Κόκκινο και μπλε

Ένα μικρό παιδί έχει ένα… μεγάλο πρόβλημα! Πρέπει να διαλέξει χρώμα. Η μαμά του λέει ότι το πιο όμορφο χρώμα είναι το μπλε – ο μπαμπάς του προτιμά το κόκκινο!

«Εσύ ποιο από τα δύο προτιμάς;» το ρωτούν επίμονα. «Το χρώμα του ουρανού ή το χρώμα που έχουν οι νόστιμες φράουλες; Το χρώμα της θάλασσας ή των τριαντάφυλλων που χάρισες στη μαμά για τη γιορτή της;» Το παιδί βρίσκει τη λύση, συνθέτοντας τα δυο χρώματα σε ένα τρίτο – το μοβ.

Τώρα που η επικαιρότητα μας θυμίζει τους κινδύνους του διχασμού μιας κοινωνίας, με τους ανθρώπους να χωρίζονται σε «μπλε» και σε «κόκκινους», αυτό το βιβλίο από τη Βενεζουέλα έρχεται να φωτίσει μια πτυχή που μοιάζει ώρες ώρες να την έχουμε ξεχάσει. Την ανάγκη της συνύπαρξης, τη σημασία της συμφιλίωσης αλλά και την ουσιαστική έννοια της Δημοκρατίας. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, εάν θέλουμε στο τέλος νικήτρια να βγει η κοινωνία στο σύνoλό της.

Το Κόκκινο και Μπλε είναι ένα βιβλίο που μέσα από τις απλές απορίες και παρατηρήσεις ενός παιδιού αναδεικνύει την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τη σημασία της συνύπαρξης και σύνθεσης για το κοινό καλό που τονίζονται επίσης από τη λιτή μα εμπνευσμένη εικονογράφηση.

Συγγραφείς M. Tabuas, P. Van Dalen, R. Báez

Εκδόσεις Νεφέλη

Σελίδες 56

Για παιδιά 4+