Γονείς, ας σταματήσουμε τα γλυκά κεράσματα στα σχολεία και το πιο αθώο εμπερικλείει κινδύνους

Συγκλονισμένο το πανελλήνιο από τον τραγικό χαμό της 8χρονης Θωμαής που “έφυγε” μετά από πολυήμερη σκληρή μάχη που έδωσε στην ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έχοντας υποστεί αλλεργικό σοκ από μπακλαβαδάκι κέρασμα στο σχολείο της.

Το τραγικό αυτό περιστατικό έφερε στο προσκήνιο ένα ζήτημα που κατά καιρούς το θέτουν επανειλημμένως τόσο εκπαιδευτικοί και Νηπιαγωγοί όσο και γονείς παιδιών με προβλήματα υγείας όπως πχ. διαβήτη, κοιλιοκάκη, γαστρεντερικά προβλήματα, μεταβολικό νόσημα, δυσανεξία σε κάποια τροφή, αυτοάνοσο ή τροφική αλλεργία που “τρέμουν” μήπως τα παιδιά τους φάνε κάποιο απαγορευμένο κέρασμα που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού.

Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να σταματήσει αυτού του είδους η εθιμοτυπική χειρονομία; Αντί για τα γλυκά κεράσματα, οι γονείς μπορούμε να σκεφθούμε μια άλλη εναλλακτική και κυρίως αθώα πρόταση για να ευχαριστήσει ο εορτάζων μαθητής τους συμμαθητές του. Ένα μικρό παιχνιδάκι, μπαλονάκια, ξυλομπογιές, κάτι μικρό και συμβολικό αρκεί.

Ας δούμε την έκκληση αυτής της Νηπιαγωγού προς όλους τους γονείς

Το θλιβερό γεγονός με το κοριτσάκι στο Βόλο που έφυγε τόσο άδικα και απρόσμενα και μας συγκλόνισε όλους, ας γίνει η αφορμή ώστε γονείς και εκπαιδευτικοί να αντιληφθούμε πόσο επικίνδυνα μπορούν να αποβούν τα οποιουδήποτε είδους κεράσματα στο σχολείο!

Ακόμα και το πιο αθώο κέρασμα μπορεί να εμπερικλείει κινδύνους για κάποιο παιδάκι με απρόσμενες συνέπειες!

Ας είναι οι γονείς υπεύθυνοι για αυτά που θα φάει το παιδί τους στο σχολείο! Αυτοί ξέρουν καλύτερα το παιδί τους και ας μην αναλαμβάνουμε οι εκπαιδευτικοί ευθύνες που δεν μας αναλογούν!

Οι τούρτες και τα γενέθλια νομίζω ότι ευτυχώς έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια στα περισσότερα Νηπιαγωγεία!

Με αφορμή τα μέτρα προστασίας για τον COVID έχουν καταργηθεί επίσης τα οποιουδήποτε είδους κεράσματα. Ακόμα και σε ατομικά σακουλάκια. Για να αποφεύγεται η διασπορά..

Ας καταλάβουν και κάποιοι γονείς που μας πιέζουν και πολλές φορές μας υποχρεώνουν να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση μαζί τους, ότι προέχει η ασφάλεια των παιδιών.

Ας μπει στον εσωτερικό κανονισμό όλων των σχολείων αυτό το θέμα, επειδή η υγεία και η ασφάλεια όλων των παιδιών είναι πολύ πιο σημαντικά από ο,τιδήποτε άλλο!
Αυτό είναι η προτεραιότητά μας!

Και αφού με το καλό επανέλθουμε σε κανονικότητα, το “κέρασμα” ας είναι ένα μολυβάκι σε ένα ωραίο σακουλάκι, ένα παραμυθάκι, που υπάρχουν με 1 και 1, 5 ευρώ παραμυθάκια, μία πλαστελίνη, ένα παιχνιδάκι.

Τίποτα φαγώσιμο ακόμα και αν το πάρουν στο σπίτι! Γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν κάτι σου ξεφύγει!

Αριάδνη Ευαγγελοπούλου

Νηπιαγωγός στο 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών

Το post της Νηπιαγωγού