Η Ζέττα Μακρή απάντησε για όλα τα ζητήματα των σχολείων που απασχολούν μαθητές και εκπαιδευτικούς

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κρουσμάτων κορονοϊού την επόμενη περίοδο και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μετά τις οδηγίες που θα δώσει η Επιτροπή των ειδικών, ώστε οι υποψήφιοι «να εξεταστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια» ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή. Παράλληλα, τόνισε ότι θα γίνουν συνολικά 15.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και έδωσε το χρονοδιάγραμμά τους.

Η κα. Μακρή σημείωσε ότι από τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ισχύσουν φέτος μόνο οι αλλαγές που αφορούν στην ελάχιστη βάση εισαγωγής και στη δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλα δεύτερου μηχανογραφικού για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ.

Με sms οι μαθητές θα μάθουν τη Σχολή που εισάγονται και τη δική τους βαθμολογία

Επίσης, φέτος για πρώτη φορά, «θα λάβουν με sms οι μαθητές και τη Σχολή που εισάγονται, τις βάσεις, καθώς επίσης και τη δική τους βαθμολογία. Είναι μια καινοτομία σε άριστη συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας.

Θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο φετινό μηχανογραφικό;

Η Ζέττα Μακρή εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, λόγω των αλλαγών, επισημαίνοντας ότι έχει καθοριστεί ο αριθμός των εισακτέων, που είναι 77.415 και έχει κατανεμηθεί ανά Σχολή, αριθμός ελάχιστα μικρότερος – όπως είπε – από την προηγούμενη χρονιά.

Τι ισχύει για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τις καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων

Η κα. Μακρή διευκρίνισε ότι δεν έγιναν καταργήσεις τμημάτων αλλά συγχωνεύσεις, με «την εισήγηση με συντριπτικότατη πλειοψηφία που έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών και αφορούσε σε τμήματα που δημιουργήθηκαν χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς καμία μελέτη βιωσιμότητας και χωρίς καμία αντιστοίχιση με την αγορά εργασίας».

Για τον αριθμό των υποψηφίων που δεν θα εισέλθουν σε ΑΕΙ, σημείωσε ότι «εφόσον δεν είναι γνωστή η ελάχιστη βάση εισαγωγής, (…) δεν είναι δυνατόν κανείς να μιλήσει και πολύ περισσότερο να προσδιορίσει τον αριθμό των παιδιών που δεν θα πετύχουνε την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών

Η υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι θα γίνουν συνολικά 15.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Όπως είπε, πέρυσι προσελήφθησαν 4.500 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής «για πρώτη φορά στο χρονικά». Τόνισε ότι θα προσληφθούν άλλοι 5.250 αυτή τη χρονιά και άλλοι τόσοι από τον Σεπτέμβριο του 2022.