Η έκθεση σε μολυσμένο αέρα στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη γνωστική ικανότητα και την υγεία των παιδιών

Η έκθεση σε μολυσμένο αέρα στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη γνωστική ικανότητα και την υγεία των παιδιών

Η προγεννητική έκθεση στην ατμοσφαιρκή ρύπανση συνδέεται με χαμηλότερα γνωστικά αποτελέσματα στη ζωή των παιδιών. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα νέας έρευνας του CU Boulder.

Τα νήπια των οποίων οι μητέρες εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της μεσαίας έως τελικής φάσης εγκυμοσύνης τείνουν να σημειώνουν χαμηλότερα σκορ σε μετρήσεις γνωστικής ικανότητας, κινητικού συντονισμού και γλωσσικών δεξιοτήτων, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health και πρέπει να πούμε ότι η μελέτη των ζευγαριών μητέρας-παιδιού είναι από τις πρώτες που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης σε ρύπανση και της ανάπτυξης του εγκεφάλου στη βρεφική ηλικία. Προσθέτει μάλιστα αξιόλογα ευρήματα σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε μολυσμένο αέρα κατά τη διάρκεια κρίσιμων σταδίων ανάπτυξης μπορεί να έχει δυνητικά μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η έκθεση στη ρύπανση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της μεσαίας έως όψιμης εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νευροανάπτυξη στην πρώιμη ζωή», δήλωσε η chief συγγραφέας Tanya Alderete, επίκουρη καθηγήτρια φυσιολογίας στο CU Boulder.

Σχέση μολυσμένου αέρα και εγκεφάλου

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ερευνητικά προγράμματα που αξιολογούν τη σχέση μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης στη μόλυνση του αέρα και της ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά τη βρεφική ηλικία.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 161 μητέρων και των παιδιών τους που ζούσαν στη Νότια Καλιφόρνια. Οι μητέρες παρείχαν λεπτομερές ιστορικό σχετικά με τις προηγούμενες συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και για την περίοδο που κυοφορούσαν.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα διασταύρωσε τις διευθύνσεις με το Σύστημα Ποιότητας του Αέρα της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, το οποίο διατηρεί αρχείο για την οδική κυκλοφορία, τη βιομηχανία, τον καπνό από πυρκαγιές και άλλους ρύπους στην εκάστοτε περιοχή.

Όταν τα παιδιά συμπλήρωσαν και το δεύτερο έτος της ηλικίας τους, υποβλήθηκαν σε διάφορα νευροαναπτυξιακά τεστ που μετρούσαν τις γνωστικές, κινητικές και γλωσσικές τους δεξιότητες. Παράλληλα, εκτιμήθηκαν από τους συγγραφείς της μελέτης και άλλοι παράγοντες, όπως ο θηλασμός, ο πρόωρος τοκετός, το βάρος του βρέφους κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και PM 2.5, απέκτησαν παιδιά με χαμηλότερες γνωστικές βαθμολογίες.

Χαμηλά επίπεδα νευροανάπτυξης

Πιο συγκεκριμένα, τα δίχρονα παιδιά με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες νευροανάπτυξης. Συνολικά, το 16% των νηπίων είχε γνωστικό σκορ που θα υποδήλωνε κάποιο επίπεδο νευρολογικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι έχει σημασία και ο χρόνος έκθεσης των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της μέσης και όψιμης εγκυμοσύνης οδήγησε σε χειρότερα αποτελέσματα νευροαναπτυξιακής ανάπτυξης για τα βρέφη.

Γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επιβλαβείς νευρολογικές βλάβες; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια εξήγηση είναι πως οι εισπνεόμενοι ρύποι έρχονται σε άμεση επαφή με το έμβρυο. Τα σωματίδια θα μπορούσαν στη συνέχεια να πυροδοτήσουν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας υπερβολική φλεγμονή και οξειδωτικό στρες που μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η Tanya Alderete, επίκουρη καθηγήτρια ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder και συγγραφέας της μελέτης, αυτή η συσχέτιση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί θα παρουσιάσει γνωστικές διαταραχές. Η ίδια συμβουλεύει τις εγκύους να αποφεύγουν να γυμνάζονται έξω σε ημέρες με κακή ποιότητα αέρα, να επενδύσουν σε ένα σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα μέσα στο σπίτι, να ανοίγουν τα παράθυρα όταν μαγειρεύουν και να αποφεύγουν το παθητικό κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης

Ηλεία: Νεκρό 13χρονο κορίτσι μετά από υψηλό πυρετό – Είχε χάσει τη μητέρα της

Μια αναπτυξιολόγος και μαμά δίνει μια συμβουλή που θα αλλάξει τον τρόπο σκέφτεσαι ως γονιός