Κάμερες ασφαλείας: Δείτε σε ποια σχολεία θα τοποθετηθούν και για ποιο λόγο

Τα σχολεία του Δήμου Διονύσου ετοιμάζονται να τοποθετήσουν κάμερες ασφαλείας στο προαύλιο τους στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγραμμάτος που εκπονεί η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι φθορές και οι βανδαλισμοί στα σχολεία. Όπως σημειώνεται η σχολική επιτροπή δαπάνησε περίπου 15.000 ευρώ για να επισκευάσει φθορές που είχαν σημειωθεί σε σχολεία του Δήμου.

Γιατί τοποθετούνται κάμερες ασφαλείας στα σχολεία

Ειδικότερα, οι κάμερες θα τοποθετηθούν στο 1ο και 2ο Αγ. Στεφάνου, και στα δημοτικά Δροσιάς, Άνοιξης και Ροδόπολης, με στόχο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και στα 26 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Δήμου Διονύσου.

Οι κάμερες σύμφωνα με την πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, κα Λίτσα Κανακάρη, θα λειτουργούν ως εξής: Η καταγραφή αφορά τον προαύλιο χώρο των σχολείων, από τις 21:00 ως τις 6 το πρωί τις καθημερινές και όλο το 24ωρο σαββατοκύριακα και αργίες. Όταν κάποιος θα εισέλθει στο σχολείο, μέσω φωνητικής ειδοποίησης θα καλείται να απομακρυνθεί και ταυτόχρονα θα προσέρχεται και περιπολικό της εταιρείας security.

Ποιο το κόστος

Σε ό,τι αφορά το κόστος έχει ως εξής: Σε κάθε σχολείο θα τοποθετηθούν τέσσερις κάμερες, με εφάπαξ δαπάνη 13.000 ευρώ με μηνιαία συνδρομή 200 ευρώ ανα σχολείο. Το δεύτερο σχέδιο θέλει τον τοποθέτηση επτά καμερών, με το κόστος ν’ ανέρχεται στις 18.000 ευρώ ανά σχολείο και μηνιαία συνδρομή 300 ευρώ.

Τι ορίζει ο νόμος για τις κάμερες στα σχολεία

Σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο αναφέρεται το εξής: Η καταγραφή ήχου ή εικόνας με συστήματα βιντεοεπιτήρησης εγκατεστημένα σε χώρους των δημόσιων σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των μονάδων αυτών, απαγορεύεται. Η καταγραφή ήχου ή εικόνας μέσω τέτοιων συστημάτων, εγκατεστημένων στους χώρους των ως άνω δημόσιων σχολικών μονάδων από τους Δήμους, επιτρέπεται στο πλαίσιο άσκησης της αρμοδιότητάς τους για φύλαξη των σχολικών κτιρίων, σύμφωνα με την υποπερίπτ. 1 της περίπτ. Στ΄ του Κεφαλαίου Ι΄ του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114), μόνο κατά το χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ο Σωκράτης : «Η λειτουργία κάμερας και μάλιστα σε χώρους όπου βρίσκονται παιδιά είναι μέτρο αυταρχισμού»

Ο σύλλογος εκπ/κών ΠΕ Αν. Αττικής «ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» καταγγέλλει την άκρως επικίνδυνη απόφαση της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου. Είναι αδιανόητο οι μαθητές μας να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων για να παίξουν, να διασκεδάσουν, εφόσον δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι άθλησης (όλα τα σχολικά γυμναστήρια έχουν διατεθεί σε ιδιωτικά σωματεία), δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικές χαρές ,στέκι νεολαίας κ.λπ. Από την άλλη, με την απόφαση αυτή «ανοίγεται» ένας επικίνδυνος δρόμος για την επέκταση αυτού του μέτρου και σε ώρες λειτουργίας του σχολείου.

Ως παιδαγωγοί θεωρούμε ότι η λειτουργία κάμερας και μάλιστα σε χώρους όπου βρίσκονται ανήλικοι είναι μέτρο αυταρχισμού από τη φύση του, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων του μαθητή, επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, προσβάλλει βάναυσα την προσωπική του αξιοπρέπεια και αναιρεί τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.

Απαιτούμε να δημιουργηθούν χώροι άθλησης και πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα παιδιά. Να παρθούν μέτρα για την προστασία των σχολείων, με μόνιμους σχολικούς φύλακες σε 24ωρη βάση, με επαρκή φωτισμό και άλλα απαραίτητα μέτρα.