Η Influencer-διατροφολόγος παιδιών Βίκυ Αθανασιάδου μοιράζεται μαζί μας συμβουλές για την σωστή διατροφή των παιδιών

Η Influencer-διατροφολόγος παιδιών Βίκυ Αθανασιάδου μοιράζεται μαζί μας συμβουλές για την σωστή διατροφή των παιδιών

της Κλέλιας Κλούντζου

«Το παιδί μου δεν τρώει τίποτα. Το παιδί μου ζητάει κάθε μέρα γλυκό. Δεν τρώει ψάρι, δεν τρώει φρούτα και όσπρια. Είμαι σε απόγνωση…»

Τέτοιου είδους εκφράσεις δίνουν και παίρνουν καθημερινά στις συζητήσεις μεταξύ των μαμάδων, οι οποίες πολλές φορές φτάνουν στα όρια της απόγνωσης , μη γνωρίζοντας πως να αντιμετωπίσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Η Βίκυ Αθανασιάδου, διαιτολόγος -διατροφολόγος για παιδιά και μητέρες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, έχει τις απαντήσεις!

«MY DIETITIAN MAMA!»

-Βίκυ, πώς ξεκίνησε η ιδέα να ασχοληθείς με την παιδική διατροφή;

«Πάντα με ενδιέφερε η διατροφή των μικρών παιδιών, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι οι βάσεις που μπαίνουν τα πρώτα χρόνια της ζωής μας (ακόμα από την κοιλιά της μαμάς μας) έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και τις διατροφικές μας συνήθειες και ως ενήλικες.

Όταν όμως έγινα και η ίδια μαμά πριν λίγα χρόνια, διαπίστωσα ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες στους νέους γονείς σχετικά με τη διατροφή των βρεφών, είναι σε μεγάλο βαθμό αρκετά απαρχαιωμένες και όχι βασισμένες στις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Οπότε, αν εγώ που είμαι ειδική στο κομμάτι της διατροφής χρειάστηκε να κάνω σημαντική έρευνα (και κάποια λάθη στο δικό μου παιδί) για να δω που βρίσκεται το σωστό, φαντάστηκα πόσο δύσκολο πρέπει να είναι αυτό, για έναν απλό γονιό που δεν έχει καθόλου γνώσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι. Οπότε κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το My Dietitian Mama.

Μέσα από τη σελίδα μου My Dietitian Mama, προσφέρω τη δυνατότητα στις οικογένειες να ενημερωθούν μέσα από τις ατομικές συνεδρίες ή τα ομαδικά webinars για θέματα όπως η εισαγωγή στερεών τροφών, η διατροφή στη νηπιακή ηλικία, η επιλεκτική σίτιση, οι τροφικες αλλεργίες, η προετοιμασία γευμάτων, η διατροφή στις περιόδους της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά και γενικά οποιοδήποτε θέμα διατροφής τους απασχολεί.»

«TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ»

-Πόσο συχνά πρέπει τα παιδιά να καταναλώνουν γλυκά;

Η ζάχαρη (και με τον όρο αυτό δεν εννοούμε μόνο την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά όλα τα πρόσθετα σάκχαρα όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη καρύδας κτλ) συστήνεται να αποφεύγεται ως τα 2 έτη τουλάχιστον. Από εκεί και έπειτα είναι ευθύνη της κάθε οικογένειας να καθορίσει την ποιότητα και τη συχνότητα των γλυκών που θα προσφέρει. Σίγουρα δε θέλουμε απαγόρευση σε οτιδήποτε καθώς αυτό μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει μακροπροθεσμα.

Οπότε φτιάχνουμε ένα πλάνο για το πώς και πότε θα τα προσφέρουμε.

@mydietitianmama “Τι να κάνω όταν το παιδί μου ζητάει συνέχεια γλυκά;” Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι γονείς το έχετε αναρωτηθεί σε κάποια φάση. Και πραγματικά είναι ένα θέμα που θέλει ιδιαίτερη διαχείριση ώστε το παιδί να μη νιώσει ότι στερείται το γλυκό, καθώς αυτό μπορεί εύκολα να μας γυρίσει μπούμερανγκ. #mydietitianmama #παιδικηδιατροφη #βρεφικηδιατροφη #μαμα #toddlermoms #intuitiveeater #healthyfamily #ζαχαρη #feedingtoddlers #feedingkids #διαιτολογος #διατροφη #dietitianmom ♬ πρωτότυπος ήχος – Βίκυ Αθανασιάδου

«ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ»

