Η ζωγραφιά της 15χρονης Ιφιγένειας στο θρανίο στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την αξία της τέχνης στη ζωή των μαθητών

Πολλοί δυσανασχετούν με την εικόνα των μουτζουρωμένων θρανίων στις σχολικές τάξεις.

Συνθήματα για τις ομάδες, στιχάκια αγαπημένων τραγουδιών της νεολαίας και σκίτσα των μαθητών που “φιλοξενούνται” την εκάστοτε σχολική χρονιά είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στην τάξη και παρατηρώντας τα θρανία.

Όμως υπάρχουν και θρανία που ομολογουμένως αποτελούν μια ενδιαφέρουσα εικαστική παρέμβαση από πλευράς μαθητών και μπορείς να εντυπωσιαστείς από την ευρηματικότητα και την εικαστική ματιά που αποτυπώθηκε στο σκίτσο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας λεοπάρδαλη που φιλοτεχνήθηκε με πριν από λίγα χρόνια (σχ.2015)  από την τότε  μαθήτρια της Α Λυκείου Ιφιγένεια Αρβανιτάκη και αποτελεί ένα εικαστικό κομψοτέχνημα που δικαίως προσελκύει τα βλέμματα και κλέβει τις εντυπώσεις όποιου την αντικρίσει. Μάλιστα όπως μάς αποκάλυψε

Η ανάρτηση ενός φιλολόγου για την ζωγραφιά μαθήτριας στο θρανίο της που έχει γίνει viral

Η εν λόγω ζωγραφιά έγινε viral τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο μέσα από την ανάρτηση του φιλολόγου Θωμά Μυλωνά που την έχει μαθήτρια και έμεινε έκπληκτος από το ζωγραφικό της ταλέντο.

Μάλιστα την ανάρτησή του ο καθηγητής επικροτεί το σκίτσο της μαθήτριας και αφήνει αιχμές για το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό το Υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να εξοβελίσει την καλλιτεχνική εκπαίδευση από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Όπως αποτυπώνεται από τα γραφόμενά του οι Τέχνες είναι ουσιώδους σημασίας για τους μαθητές καθώς μέσω αυτών τα παιδιά λένε ό, τι δεν μπορεί να ειπωθεί.

Η ανάρτηση του καθηγητή που μας συγκίνησε

Υπάρχει λοιπόν ένας καθηγητής -εγώ- που μπαίνει στην τάξη Β4 να κάνει τους αρχικούς χρόνους του «λύω». Και πέφτει πάνω σε μια τίγρη! Μια τίγρη!
Θέλω να πω, οι αρχικοί χρόνοι του «λύω» είναι μέσα στην ύλη, ενώ η τίγρη δεν είναι. Δεν είναι καθόλου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την κυρία Κεραμέως που έβγαλε την τέχνη από το σχολείο, διότι ως γνωστόν η τέχνη είναι ένα πράμα πάρα πολύ άχρηστο.

Πόσο μάλλον που δεν εξετάζεται ούτε καν στις πανελλήνιες.
Μόνο που αυτή η βρωμοτέχνη επιστρέφει και τρυπώνει απρόσκλητη στο σχολείο. Φταίει αυτό το παλιόπαιδο που λερώνει το θρανίο του ζωγραφίζοντας την τίγρη.

Τολμά να μολύνει έναν απρόσωπο μαζοποιημένο χώρο με την προσωπική του έκφραση. Θα έπρεπε να τιμωρηθεί με δια παντός αποβολή από όλα τα σχολεία της χώρας.

Δηλαδή, βρε αδερφέ, τι θα γινόταν αν ο καθένας και η καθεμιά, ζωγράφιζε τίγρεις ή χωράφια με κοράκια ή μπουκέτα χρυσάνθεμα; Πού θα κατέληγε αυτό το ευνομούμενο νεοφιλελεύθερο κράτος;

Με πιάνει πανικός πως η τίγρη από ώρα σε ώρα θα ορμήξει και θα με κατασπαράξει. Καλό θα ήταν να της διδάξω και αυτηνής τους αρχικούς χρόνους του «λύω».

Ή μάλλον -προτιμότερο- σύμφωνα με τους κανονισμούς, να πάρω ένα Άζαξ και βετέξ και να καθαρίσω το θρανίο. Να την εξαφανίσω την κωλοτίγρη.

Το post του φιλολόγου

Διαβάστε επίσης:

“Τι γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο;”: 5 βιβλία που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά

Kανένα ίχνος της 34χρονης μητέρας 3 παιδιών που εξαφανίστηκε στη Λέσβο – Οι τελευταίες κινήσεις της προβληματίζουν

Αστυνομικός επανέφερε στη ζωή 6χρονο που σταμάτησε να αναπνέει από μια μπουκιά φαγητό (video)