Γίγαντες καλοκαιρινή σαλάτα

Τα όσπρια είναι μια από τις κατηγορίες τροφίμων που δεν πρέπει να λείπουν από το διατροφολόγιο των παιδιών. Είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.α., ενώ η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι μικρή.

Μιας και τώρα το καλοκαίρι που οι ζέστες μάς δείχνουν τα δόντια τους καλό είναι να τρώμε σαλάτες και light γεύματα, εμείς σκεφθήκαμε να σερβίρουμε το καθιερωμένο εβδομαδιαίο πιάτο με τους γίγαντες σε μια πιο δροσερή εκδοχή. Αποτελούν, λοιπόν, την πρώτη μας ύλη μια καλοκαιρινή σαλάτα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια!

Υλικά:

250 γραμμ. γίγαντες
1 κ.γλ. σόδα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες-δαχτυλίδια
1 κίτρινη πιπεριά
2 πιπεριές Φλωρίνης λαδιού
10 ελιές
1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος

Για τη σάλτσα

1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 λεμόνι (χυμός)
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με σόδα (χρειάζονται το λιγότερο 12 ώρες). Την επομένη ξεπλένουμε και τους βράζουμε (ξαφρίζοντάς τους) για 45΄ να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε σαλατιέρα.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και τα βάζουμε στη σαλάτα, μαζί με τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού, τις ελιές και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Στο χυμό λεμονιού διαλύουμε με πιρούνι ή σύρμα το αλάτι, προσθέτουμε το πιπέρι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνει η σάλτσα σαν κρέμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε