Κόβονται τα καλλιτεχνικά μαθήματα σε Γυμνάσιο και Λυκείο; Τι έχει συμβεί πραγματικά

Η είδηση ότι καταργούνται τα Καλλιτεχνικά μαθήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια διακινείται ευρέως στο διαδίκτυο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε γονείς και εκπαιδευτικούς που κάνουν λόγο για εξοστρακισμό της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από την Δευτεροβάθμια και υποβάθμιση του σχολικού προγράμματος.

Σύμφωνα με μια πλειάδα άρθρων που έχουν κατακλύσει το ελληνικό διαδίκτυο, αφαιρούνται πλήρως από την νέα σχολική χρονιά 2020-2021, τα Καλλιτεχνικά μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια και θα διδάσκονται μόνο στην Α Γυμνασίου.

Τι έχει συμβεί πραγματικά

Θέλοντας να εξακριβώσουμε τι πραγματικά συμβαίνει και αν ευσταθεί αυτή η είδηση – που και σε εμάς φάνηκε ανήκουστη – ανατρέξαμε στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων για την επόμενη χρονιά και διαπιστώσαμε ότι τα Καλλιτεχνικά και η Μουσική και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου θα διδασκονται κανονικά μια φορά την εβδομάδα όπως ακριβώς συνέβαινε και φέτος.

Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στο Λύκειο όπου βάσει των όσων ανακοινώθηκαν για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμά τους όντως μια σειρά μαθημάτων που μέχρι φέτος διδάσκονταν ως μαθήματα επιλογής πλέον καταργούνται και δεν θα διδάσκονται από τη νέα σχολική χρονιά.

Ειδικότερα στην Α τάξη του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου, καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» στο οποίο οι μαθητές μεταξύ άλλων καταπιάνονταν με δραστηριότητες καλλιτεχνικές,  καταργείται το μαθήμα «επιλογής» Ευρωπαϊκός Πολιτισμός / Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας.).

Στη Β τάξη  του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, καταργείται το μονόωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» ενώ στην Γ Λυκείου αφαιρείται το μάθημα «επιλογής» Ελεύθερο-Γραμμικό Σχέδιο, παρά το γεγονός ότι παραμένει ως προαπαιτούμενο εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλήνιες 2020.

Mπορείτε να δείτε αναλυτικά το 2020-2021 ΦΕΚ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ και 2020-2021 ΦΕΚ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΥΚΕΙΟ

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Η απόφαση  της Κυβέρνησης:

Καταργεί το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου το οποίο είναι βασική επιλογή για αρκετούς μαθητές.

Μέσα από τη διαδικασία της δημιουργικής συνεργασίας, αλλά και της θεωρητικής κατάρτισης με τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, αφενός καλλιεργεί την αισθητική, ενδυναμώνει και αξιοποιεί τις εικαστικές εκφραστικές ικανότητες σε ανώτερο επίπεδο από εκείνο του Γυμνασίου, αφετέρου φέρνει σε επαφή τους μαθητές με το εύρος των καλλιτεχνικών σπουδών, που αρκετοί συχνά, ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν.

Καταργεί τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου στην Γ΄ Λυκείου στερώντας από τους μαθητές τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής, Διακόσμησης, Συντήρησης Έργων Τέχνης, Πολυμέσων και όλων των Καλλιτεχνικών Ειδικοτήτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στρέφει τους μαθητές υποχρεωτικά μόνο στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία εγείροντας και θέμα αντισυνταγματικότητας της απόφασης.
Οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές, καταργεί οργανικές θέσεις και δημιουργεί αναίτιες υπεραριθμίες και διαθεσιμότητες στους μόνιμους Εικαστικούς εκπαιδευτικούς.

Στερεί από τους μαθητές του Λυκείου τις απαραίτητες γνώσεις και την αναγκαία εκπαίδευση, για την καθολική καλλιέργεια της αντιληπτικής τους ικανότητας, της δημιουργικής σκέψης της πνευματικής – συναισθηματικής διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους.

Αλλοιώνει τον πολιτισμικό ρόλο του Λυκείου, που είναι η ανώτερη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποστερώντας τις γνώσεις που αφορούν ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, τον οποίο οι κυβερνώντες υμνούν και δηλώνουν δημόσια τόσο ανάλγητα, ότι αποτελεί θησαυρό για τον Τουρισμό και την Ελληνική οικονομία.

Καλούμε σε συστράτευση όλους τους εκπαιδευτικούς και συλλογικούς φορείς (ΟΛΜΕ, Εικαστικό Επιμελητήριο, Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Ομοσπονδία Γονέων, συλλόγους καλλιτεχνών κ.λπ.) για την ανάκληση αυτής της απόφασης. Το θέμα θα τεθεί άμεσα στην πολιτική ηγεσία και στα κόμματα της Βουλής και εξετάζεται η νομική προσβολή κατά της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.