Καθηγητής ΕΚΠΑ – μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων: “Το βλέπω πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία”

“Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία” δήλωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα των σχολείων, σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στο ΣΚΑΪ.

Όπως διευκρίνισε, σήμερα Πέμπτη, θα δοθούν οι πιο ολοκληρωμένες εισηγήσεις, αλλά τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Η τοποθέτηση του καθηγητή κ. Τσακρή

Σιγά – σιγά θα ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, αλλά για τα δημοτικά το βλέπω πολύ δύσκολο να ανοίξουν… Τα παιδιά (στα δημοτικά σχολεία) είναι δύσκολο να πάρουν τα μέτρα προστασίας, κι από τα δεδομένα που έχουμε βλέπουμε ότι τα παιδιά πολλές φόρες είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού μπορεί να μεταδώσουν τον ιό για πολλές εβδομάδες και συμμετέχουν σημαντικά στην εξάπλωση του ιού.

Ειδικά για τα δημοτικά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο” ξεκαθάρισε.

Για την Γ Λυκείου διευκρίνισε είναι σχεδόν προαποφασισμένο (πότε θα ανοίξουν), πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει όμως να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας να μην υπάρχει συγχρωτισμός τα μέτρα προστασίας, ατομικής υγιεινής να τηρούνται να εφαρμοστούν με σχολαστικό τρόπο.

“Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι κοντά σε ηλικιωμένα άτομα, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που υπήρξε η εξάπλωση στην Ιταλία” σημείωσε ο καθηγητής.

Σοφία Ζαχαράκη: “Σήμερα οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων”

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες μέρες, από τον πρωθυπουργό και με βάση τα όσα θα του προτείνουν οι επιστήμονες. «Υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν τα σχολεία, με πρωταρχική μέριμνα στα μεγαλύτερα παιδιά και την ασφάλεια όλης της μαθητικής κοινότητας» τόνισε η υφυπουργός.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια ακόμα και της σταδιακής επιστροφής και επανέλαβε ότι η σχολική χρονιά δεν χάνεται. Επίσης, επανέλαβε ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να μη γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις.

Η θέση της καθηγήτριας πνευμονολογίας Αναστασίας Κοτανίδου

Διαφωνεί με την επιστροφή των μικρών παιδιών στο σχολείο και η καθηγήτρια πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου, που τάσσεται υπέρ του να μην ανοίξουν τα δημοτικά.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, τα παιδιά του Δημοτικού είναι πολύ μικρά για να αντιληφθούν τη σημασία του να πλέουν συχνά τα χέρια τους ή να αποφεύγουν τις στενές επαφές πχ με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

«Τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να ανοίξουν, από τη στιγμή που τελειώνει η σχολική σχολική χρονιά» είπε η κα Κοτανίδου πως είναι μια από τις απόψεις που ακούγονται στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. «Δεν είναι η λύση να πάνε τώρα τα μικρά παιδιά στα σχολεία», σημείωσε.