«H Aπαγωγή της Δ»: Οι Πράκτορες του Πλανήτη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τη Γη από τo πλαστικό

Η σειρά βιβλίων «Οι πράκτορες του Πλανήτη» της Ελένης Ανδρεάδη κατέχει περίοπτη θέση στις βιβλιοθήκες των παιδιών καθώς βασίζεται σε ενδιαφέρουσες περιπέτειες μέσω των οποίων εξηγείται στους μικρούς αναγνώστες η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και προτείνονται λύσεις για να σωθεί το πράσινο σπίτι μας, ο πλανήτης Γη.

Ποιο παιδί θα μείνει ασυγκίνητο από τις συναρπαστικές περιπέτειες και τους γενναίους Πράκτορες;

Κανένα! Και τι καλύτερο από το να αποτελέσουν αυτοί οι πράκτορες το μέσο για να εκπαιδευτούν τα παιδιά στο πώς να προστατεύσουν το περιβάλλον από τις διάσπαρτες απειλές που θέτουν εν αμφιβόλω την ύπαρξή του, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Η συγγραφέας έχει γράψει μια εξαιρετική σειρά βιβλίων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά 8 ετών και άνω, μέσω των οποίων ο αναγνώστης  ανακαλύπτει πως οι μικρές πρωτοβουλίες είναι αυτές που σώζουν τον πλανήτη μας, και ότι όλοι μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρκεί να το θελήσουμε πραγματικά.

Τα έξυπνα οικολογικά μηνύματα, ο έντονος, ζωντανός διάλογος, η απουσία μακροσκελούς αφήγησης και το χιούμορ είναι τα τέσσερα… υπερόπλα της συγγραφέως, που συνδυαστικά με τη μοντέρνα εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου με τα έντονα χρώματα και τις φιγούρες  που παραπέμπουν σε animation ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαβάσουν τις ιστορίες και δεν τους επιτρέπουν να βαρεθούν!

Πράσινοι πράκτορες εν δράσει

Καθεμιά από τις πέντε ιστορίες των Πρακτόρων είναι διαφορετική με μοναδικό κοινό παρονομαστή το πώς θα βελτιώσουμε την περιβαλλοντική μας συμπεριφορά και θα ελαχιστοποιήσουμε το αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη.

Από το πρώτο κιόλας βιβλίο «Γίνε πράκτορας του Πλανήτη», το οποίο δίνει έμφαση στην κλιματική αλλαγή, πολλά παιδιά έχουν γίνει αυτόκλητοι Πράκτορες επιδιώκοντας να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της Γης μας από την καταστροφή.

Στο δεύτερο βιβλίο, «Η εκδίκηση του Πουφ», οι αναγνώστες ενημερώνονται για το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, ενώ στο τρίτο, τα «Τέρατα των Ωκεανών», οι Πράκτορες του Πλανήτη θα ζήσουν μια αξέχαστη περιπέτεια, γυρίζοντας τον κόσμο ολόκληρο, μαθαίνοντας τι πραγματικά απειλεί τη θάλασσα.

Τα δε «Πιράνχας στη Στεριά», η τέταρτη ιστορία, μαθαίνει στα παιδιά ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που τα ζώα του πλανήτη και η βιοποικιλότητα απειλούνται. Στο τέλος του βιβλίου, μάλιστα, οι υποψήφιοι νέοι πράκτορες θα βρουν έναν μυστικό φάκελο με συμβουλές για να πετύχουν την πολυπόθητη νίκη, αλλά και έξτρα αποστολές για πρακτορική εξάσκηση.

«Η Απαγωγή της Δ»: Οι Πράκτορες του Πλανήτη  λένε «όχι» στην πλαστική ρύπανση

Με χαρά λάβαμε πριν λίγες μέρες το πέμπτο βιβλίο των περιπετειών της επίλεκτης πρακτορικής ομάδας που κυκλοφορεί υπό τον τίτλο  «Η Απαγωγή της Δ» και καλεί τους μικρούς αναγνώστες να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια να μπει επιτέλους τέρμα στη χρήση πλαστικών, και δη πλαστικών μιας χρήσης.

Δύο μόλις μήνες από τη δημοσίευση στη χώρα μας του Νόμου 4736/2020 (Οκτώβριος 2020) για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 σχετικά με τον περιορισμό πλαστικών μιας χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελένη Ανδρεάδη εμπνεύστηκε μια υπέροχη και άκρως επίκαιρη περιπέτεια για να εξηγήσει στα παιδιά γιατί πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά.

