Γιατί το μωρό λατρεύει τη μυρωδιά της ιδρωμένης μαμάς του; Η παιδίατρος απαντά

Η όσφρηση στα μωρά είναι ανάλογη του λαγωνικού! Ιδιαίτέρως, όταν πρόκειται για τη μαμά τους. Όλα τα βρέφη, ακόμη και τα νεογέννητα μόλις μίας λίγων ημερών μπορούν να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά της μητέρας τους, καθώς στις μυτούλες τους φαντάζει η ομορφότερη της Γης!

Η παιδίατρος Ελεάνα Κολιοφώτη σε μία ανάρτησή της αναλύει μέσα από μία φωτογραφία την αίσθηση της όσφρησης στα μωρά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μητέρα τους, αλλά και για πολύ περισσότερες.

«Αν αφήναμε το μωρό, να διαλέξει ανάμεσα σε ένα μπουκέτο ευωδιαστά λουλούδια και της ιδρωμένης μπλούζας της μαμάς του, σίγουρα θα επέλεγε το δεύτερο. Όλα τα μωρά, ακόμη και τα νεογέννητα μίας εβδομάδας, αναγνωρίζουν τη μυρωδιά της μαμάς τους, γιατί τίποτα δεν μυρίζει πιο όμορφα από αυτήν», αναφέρει στην ανάρτησή της η παιδίατρος.

Όπως επισημαίνει, τα μωρά με το που γεννιούνται, έχουν ήδη ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης. Αναγνωρίζουν τη μυρωδιά της μαμάς, τον ιδρώτα και το γάλα της, κάτι που ενισχύει περισσότερο το «δέσιμό» τους. Η όσφρηση είναι αυτή που τα οδηγή στη θηλή της μητέρας για την έναρξη του θηλασμού. Και φυσικά, μπορούν να αναγνωρίσουν το γάλα της μαμάς τους από κάποιας άλλης, αλάνθαστα.

Σύμφωνα με την παιδίατρο, τα μωρά μπορεί να ανακουφιστούν από τους κολικούς αν συνδυάσουν την αίσθηση της αφής της μαμάς ή του μπαμπά (μασάζ) ή της κρέμας ή του λαδιού που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά του.

Παράλληλα, λατρεύουν τη μυρωδιά του παιχνιδιού τους, το ψάχνουν και θέλουν να το έχουν συνέχεια στα χέρια τους.

Τέλος, όσον αφορά τις άσχημες μυρωδιές, στην όσφρηση μίας άσχημης οσμής, στρέφουν αντίθετα το κεφάλι τους, ενώ όταν μεγαλώσουν απλά απομακρύνονται.