Γιατί η τηλεκπαίδευση στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς σοβαρά προβλήματα;

Η σημερινή πρώτη μέρα της τηλεκπαίδευσης στα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ολοκληρώθηκε άρον άρον μόλις την δεύτερη ώρα δηλαδή λίγο μετά τις 9 καθώς η πλατφόρμα Webex “κράσαρε” και το σύστημα αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το τεράστιο φόρτο δεδομένων και χρηστών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στην πλατφόρμα Webex είναι ευθύνη της εταιρείας που το παρέχει δωρεάν στη χώρα μας και έχει ενημερώσει τους αρμόδιους ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος ώστε να επαναλειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Ενώ όπως σημείωσε και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η μοναδική πλατφόρμα που αντιμετώπισε πρόβλημα καθώς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πολλοί γονείς επικοινώνησαν με το Infokids.gr για να διαμαρτυρηθούν για το πρόβλημα που αντιμετώπισαν σήμερα τα παιδιά στην προσπάθειά τους να παρακολουθήσουν τα υποχρεωτικά εξ αποστάσεως μαθήματα.

Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων;

Το τεχνικό ζήτημα εμπόδισε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία όμως σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr πολλά ιδιωτικά σχολεία της χώρας συνέχισαν κανονικά τα διαδικτυακά τους μαθήματα χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι μαθητές τους είτε γιατί με το που εμφανίστηκε το πρόβλημα στην πλατφόρμα Webex μέσω Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, οι μαθητές ειδοποιήθηκαν να μπουν σε κάποια άλλη διαθέσιμη πλατφόρμα που έχει εξασφαλίσει το σχολείο είτε είχαν συνδεθεί εξαρχής στην πλατφόρμα Webex που έχει πληρώσει συνδρομή το σχολείο. 

Ο διαχωρισμός ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων είναι αναπόφευκτος και όπως καταγγέλουν στο Infokids.gr αρκετοί εκπαιδευτικοί ευθύνη για την εν λόγω ταλαιπωρία έχει και το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιο που εξέδωσε αναφορικά με την τηλεκπαίδευση ξεκαθαρίζει ότι για τα Δημόσια Σχολεία  θέτει στη διάθεση των διδασκόντων και των μαθητών την υπηρεσία σύγχρονης τηλεκπαίδευσης με τη χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και της ψηφιακής πλατφόρμας Webex Meetings της εταιρείας Cisco Hellas A.E.

Την ίδια στιγμή η εγκύκλιος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ιδιωτικά σχολεία διαφοροποιείται καθώς όπως ορίζει “Επιτρέπεται στις σχολικές μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης να επιλέξουν για την υλοποίηση της σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, τη χρήση άλλης αντίστοιχης ψηφιακής πλατφόρμας ανάλογα με τις ανάγκες τους και την υλικοτεχνική τους υποδομή.  Στην περίπτωση που ιδιωτική σχολική μονάδα επιλέξει άλλη ψηφιακή πλατφόρμα από αυτήν που προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, επιβαρύνεται η ίδια με τα τυχόν σχετικά έξοδα/κόστη και με την υποχρέωση τυχόν παραμετροποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας προς συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις και ιδίως τις διατάξεις προστασίας προσωπικών δεδομένων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 και του ν. 4624/2019 (ΦΕΚ 137 A’).

Μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο εδώ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