Με ποιες online αγορές μπορείτε να μειώσετε τον φόρο εισοδήματος

Τα τελευταία χρόνια μαζί με την έλευση των capital controls, το πλαστικό χρήμα και οι διαδικτυακές αγορές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων μας, καθώς όχι μόνο προσφέρουν ευκολία και οφέλη στις συναλλαγές, αλλά «χτίζουν» και το αφορολόγητο κάθε Έλληνα.

Πώς υπολογίζεται το αφορολόγητο

Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Όποιος φορολογούμενος δεν πραγματοποιήσει τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με κάρτα ή δεν συγκεντρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες αποδείξεις τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα ή αποδείξεων που του λείπουν.

Ποιες δαπάνες χτίζουν τη μείωση του φόρου εισοδήματος;

Οι δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο της μείωσης του φόρου θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
Αλκοολούχα ποτά και καπνός
Ένδυση και υπόδηση
Στέγαση (εξαιρουμένων των ενοικίων)
Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
Δαπάνες Υγείας (Ιατρικές και Φαρμακευτικές)
Μεταφορές (εκτός των τελών κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων)
Επικοινωνίες
Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες
Εκπαίδευση
Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Συναλλαγές συνολικής αξίας 500€ και άνω, για αγαθά ή υπηρεσίες, θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Ποιοι εξαιρούνται από τις αγορές με πιστωτική κάρτα

Από την υποχρέωση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω καρτών εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω. Προσοχή! Απαλλάσσονται μόνο από τη χρήση πλαστικού χρήματος και όχι από την συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων.

Πείτε “ναι” στις online αγορές και ανταμειφθείτε

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα ηλεκτρονικού εμπορίου B-C του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 7.000 επιχειρήσεις με ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, απ’ όπου οι Έλληνες καταναλωτές κάνουν το 75% των online αγορών τους.

Αναλογιζόμένοι, ότι μόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών εξασφαλίζεται το αφορολόγητο είναι επιτέλους η στιγμή να αρχίσετε να επιλέγετε τις διαδικτυακές αγορές έναντι του παραδοσιακού τρόπου.

Με τις online αγορές μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή τις χαμηλές τιμές και προσφορές κάθε ηλεκτρονικού καταστήματος, να κάνετε άμεση σύγκριση προϊόντων – κυρίως τιμής και χαρακτηριστικών, γνωρίζετε εκ των προτέρων τους όρους παραγγελίας ενώ ανατρέχοντας σε κριτικές καταναλωτών έχετε μια εμπεριστατωμένη άποψη για την αξιοπιστία του e-shop.

Η υιοθέτηση μιας online καταναλωτικής συμπεριφοράς πέρα από την εξοικονόμηση χρόνου έχει και οικονομικά οφέλη όπως εκπτώσεις και ευκολίες αποπληρωμής που αξίζει να τα αξιοποιήσετε.

Πολλοί καταναλωτές είναι δύσπιστοι έναντι του ηλεκτρονικού εμπορίου παρασυρόμενοι από το φόβο ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξαπάτησης και κλοπής χρημάτων. Ένας κανόνας που θα πρέπει να τηρείται πάντα είναι να αποφεύγουμε τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία δεν έχουν στην ιστοσελίδα τους τα στοιχεία της ταυτότητάς τους (πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail).

Κάντε τις ψηφιακές συναλλαγές “παιχνιδάκι”

Αν ανήκετε στην κατηγορία των δύσπιστων με τις online αγορές καταναλωτών, το Masterpass™  , η παγκόσμια πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών από την Mastercard®, που προσφέρει έναν ευκολότερο, γρηγορότερο και πιο ασφαλή τρόπο  για ηλεκτρονικές αγορές είναι ό,τι ακριβώς σας χρειάζεται. Μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού της συνεργαζόμενης τράπεζας της επιλογής σας, μπορείτε να κάνετε online συναλλαγές και να διαχειρίζεστε τις κάρτες σας, μέσω ενός προσωπικού λογαριασμού, χωρίς να απαιτείται η εισαγωγή των στοιχείων σας σε κάθε αγορά.

Μέσω Masterpass  πλέον μπορείτε να  απολαμβάνετε μία νέα αγοραστική εμπειρία σε χιλιάδες online καταστήματα, καθώς και επιστροφή 5, για οποιαδήποτε αγορά άνω των €10 με κάρτα Mastercard, μέσω Masterpass, μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου 2018, όλα τα e-shops με το σήμα Masterpass.

Πώς λειτουργεί το Masterpass

Εγγραφείτε στο masterpass.gr επιλέξτε το ψηφιακό πορτοφόλι της συνεργαζόμενης τράπεζας που επιθυμείτε και καταχωρήστε τις κάρτες σας, πιστωτική, χρεωστική και προπληρωμένη και τις διευθύνσεις σας, μία μόνο φορά Εν συνεχεία, σε οποιοδήποτε e-shop με το σήμα Masterpass  κάνοντας κλικ σε αυτό κατά το checkout, εισάγετε μόνο τον κωδικό πρόσβασης και αγοράζετε αυτό που θέλετε εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Μπορείτε να κάνετε τις ασφαλείς online αγορές σας οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, με το κινητό, το tablet, το PC ή οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή σας.

Εσείς ακόμη να δοκιμάσετε τη νέα γενιά ψηφιακών αγορών;