Απ’ ό,τι ή απ’ ότι; Ένας έξυπνος τρόπος για να τα ξεχωρίζουν οι μαθητές και να τα γράφουν σωστά

Απ' ό,τι ή απ' ότι; Ένας έξυπνος τρόπος για να τα ξεχωρίζουν οι μαθητές και να τα γράφουν σωστά

Ένα από τα πλέον συνηθισμένα λάθη είναι η τοποθέτηση του “ότι” στη θέση του “ό,τι” και η κατά τα φαινόμενα ταύτισή τους.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Το ότι είναι ειδικός σύνδεσμος (οι λοιποί ειδικοί σύνδεσμοι είναι το πως και το που) και εισάγει δευτερεύουσες ειδικές προτάσεις, που λειτουργούν ως αντικείμενο (σε ρήματα και περιφράσεις με τη σημασία τού λέγω, δηλώνω, νομίζω, πιστεύω, ξέρω, γνωρίζω, μαθαίνω, νιώθω, καταλαβαίνω, ακούω, είμαι σίγουρος κ.λπ.), υποκείμενο (σε απρόσωπα ρήματα ή απρόσωπες εκφράσεις που έχουν σημασία παρόμοια με εκείνη των προαναφερθέντων ρημάτων) ή επεξήγηση (σε ουσιαστικά που έχουν σημασία παρόμοια με εκείνη των προαναφερθέντων ρημάτων, καθώς και σε δεικτικές ή αόριστες αντωνυμίες).

Από την άλλη πλευρά, το ό,τι είναι άκλιτη αναφορική αντωνυμία, που σημαίνει οτιδήποτε, αυτό που, όποιο πράγμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και την έννοια τού όποιος ή όσος. Το ό,τι εισάγει δευτερεύουσες αναφορικές προτάσεις, που είτε αναφέρονται σε κάποιον όρο της κύριας πρότασης είτε αποτελούν οι ίδιες όρο της κύριας πρότασης.

Πώς θα τα ξεχωρίζουμε

Όταν θέλουμε να γράψουμε “απ’ ό,τι φαίνεται”, στην ουσία θέλουμε να πούμε απ’ όλα όσα φαίνονται, απ’ οτιδήποτε φαίνεται. Επομένως, όταν χρησιμοποιούμε το απ’ ό,τι πρέπει να βάζουμε κόμμα, για να δηλώνουμε το αναφορικό ό,τι και όχι το ειδικό ότι εξηγεί ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης, φιλόλογος.

Διαβάστε επίσης:

Το προαύλιο αυτού του ελληνικού δημόσιου σχολείου γέμισε με επιδαπέδια παιχνίδια και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η κίνηση της οικογένειας της Καρολάιν που θα συζητηθεί

Πετρούπολη: Τα νεότερα για την 15χρονη που έπεσε στο κενό από 14 μέτρα – Τo “περίεργo” video στο TikTok