Η απόφαση για τον εμβολιασμό των εφήβων προέκυψε τώρα, επειδή τώρα υπάρχουν οι μελέτες

Η απόφαση για τον εμβολιασμό των εφήβων προέκυψε τώρα, επειδή τώρα υπάρχουν οι μελέτες

Το καλοκαίρι που ζούμε επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δ του κορονοϊού, που επέφερε μία αλλαγή των δεδομένων και υπαγορεύει μία ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεών μας.

Τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα για την μετάλλαξη Δ; Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη υψηλή μεταδοτικότητα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης.

Ως προς την βαρύτητα της νόσησης, είναι  νωρίς για να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια και χρειάζεται μία παρακολούθηση. Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα είναι κυρίως τα ανεμβολίαστα άτομα, ανεμβολίαστα λόγω δισταγμού, λόγω άρνησης ή εσφαλμένης εκτίμησης του οφέλους από τα εμβόλια.

Δεύτερον, άτομα, που είναι ευτυχώς μικρό το ποσοστό, που λόγω χρόνιων νοσημάτων ή θεραπείας, δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και τέλος, άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, στα οποία δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο για να εμβολιαστούν.

Τι είναι γνωστό για την προστασία από τη μετάλλαξη Δ; Σύμφωνα με τους διεθνείς Οργανισμούς ΕΜΑ, FDA και τα 4 εμβόλια τα οποία  έχουμε εν χρήσει, τα τρία διδοσικά και το ένα μονοδοσικό, είναι  αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό.

Το Pfizer και κατ’ επέκταση και το Moderna αγγίζει το ποσοστό του 96%, το Astra Zeneca το ποσοστό του 92%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Johnson & Johnson το 85% προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου και της ανάγκης εισαγωγής για νοσηλεία στο Νοσοκομείο, όπως και  για προστασία από το θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξεως το 33%. Επομένως, είναι αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση.

Όλα μπορούν να γίνουν: Και διακοπές και εμβολιασμός

Είναι γνωστό ότι στις διακοπές μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, να θεωρηθούν ότι οι ημερομηνίες δεν ταιριάζουν και άρα να κάνουμε τον εμβολιασμό μετά τις διακοπές.

Αυτό είναι λάθος. Μπορούν όλα να προσαρμοστούν. Κανένα εμβόλιο δεν χάνεται. Μετά την πρώτη δόση μπορεί η δεύτερη δόση, αν πέφτει μέσα στο χρόνο των διακοπών, να γίνει η διευκόλυνση της μετάθεσης και για δύο και τρεις εβδομάδες.
Και φυσικά, και αυτό να μην το ξεχνάμε, ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, τα συνήθη μέτρα που λέμε καθημερινώς και πολλές φορές μέσα στην ημέρα: Μάσκα, αποστάσεις, ατομική υγιεινή.

Νομίζω ότι οι εικόνες που μας μεταφέρονται στην τηλεόραση από τους τόπους της φυγής λόγω καλοκαιριού, δυστυχώς δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα σε πολλά μέρη έχουν εκλείψει. Προσοχή, προσοχή!

Η πρόσκληση-έκκληση προς τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στα οποία διατίθενται τα εμβόλια εδώ και αρκετούς μήνες, έχει αποδώσει, θα έλεγα όχι στο βαθμό ίσως που θα ήταν ο καλύτερος, αλλά οπωσδήποτε έχει βελτιωθεί.

Αυτό είναι απαραίτητο μαζί με τις προσπάθειες όλων για αυτό το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που με τις μεταλλάξεις όλο και απομακρύνεται από κοντά μας.

Τα δεδομένα για τους νέους κάτω των 18

Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος είναι τα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Ποια είναι, λοιπόν, τα δεδομένα που πρέπει να αξιολογηθούν για τον εμβολιασμό κάτω των 18 ετών; Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν, όπως έχετε ακούσει, ένα σοβαρό σύνδρομο, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.

Ενώ είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησης Covid μετά από τη νόσηση, το Post-Covid syndrome που επαναλαμβάνω είναι ακόμη υπό μελέτη.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς των νόσων, δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο Νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα των εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Τα υποκείμενα νοσήματα

Ενδεικτικά αναφέρεται από τους 204 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν σημειώθηκε όμως κανένας θάνατος.

Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η παχυσαρκία, ένα ποσοστό που αγγίζει το 36%, χρόνιες πνευμονοπάθειες 31%, νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα 14%, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα.

Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά εφήβους, ιδιαίτερα αυτά με το υποκείμενο πρόβλημα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους.

Αλλά και για το θέμα της μεταδοτικότητας υπάρχουν διαφορές. Οι μελέτες κατά την επιδημία της Covid δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων.

Το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού που θα συμβάλλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων. Και είναι γνωστό ότι η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Ταυτόχρονα βέβαια με τον εμβολιασμό των εφήβων, υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που μπορεί για διάφορους λόγους, ελπίζουμε σοβαρούς, να έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Επομένως, ο εμβολιασμός των εφήβων έχει και μια έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντος τους.

Τα εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είναι τα εμβόλια τα γνωστά mRNA, που σύμφωνα με μελέτες είναι και πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους από ότι είναι στους ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%.

Το σημαντικότερο, βέβαια, χαρακτηριστικό όλων των εμβολίων είναι η ασφάλεια. Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς, στις αρχές Μαΐου, για να ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες και η έγκριση για αυτές τις ηλικίες του εμβολιασμού από Οργανισμούς όπως ο FDA και ο ΕΜΑ.

Στην Ευρώπη, κάθε Κράτος διαμορφώνει, όπως για όλα τα εμβόλια, την δική του στρατηγική και ήδη, κάθε μέρα, αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού διαφόρων ηλικιών, παιδιών και εφήβων.

Η ασφάλεια παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που ήδη το εφαρμόζουν. Υπό δημοσίευση είναι μία πολυκεντρική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας είναι το κυρίαρχο θέμα ελέγχου.

Μέχρι τις 21/6, δηλαδή πολύ πρόσφατα, είχαν γίνει 8.000.000 δόσεις σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και σε 6.000.000 παιδιά είχαν δοθεί και οι δυο δόσεις του εμβολιασμού.

Καταγράφησαν σε αυτό τον μεγάλο αριθμό των εμβολιασμών, 250 περίπου περιπτώσεις ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας που αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.

Απαιτείται, επομένως, συνεχής επιτήρηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις, όπως αυτή που αναφέρθηκε, δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων, όπως συμπεραίνουν και οι ερευνητές που δημοσίευσαν την προαναφερθείσα μελέτη.

Θετική γνώμη της Επιτροπής

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, διατυπώνει τη θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης μετά από ενημέρωση.
Παράλληλα, θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό. Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής.
Είναι κάτι το οποίο θα επαναφέρει έτσι τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία της Covid.

Διαβάστε επίσης

Γιαννιτσά: Το πολύχρωμο “ευχαριστώ” μικρών μαθητών για τον εμβολιασμό τους

H Επιτροπή είπε το «ναι» στον εμβολιασμό των εφήβων 15 έως 17 ετών – Όλη η διαδικασία

Συγκινούν τα μηνύματα για τον θάνατο της 7χρονης Αναστασίας που έδωσε μάχη με σπάνιο παιδικό καρκίνο