«Γονείς, μην δίνετε σοκολατένια αυγά σε παιδιά κάτω των 4 ετών!», προειδοποιεί ψυχολόγος

Η περίοδος του Πάσχα είναι η αγαπημένη των παιδιών, καθώς μπορούν να καταναλώσουν άφοβα μεγάλες ποσότητες σοκολάτας, μιας και στο σπίτι πολλές μέρες πριν θα έχουν έρθει σοκολατένια αυγά από τον νονό, τον παππού και την γιαγιά και τους θείους.

Μία ψυχολόγος, όμως, προειδοποιεί γονείς και κηδεμόνες για την ποσότητα σοκολάτας που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά και – κυρίως – από ποια ηλικία και μετά επιτρέπεται να δοκιμάζουν σοκολάτα.

Συγκεκριμένα, η Becky Spelman, ψυχολόγος σε ιδιωτική κλινική του Λονδίνου, ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να δίνουμε σοκολατένια αυγά σε παιδιά κάτω των 4 ετών, καθώς μπορεί να τους δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα.

Σε συνέντευξή της στη Sun, εξηγεί, ότι το Πάσχα είναι η χειρότερη εποχή του χρόνου για τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θέλουν οι γονείς να ακολουθούν, καθώς τα super markets είναι γεμάτα με σοκολατένια κεράσματα, τα οποία στόχο έχουν, κατά κύριο λόγο, τα παιδιά.

«Αυτός είναι ένας εφιάλτης για τους γονείς αυτής της γενιάς, αφού δεν έχουν ιδέα πώς να διδάξουν τα παιδιά τους την αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η ψυχολόγος και συμπλήρωσε, ότι πολλά παιδιά καταβροχθίζουν σοκολάτες, επειδή οι γονείς τους δεν ξέρουν πώς να τα σταματήσουν.

«Είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφούν τα πράγματα, αν το παιδί αρχίσει να τρώει σοκολάτα από μικρή ηλικία. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές από νωρίς», προσέθεσε.

Επιπλέον, τόνισε, ότι τα παιδιά κάτω των 4 ετών δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσο φαγητό καταναλώνουν και έτσι μπορεί να φάνε μεγάλες ποσότητες γλυκών, ειδικά αν το κάνουν χωρίς επίβλεψη.

Η ψυχολόγος, για να μειώσει την πιθανότητα αύξησης των διατροφικών διαταραχών ετοιμάζεται να προτείνει ηλικιακό περιορισμό στην κατανάλωση πασχαλινών σοκολατένιων αυγών. Και θα εστιάσει, κυρίως, στα μεγάλα, δεδομένου ότι αυτά μπορεί να έχουν ακόμα και χιλιάδες θερμίδες.

Θα ζητήσει, μάλιστα, αυτά τα μεγάλα αυγά να φέρουν την επισήμανση «ακατάλληλα για παιδιά κάτω των 4 ετών».

Το γεγονός ότι τα αυγά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι απίστευτα ελκυστικά στα παιδικά μάτια δεν βοηθά, αλλά είναι προτιμότερο οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για τις τροφές και τα κεράσματα που δίνουν στα παιδιά τους και για το τι αυτά προσφέρουν, ώστε να προλάβουν τυχόν προβλήματα στο μέλλον.