Χωρίς κάλαντα και ακόμη 2 αυστηρά μέτρα για τις ημέρες των γιορτών

“Ναι”. Απλά, καθαρά και κοφτά απάντησε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθαρίζοντας χθες πως από την συμπεριφορά των πολιτών και την τήρηση των μέτρων στα φετινά Χριστούγεννα θα κριθεί αν θα γιορτάσουμε και την Πρωτοχρονιά έστω και με δύο οικογένειες στο σπίτι, χωρίς δηλαδή την επιβολή αυστηρότερων μέτρων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, δήλωσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα την ημέρα των Χριστουγέννων, τότε θα έρθουν ακόμη αυστηρότερα την Πρωτοχρονιά, χτυπώντας από τώρα «καμπανάκι» σε όσους σκεφτούν να τα παραβιάσουν.

Τι θα ισχύσει τα Χριστούγεννα

Οπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός, τρία είναι τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά και την Πρωτοχρονιά. Αυτά είναι τα εξής:

  • Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες σε επισκέψεις σε σπίτια.
    Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.
    Η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.
Χριστούγεννα όπως… Πάσχα

Ο υφυπουργός στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε για άλλη μία φορά τα μέτρα για την γιορτή των Χριστουγέννων, τονίζοντας πως δεν θα επιτραπεί να συγκεντρώνονται πάνω από 9 άτομα, από δύο οικογένειες τα Χριστούγεννα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως θα γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι.

«Οπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένεια μας, μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα

«Η μοναδική… εξαίρεση, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή, 10 το βράδυ με 5 το πρωί», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός, που επίσης σημείωσε ότι ούτε στα παιδιά θα επιτραπεί να βγουν να πουν τα κάλαντα.

«Είναι ξεκάθαρο, ότι οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, καθώς τα μέτρα που ισχύουν δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε με τον τρόπο, ενδεχομένως, που θα θέλαμε. Είναι, όμως, απαραίτητα, είναι σημαντικά για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία ανθρώπινων ζωών, την προστασία των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν. Καλούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών αυτών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στο ακέραιο το μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άρση τους το ταχύτερο δυνατόν. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι οι αποφάσεις μας βασίζονταν, βασίζονται και θα συνεχίζουν να βασίζονται στα σύνθετα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και μόνο», συνέχισε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός.

«Την ίδια στιγμή, απευθύνουμε έκκληση και σε όλους τους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, να τηρήσουμε με συνέπεια τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφύγουμε τυχόν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αμέσως μετά τις γιορτές. Γιορτάζουμε τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε και πάλι μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε λίγο καιρό, χωρίς να λείπει κανείς» είπε κλείνοντας.