Η σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών

Το παιχνίδι παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού και συμβάλλει στη σωματική, συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική του ανάπτυξη. Μέσα από τον φανταστικό κόσμο του παιχνιδιού δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να εξερευνήσει τις δυνατότητές του, να εκφράσει τις ανάγκες του και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Σύμφωνα με την Παιγνιοθεραπεύτρια Ναταλί Σαμπά, ΜSc Aναπτυξιακή Ψυχολογία, «Η ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο το παιδί θα μάθει το σώμα του και τον κόσμο που τον περιβάλλει, χρησιμοποιώντας όλες του τις αισθήσεις ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Καθετί που θα αγγίζει θα το αισθάνεται διαφορετικά, θα το ανακαλύπτει, θα το νιώθει. Τι σημαίνει ο ήχος των όσων ακούει, τα οπτικά ερεθίσματα που δέχεται και όλα όσα αγγίζει; Όλα τα παραπάνω αποτελούν την αρχή μιας απαραίτητης διαδρομής για την ανάπτυξή του».

Τι θα συμβεί εάν σπρώξει κάτι ή αν το τραβήξει; Συνεχίζει η κα. Σαμπά «Θα μάθει να ανιχνεύει. Η εξερεύνηση είναι η καρδιά του παιχνιδιού, και στο μυαλό του παιδιού σας κάθε πείραμα μετράει. Παρατηρώντας ένα μικρό παιδί να φτιάχνει πύργους με τουβλάκια, μας εκπλήσσει όταν το βλέπουμε με μια του κίνηση να τους γκρεμίζει, να γελάει και να θέλει να ξαναρχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι εκείνη τη στιγμή, αυτός ο μικρός εξερευνητής δοκιμάζει τον έλεγχο που έχει στον εξωτερικό κόσμο, χωρίς να τον νοιάζει η αισθητική ή το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία, η περιπέτεια, η δημιουργικότητα, το βίωμα, το “ταξίδι”».

Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών το παιχνίδι διαφέρει στα χαρακτηριστικά του. Τα πολύ μικρά παιδιά τον περισσότερο χρόνο τους παίζουν μόνα τους αδιαφορώντας για άλλα πρόσωπα. Σιγά σιγά αρχίζουν και προτιμούν τα παιχνίδια συνεργασίας με κάποιον και πολύ αργότερα, στα 2 με 3 έτη, επιθυμούν παιχνίδι με άλλα παιδιά ακόμα κι αν παίζουν παράλληλα και όχι μεταξύ τους. Μετά τα τρία χρόνια διασκεδάζουν περισσότερο όταν παίζουν ομαδικά και εκεί αρχίζουν και δημιουργούν τις πρώτες τους φιλίες. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του και τους γύρω του. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ενισχύουμε στα παιδιά όλες τις μορφές του παιχνιδιού.

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί έχει τη δυνατότητα:

• Να αποφασίσει ελεύθερα
• Να εξερευνήσει
• Να αναπτύξει τη γλωσσική του ικανότητα
• Να εκφράσει συναισθήματα
• Να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις
• Να οξύνει την κρίση του
• Να επιλύσει προβλήματα
• Να αναπτύξει τη σκέψη του
• Να απολαύσει
• Να αναπτύξει τη φαντασία του
• Να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του
• Να διαχειριστεί καταστάσεις

Το παιχνίδι είναι τρόπος ζωής, είναι η θετική και δημιουργική πλευρά των πραγμάτων, είναι μια αυθόρμητη ενθουσιώδης κινητήρια δύναμη για την ίδια τη ζωή!

Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να επιλέγουμε το σωστό για το μωρό μας και την ανάπτυξη του. Θα πρέπει να το προσέχουμε τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, φροντίζοντας να παίζει, να μαθαίνει αλλά και να έχει έναν ήσυχο ύπνο, καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η υγιής ανάπτυξη του. Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να μας βοηθήσουν απλά πράγματα όπως για παράδειγμα η επιλογή της κατάλληλης πάνας.

Τα Pampers Baby-Dry διαθέτουν πλέον 3 επαναστατικά απορροφητικά κανάλια σχεδιασμένα να βοηθούν στην ομοιόμορφη κατανομή της υγρασίας χρησιμοποιώντας το σύνολο της πάνας, κλειδώνοντας τη μακριά για έως και 12 ώρες στεγνότητας, ώστε να βοηθούν τα μωρά να ξυπνούν τόσο στεγνά το πρωί, όσο όταν πήγαν για ύπνο το προηγούμενο βράδυ.

Όταν το μωρό μας ξυπνάει στεγνό από το πρωί, το παιχνίδι ξεκινάει από νωρίς και όλοι θα το απολαμβάνουν πολύ περισσότερο.

Τι αναφέρουν οι μαμάδες μετά την εμπειρία τους με τις πάνες Baby-Dry; «Τόσο στεγνά, όμως πού πήγαν τα τσισάκια;»