Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει: Τι θα γίνει με τους παππούδες που κρατάνε τα εγγόνια όσο οι γονείς δουλεύουν;

Η πεθερά μου πρόσφατα υπονόησε, ότι θα προτιμούσε να μην συμμετέχει φέτος στη φύλαξη των παιδιών μετά το σχολείο. Ακούγοντάς το αυτή η μητέρα μου, δικαιολογημένα, απάντησε “δηλαδή, εκείνη να μην κολλήσει, αλλά εμείς να κολλήσουμε;”, δεδομένου, ότι και εκείνη με τον πατέρα μου αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος του babysitting των παιδιών μέχρι ο άντρας μου και εγώ να επιστρέψουμε από τη δουλειά.

Συζητήσεις όπως η παραπάνω γίνονται τις τελευταίες ημέρες στα περισσότερα σπίτια, όπου τουλάχιστον στην ανατροφή των παιδιών συμμετέχουν και τα γηραιότερα μέλη. Η δε ανησυχία είναι διάχυτη -και απόλυτα δικαιολογημένη. Αν κλείσαμε τα σχολεία και προτείναμε στους γονείς την άδεια ειδικού σκοπού με 50 κρούσματα ημερησίως, τώρα που πλησιάζουν τα 300 και που πιθανώς σύντομα να φτάσουν τα 500, πώς θα πρέπει να κινηθούμε αναφορικά με την φύλαξη των παιδιών όσο οι γονείς εργάζονται;

Η κ. Κεραμέως πρόσφατα κάλεσε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Ολοήμερα, όμως αυτά λειτουργούν έως τις 4:00. Ξέρετε πολλούς ιδιωτικούς υπαλλήλους που τέτοια ώρα βρίσκονται ήδη στα σπίτια τους; Υπάρχει, βέβαια, και η εναλλακτική κάποιου κέντρου μελέτης ή μιας νταντάς που να είναι περισσότερο “πρόθυμη” να ρισκάρει ερχόμενη σε καθημερινή επαφή με ένα μικρό παιδί μετά το σχολείο, όμως και στις δύο αυτές περιπτώσεις απαιτείται ένα σημαντικό έξοδο κάθε μήνα. Το αντέχετε;

“Να ‘κρατάω’ τα εγγόνια μου κατά την διάρκεια της πανδημίας;”

Στο παραπάνω ερώτημα αμέτρητων παππούδων ανά τον κόσμο, απάντηση έδωσε πρόσφατα ο Οργανισμός Hackensack Meridian Health, στόχος του οποίου είναι να παρέχει ευρείας κλίμακας φροντίδα και υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την υγεία, είτε μέσω κορυφαίων κλινικών με τις οποίες συνεργάζεται, είτε χάρη σε μεγάλες μελέτες που πραγματοποιεί, τα αποτελέσματα των οποίων συμβάλλουν στις επιστημονικές εξελίξεις. Τι απάντησαν, λοιπόν, οι ειδικοί του εν λόγω οργανισμού, στο κατά πόσο είναι ασφαλές η γιαγιά και ο παππούς να φροντίζουν τα εγγόνια, όσο οι γονείς δουλεύουν;

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Τμήματος Γηριατρικής του Hackensack University Medical Center, Δρ. Manisha Parulekar: «Οι παππούδες αντιπροσωπεύουν έναν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς κατά την πανδημία του COVID-19 και θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά την ατομική τους υγεία πριν συμφωνήσουν να φροντίσουν μικρά παιδιά».

Τι θα πρέπει να σκεφτούν οι παππούδες:

«Οποιοσδήποτε άνω των 65 ετών και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την φροντίδα μικρών παιδιών αυτή τη στιγμή», προειδοποιεί η Δρ Parulekar. Το σοβαρά προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν:

 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)
 • Παχυσαρκία (ΔΜΣ 30 ή υψηλότερος)
 • Ανοσοκατεσταλμένη κατάσταση (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) από μεταμόσχευση στερεών οργάνων
 • Σοβαρές καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος ή καρδιομυοπάθειες
 • Ασθένεια των δρεπανοκυττάρων
 • Διαβήτης τύπου 2

Οι παππούδες και γιαγιάδες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα μικρά παιδιά εάν υπήρξε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων COVID-19 στην πόλη τους ή στην πόλη όπου ζουν τα εγγόνια τους.

«Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσετε σοβαρά από COVID-19 λόγω της ηλικίας σας ή επειδή έχετε ένα σοβαρό μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας, είναι σημαντικό για εσάς να αναλάβετε ενέργειες που θα μειώσουν τον κίνδυνο να νοσήσετε με αυτήν τη δύσκολη ασθένεια», επιμένει η Δρ Parulekar.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη φύλαξη παιδιών

Εάν, πάλι, είστε ένας υγιής ενήλικας και θέλετε να φροντίσετε τα εγγόνια σας, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς:

 1. Φροντίζετε μόνο την άμεση οικογένειά σας εφόσον δεν εμφανίζει συμπτώματα ασθένειας.
 2. Μην αμελείτε τις βασικές προφυλάξεις όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η απόσταση όσο το δυνατόν περισσότερο.
 3. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιείτε γάντια όταν αλλάζετε μια πάνα ή βοηθάτε ένα παιδί να πάει στο μπάνιο. Το CDC επιμένει ότι ο COVID-19 έχει ανιχνευτεί ακόμα και στα κόπρανα ορισμένων ασθενών.
 4. Καθαρίζετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, π.χ. τα τάμπλετς, τα παιχνίδια, τα κινητά τηλέφωνα και τα χαλάκια παιχνιδιού.
 5. Φοράτε μάσκες στους δημόσιους χώρους όπου δεν μπορούν να τηρηθούν μεγάλες αποστάσεις.

«Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα εμβόλιο για το COVID-19, επιβεβαιώστε όμως ότι όλα τα μικρά παιδιά που παρακολουθείτε έχουν κάνει όλα τα τακτικά εμβόλιά τους και ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεται να κάνετε και εσείς κάποιο εμβόλιο φέτος», προτείνει η Δρ Parulekar και καταλήγει «Γιατί δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Αυτή την περίοδο, δεν θέλετε γενικώς να προσβληθείτε από ασθένειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας».

Μια σχολική χρονιά γεμάτη ανασφάλεια ξεκινά για όλους, όμως αν έχουμε την τύχη να έχουμε κοντά μας τους γονείς και τα πεθερικά μας, θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε, ότι θα παραμείνουν κοντά μας και την επόμενη…