Η ανατροφή ενός πολύ δυναμικού παιδιού δεν είναι για τους λιγόψυχους…

Πεισμώνει, θυμώνει, φωνάζει, χτυπά τα πόδια του στο πάτωμα. Το δυναμικό παιδί σας θα κάνει τα πάντα για να μην δεχθεί το «όχι» σας σαν απάντηση και εσείς θα μείνετε για άλλη  μία φορά άναυδη με το δυναμισμό και το πείσμα του.

Μία μαμά, η οποία μεγαλώνει 3 παιδιά, παραδέχεται ότι το πιο μικρό παιδί της είναι τόσο δυναμικό που την… εξουθενώνει, ενώ παρουσιάζει 10 αλήθειες για την ανατροφή ενός πολύ δυναμικού παιδιού, που – κατά τη γνώμη μας – θα φανούν πολύ οικείες σε όσους βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις.

«Έχοντας μεγαλώσει δύο πολύ υπάκουα και ήρεμα παιδιά, πίστευα ότι μπορώ άνετα να μεγαλώσω και ένα τρίτο. Και το κάρμα μου έστειλε έναν μικρό “τύραννο” για να καταλάβω ότι το να συναναστρέφεσαι με ένα δυναμικό παιδί δεν είναι τόσο εύκολο όσο νόμιζα.

Αυτό που θέλω να τονίσω, πριν από όλα, είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι “κακά”. Νοιάζονται για την οικογένειά τους, αγαπούν τους φίλους τους, θέλουν να είναι καλοί μαθητές, θέλουν να είναι “καλά παιδιά”, αλλά μόνο αν τα πράγματα γίνονται με τον δικό τους τρόπο. Όσοι από εσάς μπορείτε να με καταλάβετε, πιθανότατα, μεγαλώνετε ένα παιδί με παρόμοια συμπεριφορά. Οι υπόλοιποι , διαβάστε τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα πραγματικά δυναμικό και πεισματάρικο παιδί.

Σημαίνει να ακούς σχόλια από συγγενείς και όχι μόνο, όπως: “Πρέπει να το μάθεις να σέβεται και να υπακούει” και να θες να απαντήσεις: “Ααα, μα σε ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή. Δεν το είχα σκεφτεί! Νομίζεις δεν προσπάθησα; Νομίζεις δεν τσακώθηκα μαζί του; Νομίζεις ότι αντέχω την καθημερινή ένταση μεταξύ μας; Φυσικά και προσπαθώ να τα μάθω να πειθαρχούν και να σέβονται. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Μήπως θέλεις να μείνουν μαζί σου για δύο μέρες; Μετά από αυτές έλα να μου απαντήσεις!”

Σημαίνει να συνεχίζεις ακόμα και στις χειρότερες μέρες προσπαθώντας να πείσεις τον εαυτό σου ότι θα το ξεπεράσεις και το παιδί σου μια μέρα θα καταφέρει πολλά, επειδή οι δυναμικοί και επίμονοι άνθρωποι συχνά πετυχαίνουν πολλά στη ζωή τους -έτσι λένε, τουλάχιστον!

Σημαίνει να ψάχνεις διαρκώς κάποιον λόγο για να το επαινέσεις. Ζητάς απεγνωσμένα μια θετική στιγμή στην ημέρα σου και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να την έχεις. Σημαίνει ότι ακόμα και η παραμικρή κατάκτηση γίνεται γιορτή. Βάζει τα παπούτσια του την πρώτη φορά που του το ζήτησες; Χειροκρότημα και μπράβο!

Σημαίνει να το αφήνεις να κερδίζει, ενώ δεν θα έπρεπε. Ακόμα και σε θέματα που με τα άλλα σου παιδιά θα ήσουν κάθετα αρνητική. Λες ναι, απλώς επειδή χρειάζεσαι 5 λεπτά ησυχίας για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις σε όσα σου επιφυλάσσει η καινούρια μέρα.

Σημαίνει να παίρνεις βαθιές ανάσες και να σκέφτεσαι “όλα θα πάνε καλά. Θα τα καταφέρεις” κάθε φορά που ανοίγεις ένα γράμμα από το σχολείο, ένα e-mail της δασκάλας ή απαντάς στα τηλεφωνήματα του διευθυντή.

Σημαίνει να χαμογελάς, ακόμα κι όταν νιώθεις άβολα, όπως στο τέλος ενός παιδικού πάρτι, επειδή το παιδί σου δεν θέλει να φύγετε ή στο σούπερ μάρκετ επειδή το παιδί σου φωνάζει γιατί δεν του πήρες το παιχνίδι που ήθελε.

Σημαίνει να κοιτάζεις με βλέμμα χαμηλωμένο τους περαστικούς ή να μην τους κοιτάζεις καθόλου, προσπαθώντας να αποφύγεις τα επικριτικά τους βλέμματα και τις αυστηρές ματιές τους.

Σημαίνει να είσαι πάντα αργοπορημένη. Πάντα και παντού! Ακόμα και όταν πιστεύεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, ακόμα και όταν έχεις ξεκινήσει τις ετοιμασίες σου ώρες πριν. Πάντα κάτι θα συμβεί, το παιδί σου θα πεισμώσει και θα σε κάνει να καθυστερήσεις.

Σημαίνει ότι η ώρα του φαγητού είναι… εξουθενωτική. Νομίζεις πως θα κάτσεις ήρεμα να φας με την οικογένειά σου, να μιλήσετε, να γελάσετε, αλλά καταλήγεις να φωνάζεις και να απαιτείς από το παιδί σου να φάει έστω μία κουταλιά από το φαγητό που ετοίμασες. Σημαίνει να μην έχεις όρεξη να μαγειρέψεις, επειδή ξέρεις ότι το φαγητό σου θα καταλήξει στα σκουπίδια.

Σημαίνει κούραση, εξάντληση, ψυχική εξαθλίωση. Σημαίνει ότι μετά από έναν δίωρο καβγά το παιδί θα κοιμηθεί στο πάτωμα, εσύ θα το βάλεις στο κρεβάτι του και θα σωριαστείς στον καναπέ απλώς και μόνο για να ξεκινήσεις σε λίγες ώρες το ίδιο πρόγραμμα…

Σημαίνει – και αυτό είναι το πιο σημαντικό – ότι κανένας άλλος δεν ξέρει καλύτερα από εσένα πώς να μεγαλώσει αυτό το δυναμικό παιδί.

Στο τέλος κάθε κουραστικής μέρας (όλες οι μέρες είναι κουραστικές) θα ξαπλώνεις δίπλα στο παιδί σου, θα το αγκαλιάζεις και θα του ψιθυρίζεις πως το αγαπάς, επειδή όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό το παιδί το αγαπάς με όλο σου το είναι, με κάθε κύτταρο του εξαντλημένου σου κορμιού, γιατί ξέρεις ότι έτσι ήταν γραφτό να είναι και εσύ είσαι πολύ τυχερή που είσαι η μαμά του…»