Κεραμέως: Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ειδικής συνέντευξης τύπου παρουσία του κ. Στέλιου Πέτσα, του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο κ. Πέτσας, στην αρχή της ενημέρωσης, έκανε έκκληση προς τους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές με τα παιδιά και να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς μέχρι να αρχίσουν τα σχολεία, χωρίς πολλές επαφές.

Παίρνοντας τον λόγο η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής παρθεί για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως η χρήση της μάσκας, οι οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία για την εκπαίδευσή τους, οι επισκέψεις γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου για ενημέρωση μαθητών, ενίσχυση Ολοήμερου Σχολείου με στόχο την προστασία των ευάλωτων ομάδων (λιγότερες ώρες με τους παππούδες), δειγματολειπτικοί έλεγχοι σε σχολεία με πιθανά κρούσματα, έλεγχοι κυλικείων, σχολικοί εορτασμοί μέτρα, διαφορετικά διαλείμματα κοκ.

Γιατί η έναρξη των σχολείων αποφασίστηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου;

«Σημαντικός παράγοντας για αυτή την απόφαση ήταν να δώσουμε ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει».

«Φέτος θα είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες. Κατανοώ απόλυτα τις αγωνίες σας. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας. Τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου λειτουργούν με κανόνες, με την καθοδήγηση των πολύτιμων εκπαιδευτικών τους, παρά στο δρόμο και στις πλατείες όπου παίζουν χωρίς κανόνες. Με τα μέτρα προστασίας στο σχολείο προστατεύονται και τα παιδιά μας, και οι εκπαιδευτικοί μας αλλά προστατεύεται και η οικογένειά μας όταν το παιδί ή ο εκπαιδευτικός γυρνάει από το σχολείο. Είμαστε εδώ για διασφαλίσουμε και το αγαθό της υγείας και αυτό της εκπαίδευσης. Από αυτήν την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί» υπογράμμισε η κα Κεραμέως.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα μέτρα που έχει πάρει για τη φετινή σχολική χρονιά το υπ. Παιδείας.

Θα διανεμηθούν δωρεάν παγούρια σε όλους τους μαθητές Δημοτικού

Αναφορικά με το ατομικό παγούρι που θα δοθεί στους μαθητές, η κ. Κεραμέως είπε, ότι θα μοιραστούν στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και ότι πρόκειται για μέτρο που προστατεύει τους μαθητές, μα και το περιβάλλον.

Ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού

Παράλληλα, η Υπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, πιο νωρίς από όλα τα τελευταία χρόνια, στην απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εντός σχολείου και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή ή άλλη πόλη καθώς και στην παράδοση βιβλίων στα σχολεία που έχει γίνει στην ώρα της.

Η κα Κεραμέως περιέγραψε επίσης τον σχεδιασμό αναφορικά με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης: «προτεραιοποιήσαμε τη στελέχωση των σχολείων: ολοκληρώσαμε τους πρώτους στη χώρα 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, και εκδώσαμε τους νέους προσωρινούς πίνακες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, τη βάση για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς που βαίνουν προς ολοκλήρωση

Η χρήση μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου

Η Υπουργός έδωσε έμφαση στο ότι: «η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων».

Τέλος, η κα Κεραμέως υπενθύμισε δράσεις που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

  • Επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκ. ευρώ για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παππούδες, γιαγιάδες).
  • Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»).

Ενώ, η Κυβέρνηση έχει εστιάσει και:

  • Στην αναβάθμιση δημόσιων πλατφορμών (e-class, e-me) μέσα από την ενίσχυση των δικτύων και του ανθρώπινου δυναμικού τους – ενισχυμένο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
  • Στην ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων μας με άνω των 70.000 φορητών συσκευών (laptop, tablet)
  • Στα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  • Στην εκπαιδευτική τηλεόραση, με τη δημιουργία εκ του μηδενός «βιβλιοθήκης» μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, και με δυνατότητα για επέκταση.
  • Στην ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες.