Κορωνοϊός: Τι έδειξαν έρευνες για το μυστηριώδες σύνδρομο που «χτυπά» παιδιά

Φως στα αίτια του μυστηριώδους πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου που έχει εμφανιστεί σε περίπου 1.000 παιδιά σε όλον τον κόσμο και συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό, ενδέχεται να ρίξουν δύο νέες αμερικανικές έρευνες .

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μια πιο λεπτομερής ανάλυση των συμπτωμάτων και της εξέλιξης της νόσου σε σχεδόν 300 παιδιά και νέους κάτω των 21 ετών που έπασχαν από την συγκεκριμένη ασθένεια, στις ΗΠΑ μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου.

Περίπου 1.000 περιστατικά της ασθένειας αυτής έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 230 στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία), ενώ δύο παιδιά –ένα στη Γαλλία και ένα στη Βρετανία—πέθαναν.

To σύνδρομο αυτό είναι πολύ σπάνιο, με 2 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά και νέους κάτω των 21 ετών. Όπως μάλιστα έχουν παρατηρήσει γιατροί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα παιδιά των μαύρων, των ισπανόφωνων και όσων έχουν καταγωγή από τη Νότια Ασία επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τα παιδιά των λευκών.

Τα συμπτώματα

Τα παιδιά που εμφανίζουν το MIS-C παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Καβασάκι, όπως πυρετός, εξανθήματα, πρησμένοι αδένες και σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις φλεγμονή στην καρδιά.

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις (πόνος στην κοιλιά, ναυτία, εμετοί ή διάρροια). Όλα τα παιδιά είχαν πυρετό, συχνά για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Το 80% εμφάνιζε προβλήματα στο καρδιαγγειακό του σύστημα, ενώ το 8% με 9% των παιδιών παρουσίαζε ανεύρυσμα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Όπως αναφέρει στην έρευνα ο Μάικλ Λεβίν, καθηγητής παιδιατρικής και υγείας του παιδιού στο Imperial College του Λονδίνου, το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τέσσερις εβδομάδες αφού τα παιδιά προσβληθούν από τον  covid-19.