανοίξουν νωρίτερα Γυμνάσια και Λύκεια

Τα προβλήματα που καταγράφονται στην τηλεκπαίδευση έχουν φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση να ανοίξουν νωρίτερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε μια προσπάθεια να μην διαταραχθεί περαιτέρω η εκπαιδευτική διαδικασία και να παρακολουθούν οι μαθητές δια ζώσης τα μαθήματα.

Ο μεγάλος αριθμός μαθητών που δεν έχουν tablet ή laptop

Οι εν λόγω σκέψεις πυροδοτούνται και από το γεγονός ότι πολλοί μαθητές δεν έχουν δικό τους υπολογιστή ή tablet για να μπουν την πλατφόρμα και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας  ότι έχουν εξασφαλιστεί μέσω δωρεών 80.000 φορητές συσκευές εντούτοις δεν έχουν φτάσει σε όλα τα σχολεία ούτε έχουν διανεμηθεί στους μαθητές ώστε να παρακολουθούν απρόσκοπτα την εξ αποστάσεως διδασκαλία και να μην νιώθουν αποκλεισμένοι.

Το ζήτημα με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Επίσης σύμφωνα με όσα μας έχουν αναφέρει πολλοί εκπαιδευτικοί πρόβλημα καταγράφεται και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου όπως είναι το email καθώς φορτώνει εξαιρετικά αργά. Όπως φάνηκε και σήμερα το πρόβλημα με την τηλεκπαίδευση εστιάζεται στην δια μέσου Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου σύνδεση στο Webex.  Για να γίνει είσοδος στην Τηλεδιάσκεψη WebEx πρέπει οι χρήστες να συνδεθούν στην κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης (SSO) με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που διαθέτουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Λόγω μεγάλου φόρτου όμως το ΠΣΔ “κράσαρει” με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ταυτοποιήσει όλους τους  χρήστες.  Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν κατεβάσει την εφαρμογή του webex “μπαίνουν” χωρίς πρόβλημα στις ψηφιακές τάξεις.

Αν τελικά επιλεγεί η λύση να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που ήδη εφαρμόζεται για την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας βάσει του οποίου οι μαθητές καλούνται να έχουν μαζί τους κατά την μετακίνηση από και προς το σχολείο το απαραίτητο έντυπο μετακίνησης.

Αυτό θα είναι το Έντυπο Μετακίνησης Μαθητών

Στην βεβαίωση θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο του παιδιού, το πατρώνυμο, αριθμός μητρώου μαθητή/τριας, διεύθυνση κατοικίας και σχολείου καθώς και οι ώρες κατά τις οποίες θα βρίσκεται το παιδί στο σχολείο με την υπογραφή της διεύθυνσης.

Πότε θα παρθεί η απόφαση;

Η πρόταση να ανοίξουν νωρίτερα τα Γυμνάσια και Λύκεια εξετάζεται σοβαρά αλλά όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της διασποράς της νόσου στη χώρα και από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που είναι πάντα σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου.