Η μέθοδος της «ιατρικής μαγειρικής» σύμμαχος στην προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία

Σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Dr.PED-Chef – “Hands-on nutrition training for pediatric primary health care practitioners: A novel combination of culinary and applied nutritional education to promote healthy eating habits in childhood”.

Στόχος του προγράμματος, στο οποίο το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος από την Ελλάδα, είναι η αξιοποίηση μιας νέας εκπαιδευτικής προσέγγισης, η οποία συνδυάζει την εφαρμοσμένη διαιτολογία με την ιατρική μαγειρική και τη γαστρονομία.

Προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία αξιοποιώντας τη μέθοδο της «ιατρικής μαγειρικής»

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία, η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα και τα ερευνητικά δεδομένα του ευρωπαϊκού προγράμματος Dr.PED-Chef παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, με περισσότερους από 120 συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιάτρους και λοιπούς λειτουργούς υγείας (π.χ. νοσηλευτές παιδιατρικών κλινικών, οικογενειακούς ιατρούς, ιατρούς δημόσιας υγείας, σχολικούς νοσηλευτές, μαίες κ.ά.) που ασχολούνται με τη φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και οικογένειες.

Μέσα από μία πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης και αξιοποιώντας μία καινοτόμο και άκρως βιωματική εκπαιδευτική πρόταση, το Dr.PED-Chef παρέχει στον επαγγελματία υγείας γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στην οικογένεια.

Σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία για παιδιάτρους και λοιπούς λειτουργούς υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση περιλαμβάνει έξι μαθήματα, καλύπτοντας τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Βασικές αρχές υγιεινής διατροφής, Πρόσφατες οδηγίες και συστάσεις για τη διατροφή και την πρόληψη της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία, Τεχνικές επικοινωνίας και αρχές διατροφικής συμβουλευτικής και αλλαγής συμπεριφοράς, Ιατρική Μαγειρική.

Η κοινοπραξία του προγράμματος έχει αναπτύξει επιπλέον έναν «Οδηγό για Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» που προσφέρει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αναπαραγωγή αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος, αξιοποιώντας τις μεθόδους και τα εργαλεία του Dr.PED-Chef.

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα και ο Οδηγός είναι διαθέσιμα δωρεάν σε έξι γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά, νορβηγικά και τούρκικα).
Ακόμη, στην ιστοσελίδα του προγράμματος Dr.PED-Chef υπάρχουν εκθέσεις σχετικά με επιδημιολογικά δεδομένα για το υπερβάλλον σωματικό βάρος και τις διατροφικές συνήθειες στην παιδική και εφηβική ηλικία. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν, επίσης, και πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες ευκαιρίες εκπαίδευσης στον τομέα της διατροφής και της διατροφικής συμβουλευτικής επαγγελματιών υγείας, ανά την Ευρώπη.

Συνοπτικές πληροφορίες

• Η πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης για την εκπαίδευση των λειτουργών υγείας: https://pedchef.eu/el/e-learning/
• Ο Οδηγός για Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης»: https://bit.ly/3EEo8BK
• Εκθέσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Dr.PED-Chef σχετικά με επιδημιολογικά και εκπαιδευτικά δεδομένα για τη διατροφή: https://pedchef.eu/deliverables/

To Dr. PED-Chef – “Hands-on nutrition training for pediatric primary health care practitioners: A novel combination of culinary and applied nutritional education to promote healthy eating habits in childhood” είναι ένα τριετές έργο (1/12/2019 – 30/11/2022) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Norwegian University of Science and Technology από τη Νορβηγία. Επιπλέον, στο έργο συμμετέχουν το Ινστιτούτο Prolepsis (Ελλάδα), το University of Navarra (Ισπανία), το Center for Social Innovation LTD (Κύπρος), το Andrology Pediatric and Adolescent Foundation (Ιταλία) και το Gazi University (Τουρκία).

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση για αίμα για τον 3χρονο Στέργιο που δίνει μάχη για τη ζωή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία

8 Εύκολες ασκήσεις τονισμού για τους μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες

Ραγίζει καρδιές η μαμά του 5χρονου που χαροπαλεύει μετά την φωτιά – “Άγγελέ μου σήκω, η μάνα είναι εδώ”