H 13χρονη Μαρία Τζοβόλου που “οργώνει” τα βουνά με μηχανή Enduro μιλάει στο Infokids!

*της Κλέλιας Κλουντζού

Είναι άριστη μαθήτρια της πρώτης γυμνασίου, λατρεύει το ποδόσφαιρο, το σκι και τις καταδύσεις, το ταλέντο της όμως στο Endurο, ξεχωρίζει! Η Μαρία Τζοβόλου «καβαλάει» τη μηχανή, από την ηλικία των 7 ετών! Στο πλευρό της βρίσκεται πάντα ο πατέρας της και εκπαιδευτής της !

«Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ»

«Θυμάμαι όταν ανέβηκα για πρώτη φορά στη μηχανή και βγήκα στην πίστα, πήγαινα στην πρώτη δημοτικού. Έβλεπα από πολύ μικρή τον πατέρα μου να ασχολείται με το άθλημα και να προπονεί εκτός από ενήλικες και παιδιά και θέλησα να δοκιμάσω.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη εμπειρία για εμένα ήταν λίγο τρομακτική! Πολύ γρήγορα όμως άρχισα να συνηθίζω και να μου αρέσει όλο και περισσότερο. Ξεπέρασα γρήγορα το φόβο μου, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα!

Επειδή έκανα ποδήλατο από τα τρία χρόνια μου δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με την ισορροπία, ήξερα να το ελέγχω», περιγράφει η μικρή Μαρία.

«Όλα τα παιδιά είναι λίγο φοβισμένα στην αρχή και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Από την εμπειρία μου, έχω να πω ότι τα κορίτσια συντονίζονται πολύ πιο γρήγορα από τα αγόρια», τονίζει ο πατέρας της 13χρονης, Ευθύμιος Τζόβολος.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΗ «ΜΕΚΚΑ» ΤΟΥ ENDURO !

Η Μαρία ζει στα Καλάβρυτα, στη «Μέκκα των Enduro»! Η μορφολογία του εδάφους και η ελευθερία που προσφέρει η φύση, καθιστούν το άθλημα συναρπαστικό! «Νιώθω πιο πολύ ελεύθερη , όταν είμαι στη φύση! Ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, από τα διαβάσματα και τις υποχρεώσεις. Είναι κάτι που με ξεκουράζει! Έχω αρκετά χόμπι ! Με το Enduro προπονούμαι δύο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, λατρεύω το σκι!»

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ!»

Η Μαρία φοράει πάντα τον εξοπλισμό της. Κράνος, στολή και γάντια. Οι ταχύτητες που πιάνει στην πίστα , πάντα υπό την επίβλεψη του μπαμπά της είναι τα 50 χιλιόμετρα την ώρα.

«Ο στόχος μου είναι να αποκτήσω γνώσεις σε θέματα ασφάλειας. Μαθαίνω να προφυλάσσομαι ώστε όταν μεγαλώσω και αποκτήσω τη δική μου μηχανή, να είμαι έτοιμη σε οποιοδήποτε συμβάν να προστατεύσω τον εαυτό μου. Και κυρίως να μην ανέβω σε μηχανάκι που θα οδηγεί κάποιος άλλος», τονίζει η 13χρονη.

«Οι ταχύτητες που πιάνει η Μαρία στην πίστα το πολύ 50 χιλιόμετρα. Δεν υπάρχει αναρχία, υπάρχουν κανόνες.

Στόχος του αθλήματος είναι η γνωριμία με τη μηχανή. Δεν είναι επικίνδυνη αν σεβαστείς τους κανόνες και προσέχεις. Όταν πάμε στο βουνό και κάνουμε στο χόμπυ μας, καταλαβαίνουμε ταυτόχρονα πόσο ευάλωτοι είμαστε στο δρόμο.

Τα παιδιά εκπαιδεύουν το μυαλό τους, ώστε να ενεργεί μηχανικά σε οτιδήποτε και αν τύχει στο δρόμο. Η δικιά μου η συμβουλή να φοράνε πάντα κράνος και ειδική στολή», τονίζει ο κ. Τζόβολος.

«ΘΗΛΥΚΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΩΝ ENDURO!»

Μπορεί να είναι ανδροκρατούμενο άθλημα και πολλές γυναίκες που αποφασίζουν να μπουν στο χώρο της μοτοσικλέτας, έρχονται σε δίλημμα. Η μικρή Μαρία πάντως δηλώνει καλύτερη από τους συμμαθητές της!

«Χαίρομαι που πολλές φορές είμαι καλύτερη από τα αγόρια της τάξης μου! Δεν έχω στόχο να κατέβω σε αγώνες, στόχος μου είναι να αποκτήσω όσες περισσότερες γνώσεις ασφαλούς οδήγησης μπορώ έχω σωστή οδηγική συμπεριφορά »!

«Αυτή τη στιγμή εκτός από τους ενήλικες, προπονώ και δέκα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια.

Υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, θα έλεγα ότι ο ένας τραβάει τον άλλο. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει οι γυναίκες να συμμετέχουν σε ανδρικά αθλήματα, αλλά να μην χάνουν τη θηλυκότητά τους

. Παράλληλα, η σωστή διατροφή και η καλή φυσική κατάσταση, είναι απαραίτητα εφόδια, ειδικά για τους αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες», λέει ο πατέρας της 13χρονης.

Διαβάστε επίσης:

“Έφυγε” από τη ζωή η 12χρονη Άννα που ταλαιπωρούνταν από επιληπτικές κρίσεις

Το μήνυμα του Υπάτιου Πατμάνογλου για την τραγωδία στα Τέμπη – Η φωτογραφία με τα παιδιά και τη σύζυγό του

«Γονείς, μην δίνετε σοκολατένια αυγά σε παιδιά κάτω των 4 ετών!», προειδοποιεί ψυχολόγος