Και το Όσκαρ καλύτερης παιδικής ταινίας πάει στο…

Coco: Ανακοίνωσε χθες το ξημέρωμα η Ακαδημία των Όσκαρ, μόλις άνοιξε ο φάκελος που περιείχε τον τίτλο του καλύτερου animation της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του φαβορί!

Σε σκηνοθεσία  Lee Unkrich (Toy Story 2, Monsters, Inc., Ψάχνοντας τον Nemo) και Adrian Molina (Monsters University και Καλόσαυρος), το Coco αφηγείται την ιστορία ενός 12χρονου αγοριού, το οποίο ονειρεύεται –σε πλήρη αντίθεση με την επιθυμία της οικογένειάς του- να γίνει σπουδαίος μουσικός. Παράλληλα, και προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, αναζητά τα χνάρια του προ-προπάππου του, ενός θρυλικού τραγουδιστή, στην Γη των Πεθαμένων, όπου έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό περιπέτειες.

Το Coco έχει πολλούς λόγους να σαγηνεύσει ένα παιδί –ηλικίας Δημοτικού και άνω, καθώς τα μικρότερα ενδέχεται να τρομάξουν. Παρακάτω σας παραθέτουμε τους σημαντικότερους.

5 καλοί λόγοι για να δείτε αυτό το υπέροχο παιδικό:

1. Το Coco εισάγει τον θεατή στην καρδιά της μεξικάνικης κουλτούρας και μάλιστα με την κινηματογραφική σφραγίδα της Pixar. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα animation το κάνει αυτό –χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επίσης εκπληκτικό Βιβλίο της Ζωής του Jorge R. Gutiérrez, το οποίο πραγματεύεται παρεμφερές θέμα. Κι αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει έντονα τη μεξικάνικη κουλτούρα, δεν είναι άλλο από την Γιορτή των Νεκρών. Η γιορτή αυτή λαμβάνει χώρα την 1η και 2α Νοεμβρίου και –σύμφωνα με την παράδοση- τότε είναι που επιστρέφουν οι νεκροί στη γη και τα αγαπημένα του πρόσωπα τους υποδέχονται με κεράσματα, δώρα και γλυκίσματα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί πραγματική γιορτή για τους Μεξικανούς, οι οποίοι πιστεύουν, ότι ποτέ δεν πεθαίνεις πραγματικά, αν οι δικοί σου άνθρωποι δεν σε ξεχάσουν. Η έννοια του θανάτου, λοιπόν, πραγματεύεται έντονα στο Coco, με τρόπο, όμως, όχι μακάβριο μα… ανακουφιστικό! Όποιες κι αν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της οικογένειάς σας, θα διαπιστώσετε, έπειτα από αυτή την ταινία, ότι το παιδί σας θα «αποδεχτεί» πολύ πιο ψύχραιμα την ιδέα του θανάτου, δίνοντάς σας, μάλιστα και πολύ πρόσφορο έδαφος για να κουβεντιάσετε αργότερα για το «δύσκολο» αυτό θέμα.

2. Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα που εξετάζει η ταινία είναι το δίλημμα οικογένεια ή προσωπικές φιλοδοξίες, καθώς ο έφηβος Miguel δίνει μάχη μέσα του, ως προς το τι πρέπει να κάνει: να συμβιβαστεί με την επιθυμία της οικογένειάς του ή να ακολουθήσει τα όνειρά του. Το τι κάνει τελικά είναι λιγότερο προφανές από αυτό που φαντάζεστε. Η ταινία σίγουρα δίνει μεγάλη αξία στην οικογένεια και στην ανάμνηση των προγόνων μας, οι οποίοι τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν στο ποιοι είμαστε εμείς σήμερα. Ακόμα μεγαλύτερο βάρος, όμως, δίνει στην ένταξη των «διαφορετικών» ανθρώπων στην κοινωνία. «Οι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι αξίζουν να νιώθουν, ότι κάπου ανήκουν – «Η εκπροσώπηση έχει σημασία», είπε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Lee Unkrich, χθες βράδυ, στον ευχαριστήριο λόγο του κατά την παραλαβή του Όσκαρ.

3. Το soundtrack της ταινίας “Remember Me” κέρδισε χθες το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού:

4. Από τη στιγμή που βγήκε στις αίθουσες η ταινία αυτή παρέμεινε στην πρώτη θέση του box office περισσότερο από κάθε άλλο παιδικό του 21ου αιώνα.

5. Στην αγγλόφωνη εκδοχή της ταινίας θα ακούσετε τις φωνές των Gael García Bernal και Benjamin Bratt. Επίσης, γίνεται σημαντική αναφορά στην Frida Kahlo, στον Emiliano Zapata, καθώς και σε σημαντικούς μεξικανούς καλλιτέχνες, οπότε καλό είναι να πείτε δυο λόγια για τα πρόσωπα αυτά πριν ή μετά την ταινία.

Αξίζει να παρακολουθήσετε με το παιδί σας αυτή την ταινία, η οποία θα σας πείσει, ότι ποτέ δεν είμαστε αρκετά μεγάλοι για να δούμε ένα καλό παιδικό!