Το πλαστικό απειλεί άμεσα το περιβάλλον και τις ζωές μας

Εξαιτίας του αργού ρυθμού αποσύνθεσής του, συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες. Πέραν αυτού, τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται σε είδη όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, τα πουλιά, αλλά επίσης σε ψάρια και οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Ως πότε θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση;

Ο Πλανήτης μάς χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ

Όταν ο Πλανήτης εκπέμπει SOS οι πράκτορες δεν μπορούν να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα και να αποδεχθούν την καταστροφή του πράσινου σπιτιού μας. Κινητοποιούνται και με αποφασιστικότητα αναλαμβάνουν διπλή αποστολή: Ο πανούργος Ιβάν Φον Βαμπάουερ απήγαγε τη Διοικητή Δ και απειλεί να πνίξει τον πλανήτη με ένα γιγάντιο διαστημικό τέρας. Έχουν μόνο 24 ώρες στη διάθεσή τους να λύσουν τον γρίφο και να σώσουν τον κόσμο.

Θα τα καταφέρουν για ακόμα μια φορά;

Στις σελίδες του βιβλίου που -κατά την ταπεινή μας γνώμη- είναι το καλύτερο της σειράς ο αναγνώστης θα διαβάσει μια συναρπαστική περιπέτεια με τους αγαπημένους του ήρωες και ταυτόχρονα θα πάρει σπουδαία μαθήματα ορθής οικολογικής συμπεριφοράς.

Ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου να μπει τέλος στην αλόγιστη χρήση πλαστικού. Το στοίχημα που καλούμαστε πλέον όλοι να κερδίσουμε προς όφελος του πλανήτη είναι αφενός η λελογισμένη χρήση πλαστικού και αφετέρου η ορθή διαχείρισή του όταν φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής του και καθίστανται απόβλητα. Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση πρέπει να μπουν στο μυαλό μας και να αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής.

«Τι είναι μεγάλο και μικρό, σημαντικό και αόρατο, Δούρειος Ίππος και βαθιά στην Τάφρο των Μαριανών και ψηλά στη Γραμμή Καρμάν, καλεσμένο στα γενέθλιά σου και σε κάθε γιορτή;». Πράκτορα, στην απάντηση αυτού του γρίφου κρύβεται και το μυστικό για να σώσεις τον πλανήτη μας.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ! Στην ιστορία «Η Απαγωγή της Δ» οι ήρωες όλων των προηγούμενων βιβλίων της σειράς ενώνονται και η περιπέτεια έχει ακόμα πιο ξέφρενο ρυθμό.

Κάθε μία από τις σελίδες του βιβλίου της είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι, ένας συνεχής διάλογος με τον αναγνώστη που δεν τον αφήνει αδιάφορο αλλά ξεσηκώνει τη φαντασία του. Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου τα παιδιά θα αντιληφθούν πως το πρόβλημα που καλούνται να λύσουν τα παιδιά έχει δημιουργηθεί από εμάς τους ίδιους τους ανθρώπους και όχι από τον Ιβάν. Παράλληλα, μυούνται στη φιλοσοφία zero waste που προωθείται μέσω του βιβλίου και εν πολλοίς  προσκαλεί τα παιδιά να περιορίσουν τα απορρίμματα που παράγουν.

Η Ελένη Ανδρεάδη έκανε το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο στο αναγνωστικό της κοινό που αδημονούσε πότε επιτέλους θα διαβάσει τη νέα ιστορία των αγαπημένων του πράσινων πρακτόρων. Τα παιδιά μου το απήλαυσαν από την πρώτη κιόλας του σελίδα και κατάλαβαν γιατί είναι ουσιαστική ανάγκη να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τόσο πλαστικό στη ζωή μας.

Μάλιστα, το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο μας κράτησε την καλύτερη συντροφιά τώρα που έχουμε lockdown. Μάθαμε πολλά για την πλαστική ρύπανση και οικογενειακώς μεταμορφωθήκαμε για λίγο σε πράκτορες της Περιβαλλοντοπόλ όπου κληθήκαμε να φέρουμε εις πέρας κάποιες σωτήριες αποστολές για το μέλλον του πλανήτη.

Αν θέλετε και σεις να ζήσετε την εμπειρία των Πρακτόρων του Πλανήτη και να διαβάσετε ένα μικρό απόσπασμα από τη νέα τους περιπέτεια, πατήστε ΕΔΩ και είμαστε σίγουροι ότι θα σπεύσετε να το αγοράσετε για να διαβάσετε τη συνέχεια της ιστορίας!

Το νέο βιβλίο της βραβευμένης περιβαλλοντικής σειράς βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη κυκλοφόρησε και είναι το τέλειο plastic-free χριστουγεννιάτικο δώρο!