Κοινή ανατροφή παιδιού μετά το διαζύγιο: Ημερίδα για τη συνεπιμέλεια την Κυριακή 3/3 στο Μουσείο Μπενάκη

Το μεγάλο και σοβαρό ζήτημα της κοινής ανατροφής παιδιών μετά το διαζύγιο, αλλά και της καταπολέμησης της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού θα συζητηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα), σε μία ημερίδα που αξίζει να παραβρεθούν τόσο μπαμπάδες, όσο και μαμάδες, παρόλο που εκείνες είναι κατά κανόνα οι πιο «ευνοημένες» ως προς την επιμέλεια του παιδιού, μετά το διαζύγιο.

Η Ημερίδα αποτελεί συνδιοργάνωση από το Μουσείο Μπενάκη, τις εκδόσεις Ίκαρος και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ λαμβάνει χώρα με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου 2018». Πραγματοποιείται δε στο πλαίσιο της έκθεσης με αφορμή τo graphic novel: «Ο Συλλέκτης – Έξι Διηγήματα για Έναν Κακό Λύκο» του Soloup (εκδόσεις Ίκαρος), με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Διεύθυνση : ICSP, CSP Greece – Σύλλογος Συνεπιμέλεια.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τους ομιλητές εδώ.

Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις αλλά και επιστήμονες υπέρ της κοινής επιμέλειας τέκνων

Ένας διαζευγμένος μπαμπάς, αναγνώστης του Infokids.gr, εξηγεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να νομοθετήσει την κοινή επιμέλεια, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:

Πρόκειται για επιταγή της Διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού. Η Ελλάδα την κύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 (νόμος 2101/1992) και, δυνάμει του άρθρου 28, παρ. 1 του Συντάγματος, επιβάλλεται να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και να υπερισχύει έναντι κάθε άλλης, αντίθετης διάταξης νόμου.

Με τις υπερνομοθετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως αρ. 8 παρ. 2 ΕΣΔΑ, 2,. 7, 9 και 18 ΔΣΔΠ, 3, 19 Σύμφωνου Αστ. Πολ. Δικ., αρ. 5 7ου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ, άρθρο 24 Χάρτη Θ.Δ. Ε.Ε., τα οποία ισχύουν στην Ελλάδα και είναι ιεραρχικά ανώτερα, μεταγενέστερα του Α.Κ. του 1983 και ειδικότερα.

Η αναγκαστική κοινή επιμέλεια αποτελεί ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ομοίως τις πολλές αποφάσεις του ΕΔΔΑ καθώς και τα πρόσφατα και επαναστατικά (1) ψήφισμα 15/2015 Συμβουλίου Υπουργών Συμβουλίου της Ευρώπης και (2) ψήφισμα 2079/2015 της επιτροπής ισότητας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αποκλίνουσα πιο πάνω θέση κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι συνιστά αρχή καταγγελίας των διεθνών συμβάσεων που ισχύουν και να ελεγχθεί από τα διεθνή όργανα ελέγχου, τα οποία επιβάλουν την κοινή επιμέλεια μετα την διάσπαση των γονέων ως δικαίωμα των παιδιών και όχι των γονέων.

Όπως ο ίδιος μπαμπάς που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του σχολιάζει: «Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την κοινή επιμέλεια διότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των δικηγορικών συλλόγων μιας και θα μειώνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ των γονέων με αποτελέσμα την μείωση της δικηγορικής και δικαστικής ύλης.»

Προσθέτει δε, ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι υπέρ της συνεπιμέλειας, όπως και η εκκλησία της Ελλάδας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων είναι μία ομοσπονδία μη κυβερνητικών, μη κομματικών οργανώσεων, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών και του Ευρωπαϊκού του Κέντρου. Κύριοι στόχοι του είναι η προώθηση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής – οικογένεια, κοινωνία, πολιτεία-, η ισότητα των φύλων και η προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων έχει ανοικτά ταχθεί υπέρ της συνεπιμέλειας, τόσο στις 24.04.2017 με αφορμή την ημέρα κατά της γονικής αποξένωσης, όσο και στις 18.05.2017 με την οργάνωση ημερίδας με θέμα «Γονική Ισότητα-Συνεπιμέλεια-Συμφέρον του Παιδιού».

Υπέρ τάσσονται ακόμα ο Συνήγορος του παιδιού, αλλά και παιδοψυχίατροι.

Ο μπαμπάς-αναγνώστης του Infokids.gr καταλήγοντας αναφέρει: «Αντίθετη στο ψήφισμα της κοινής επιμέλειας είναι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις τιμωρίες του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι δικηγόροι. Κι όμως, αφορά 1.000.000 παιδιά και 600.000 παππούδες και γιαγιάδες, αφορά όποια μητέρα έχει αγόρια και οποια γυναίκα έχει αδελφούς…»

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Το Infokids.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται παραπάνω, οι οποίες αποτελούν προσωπική θέση αναγνώστη που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.