«Γιατί σταμάτησα να χρησιμοποιώ πορτοφόλι»

Είμαι μαμά δύο παιδιών. Μικρών παιδιών. Που τους είναι σχεδόν αδύνατον να κρατήσουν το παραμικρό στα χέρια τους όταν είμαστε εκτός σπιτιού, οπότε αναγκάζομαι να κουβαλώ πάντα εγώ τις τσάντες με τους φλουό μονόκερους, τα τσαντάκια του φαγητού, τα μπουφάν που, ακόμα και με 10 βαθμούς, αρνούνται να φορέσουν και τα σκουφιά τους. Η τσάντα μου, όταν είμαι με τα παιδιά, παραμένει συνήθως «παρκαρισμένη» στο σπίτι, ενώ φροντίζω πάντα να φοράω ρούχα με τσέπες που λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι. Ο αστυνόμος Σαΐνης θα με ζήλευε.

Την απόφαση να σταματήσω να χρησιμοποιώ πορτοφόλι την πήρα όταν… το έχασα. Αν έχετε χάσει πορτοφόλι, θα καταλάβετε τι ενόχληση και ταλαιπωρία σήμαινε αυτό. Ταυτότητα, δίπλωμα, κάρτες, επαγγελματικές κάρτες, αναμνηστικές φωτογραφίες των παιδιών μου, ευτυχώς όχι πολλά χρήματα και ένα πορτοφόλι που, τέλος πάντων, Louis Vuitton δεν ήταν, αλλά το είχα πάρει σετ με την τσάντα και μου άρεσε πολύ. 

Πώς το έχασα; Ταμείο σούπερ μάρκετ, σακούλες χαμός, το βγάζω έξω για να πληρώσω με την κάρτα, δίνω κάρτα, η μικρή ετοιμάζεται να κάνει βουτιά από το καρότσι, αφήνω -προφανώς- πορτοφόλι πάνω στις σακούλες για να πιάσω τη μικρή, η μεγάλη συνεχίζει να βάζει πράγματα μέσα σε άλλες σακούλες που καλύπτουν το πορτοφόλι, πιάνω τη μικρή, βάζω την κάρτα όπως-όπως στην τσέπη, φωνάζω στη μεγάλη που έχει βάλει ένα μόνο πράγμα σε κάθε σακούλα, τις παίρνω και τις δύο μαλλιοκούβαρα και φεύγουμε. Bye bye πορτοφόλι!

Έσκασα!

Και αφού έκανα όλες τις διαδικασίες να ακυρώσω κάρτες και να βγάλω νέα ταυτότητα και δίπλωμα, πήρα την απόφαση: Πορτοφόλι τέλος! Τουλάχιστον όχι όταν είμαι με τα παιδιά. Έχω την κάρτα στη μία τσέπη, το κινητό στην άλλη, τα χέρια μου εντελώς ελεύθερα και… δεν φαντάζεστε πόσο απελευθερωμένη νιώθω!

Και από ό,τι μαθαίνω δεν είμαι η μόνη: Μελέτη που πραγματοποίησε πριν δύο χρόνια η Mastercard στην Μ. Βρετανία έδειξε, ότι οι μισοί Βρετανοί κυκλοφορούν στους δρόμους με 5 λίρες και μία κάρτα στην τσέπη τους, ενώ ένας στους δέκα κυκλοφορεί μόνο με την κάρτα.

Αντίστοιχα είναι τα νούμερα και στην Ελλάδα: Έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έδειξε, ότι περίπου 2 στους 3 Έλληνες (το 68%) χρησιμοποιούν σήμερα είτε χρεωστική, είτε πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα, ή και συνδυασμό αυτών.

Η ίδια έρευνα έδειξε, ότι η χρήση καρτών συσχετίζεται θετικά με το ύψος του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που πλέον «κινούμαι» μόνο με κάρτα. Παρατήρησα, λοιπόν, ότι πλέον δεν κάνω απερίσκεπτες μικρο-αγορές, για τις οποίες δεν θα δίσταζα να δίνω χρήματα στο παρελθόν, ενώ χάρη στον αναλυτικό λογαριασμό της κάρτας που «έρχεται» κάθε μήνα, παρατηρώ ακριβώς πού έχω ξοδέψει και πόσα και έτσι μπορώ να κάνω καλύτερο προϋπολογισμό για τον επόμενο μήνα. Τέλος, η κάρτα μου έχει και ένα πρόγραμμα «επιβράβευσης»αγορών, έτσι όσο πιο πολύ ψωνίζω με αυτή τόσο μεγαλύτερη επιστροφή χρημάτων έχω.

Κάρτα και πάλι κάρτα! Σταμάτησα να τρέχω σαν την τρελή να βρω ΑΤΜ νυχτιάτικα και να περιμένω στην ουρά όταν έχει κόσμο, και πλέον όταν έρχεται ο courier, δεν με απασχολεί αν έχω ή δεν έχω μετρητά στο πορτοφόλι μου.

Τέλος, χάρη στην κάρτα, και δη την την ψηφιακή πλατφόρμα πληρωμών Masterpass από τη MasterCard® που ανακάλυψα πρόσφατα, έχω αυξήσει σημαντικά τις online αγορές, εξοικονομώντας χρόνο (γιατί πραγματικά, η βόλτα στα μαγαζιά με δύο μικρά παιδιά είναι σχεδόν αδύνατη) και χρήμα (καθώς online βρίσκω πάντα καλύτερες προσφορές, ειδικά σε περιόδους όπως Χριστούγεννα και Πάσχα)! Τι κάνει το Masterpass; Αποθηκεύει το όνομα, τα στοιχεία της κάρτας και τα στοιχεία αποστολής μια και καλή και έτσι όταν ψωνίζω online από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, κάνω απλά κλικ στο κουμπί Masterpass και βάζω έναν κωδικό πρόσβασης για να ολοκληρωθεί η αγορά μου. Έτσι, δεν χρειάζεται να περνάω ξανά και ξανά όλες τις κάρτες και τις διευθύνσεις μου, μιας και όλα είναι αποθηκευμένα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στο ψηφιακό πορτοφόλι της συνεργαζόμενης τράπεζάς μου. Το Masterpass είναι διαθέσιμο σε περισσότερους από 6.000 εμπόρους στην Ελλάδα και σε 360.000 εμπόρους ανά τον κόσμο.