«Μέσα από τα social media προσπαθώ με απλό και κατανοητό τρόπο να δώσω πληροφορίες για τα θέματα που διαπαπιστώνω οτι απασχολούν συνήθως γύρω από το κομμάτι της διατροφής των παιδιών, αλλά να δώσω και έμπνευση για συνταγές που μπορούν να εφαρμόσουν καθώς και μέσα από τη δική μου εμπειρία στα γεύματα ως μαμά. Προσπαθώ πάντα να απαντώ και σε όλα τα ερωτήματα που έρχονται (που είναι πραγματικά πολλά) και ειλικρινά έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ωραία κοινότητα με πολλές οικογένειες και κυρίως μητέρες»

«ΤΙ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΤΙΠΟΤΑ…»

«Η απόγνωση είναι κοινό χαρακτηριστικό πολλών γονιών που με προσεγγίζουν, συνήθως με κάποια φράση του στυλ “το παιδί μου δεν τρώει τίποτα!”. Το πρώτο που τους συμβουλεύω είναι να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να ηρεμήσουν και έπειτα μέσα από τις συνεδρίες μας τους βοηθώ αρχικά να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο χάλια όσο τα είχαν σκεφτεί, αλλά και ότι φυσικά υπάρχουν περιθώρια η κατάσταση να βελτιωθεί, αν καταβάλλουν την κατάλληλη προσπάθεια.

«ΤΡΙΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ»

«Οι πιο δύσκολες για μένα, είναι οι περιπτώσεις όπου το ουσιαστικό πρόβλημα το έχει ο γονιός και δεν το έχει αντιληφθεί ή δεν έχει αντιληφθεί το πως αυτό μπορεί να επηρεάζει και το ίδιο το παιδί.

Σαφώς υπάρχουν και κάποιες παθολογικές καταστάσεις των παιδιών που μπορούν πολλές φορές να επηρεάσουν αρνητικά τη σίτιση, όπως αισθητηριακά, προωροτητα, νευρολογικά θέματα κ.α. που αποτελούν προκλήσεις για τη δουλειά μου.»

@mydietitianmama Εάν έχετε ένα επιλεκτικό παιδί, αυτό το ποστ είναι για εσάς!❤️#dietitianmom #διατροφη #διαιτολογος #greektiktok #fyp #foryoupage #pickyeaters #pickyeating #momtips #greekmom #momhacks #μαθεστοtiktok ♬ Suns – Official Sound Studio

«ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ!»

-Έχεις και εσύ ένα γιο μόλις 4 ετών… Είναι «εύκολο» παιδί σε ότι αφορά τη διατροφή του; Υπάρχουν φορές που κάνεις «πειράματα –δοκιμές» για να τον πείσεις να φάει κάτι που δεν θέλει αλλά πρέπει;

«Θα έλεγα πως ο γιος μου είναι ένα φυσιολογικό 4χρονο σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα φαγητό. Με τις καλές και τις λιγότερο καλές του φάσεις.

Σίγουρα ήταν και είναι το “πειραματόζωο” μου και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο, αφού και όλες τις συνταγές που δημοσιεύω πρώτα τις περνώ από την έγκρισή του!

Υπάρχουν φορές που θα φάει ό,τι του προσφέρω, ενώ άλλες απλά θα πει “μπλιαξ”! Έχω μάθει να το αποδέχομαι.»

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ TIPS ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

-Μοιράσου μαζί μας κάποια βασικά tips που πρέπει όλοι οι γονείς να έχουν στο μυαλό τους…

«Να γνωρίζουν ποιες είναι οι δικές τους ευθύνες (ΤΙ, ΠΟΤΕ, ΠΟΥ τρώει το παιδί) και ποιες του παιδιού (ΑΝ και ΠΟΣΟ θα φάει) την ώρα του γεύματος, να δημιουργούν ήρεμο κλίμα στα γεύματα χωρίς πίεση, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.

-Ποιο είναι το μυστικό ώστε να πείσουμε τα παιδιά μας να τρώνε σωστά;

Το “μυστικό” είναι να γινόμαστε οι ίδιοι παράδειγμα για τα παιδιά μας!

Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αποκτήσουν υγιείς διατροφικές συνήθειες όταν εμείς οι ίδιοι δεν το έχουμε κατακτήσει πρώτα αυτό!

Διαβάστε ακόμα:

Δολοφονία 17χρονου Φώτη: «Ο 14χρονος ζητάει συνέχεια τους γονείς. Είναι απάνθρωπο να τον έχουν στο κρατητήριο»

“Γιατί ‘Μαμάδες’ και όχι ‘Γονείς’;”: ‘Πάγωσε’ η Τζένη Θεωνά από την αντίδραση του Φ. Σεργουλόπουλου

Χαμός στην Άρτα: «Καταπέλτης» η ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό 15χρονου Βαγγέλη που έμεινε παράλυτος μέσα σε σχολείο