Καταλήψεις σε σχολεία επειδή οι γονείς αρνούνται τα self test: «Θα πάνε τα παιδιά με θετικό τεστ σε δομές!»

Μπορεί να απομένουν μόλις 2 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η αλλόκοτη σχολική χρονιά, μπορεί οι μαθητές των Λυκείων να έκαναν μήνες να πατήσουν το πόδι τους στα σχολεία τους, κι όμως τώρα που έχουν ξανά αυτή την ευκαιρία μεγάλο μέρος αυτών (και των γονιών τους) αρνούνται, εξαιτίας των υποχρεωτικών self tests.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο μέρος των γονιών σε όλη την Ελλάδα αρνούνται να υποβάλλουν τα παιδιά τους στην διαδικασία του self test πιστεύοντας πως αυτό θα αποβεί με κάποιον τρόπο επικίνδυνο για τα ίδια, με αφορμή ίσως τα fake news που εδώ και μερικές ημέρες έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία π.χ. «αν το  test βγει θετικό, σου παίρνουν το παιδί σε δομές covid».

Μάλιστα, σε σχολείο στο Ρέθυμνο κάποιοι γονείς μήνυσαν τον διευθυντή του Λυκείου, ο οποίος δεν επέτρεψε σε μαθητές που δεν υποβλήθηκαν στο self test να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Στην δε Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο πρώτο Λύκειο Ευόσμου, ορισμένοι μαθητές, κατ’εντολή των γονιών τους, έκαναν κατάληψη στο σχολείο, επειδή δεν θέλουν να κάνουν το self test. Και εκεί, έξω από΄το σχολείο, μια μαμά έλεγε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «υπάρχει βίντεο που δείχνει πως ο Χαρδαλιάς λέει ότι τα παιδιά θα πάνε σε δομές», υποστηρίζοντας δηλαδή, ότι θα πάρουν τα παιδιά με θετικό τεστ από τους γονείς τους.

Τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν στους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα που ΔΕΝ έχουν ληφθεί στα σχολεία για την προστασία των μαθητών από την πανδημία. Ωστόσο, το να επιστρέψουν τα παιδιά όχι μόνο στα μαθήματά τους, αλλά και σε έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής, με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια δεδομένων των συνθηκών, δεν παύει να αποτελεί προτεραιότητα.

Όσο για την ασφάλεια των self test, μεταξύ πολλών άλλων επιμένει σε αυτήν και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος, ο οποίος μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 είπε, ότι τα self test κορονοϊού που καλούνται να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές είναι απολύτως ασφαλή. Επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ο στύλος που χρησιμοποιείται για να ληφθεί το επίχρισμα δεν μπαίνει πολύ βαθιά και με τη βοήθεια των γονιών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν περιλαμβάνουν επικίνδυνα υλικά, ενώ σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία τους, παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά εξυπηρετούν τον στόχο, που είναι να εντοπιστούν άτομα με σχετικά υψηλό ιικό φορτίο.

Τόνισε δε, ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πολλά εμβόλια και πολλά τεστ.

Ζέττα Μακρή: Δεν μπορεί 5 μαθητές να ακυρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία

Δεν είναι δυνατόν 5 μαθητές να ακυρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενη στην κατάληψη στο 1o Λύκειο Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, από μαθητές που αντιδρούν στη διενέργεια των self test. Συμπλήρωσε δε, πως στις περιπτώσεις αυτές, όσοι μαθητές δεν μπορούν να μπουν στο σχολείο κάνουν τα μαθήματα τους με τηλεκπαίδευση, αλλά αποκλείονται οι μαθητές που κάνουν την κατάληψη. Παρατήρησε όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγουμε να ακυρώνουμε την δια ζώσης εκπαίδευση. Η κυρία Μακρή, είπε επίσης ότι ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, για να λυθεί το πρόβλημα και τα μαθήματα να γίνουν κανονικά.