Φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά: Αισιοδοξία για νέα θεραπεία με αντισώματα ατόμων που νόσησαν με Covid-19

Οι αναφορές παιδιών από όλο τον κόσμο που νόσησε από φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τον Covid-19 είναι λογικό να έχουν ανησυχήσει τους γονείς, οι οποίοι μέχρι πρότινος γνώριζαν ότι ο νέος ιός δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει, ότι θεραπεία με αντισώματα ατόμων που νόσησαν με Covid-19 μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις βαριές περιπτώσεις.

Το φλεγμονώδες σύνδρομο, γνωστό πλέον ως Πολύ-συστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο στα Παιδιά, μιμείται κάποια από τα συμπτώματα του τοξικού σοκ, αλλά και της σοβαρής για την καρδιά νόσου Kawasaki: Πυρετός, λήθαργος, έντονος πονόκοιλος, διάρροια ή εμετός, πρησμένοι λεμφαδένες και εξάνθημα.

Στη Ν. Υόρκη μόνο έχουν αναφερθεί 147 παιδιά με το σύνδρομο αυτό, μικρότερος αριθμός παιδιών το έχει εμφανίσει στις υπόλοιπες πολιτείες, ενώ τουλάχιστον 50 παιδιά έχουν διαγνωστεί με αυτό στην Ευρώπη.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, με τη συμμετοχή ερευνητών από τη Γαλλία και την Ελβετία, ασχολήθηκε με 35 παιδιά με πυρετό, καρδιογενές σοκ ή οξεία δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, σοβαρά προβλήματα της καρδιάς, κατά τα οποία αυτή αδυνατεί να εξωθήσει αρκετό αίμα. Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη σε παιδιατρικές κλινικές από τις 22 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου.

Τα 25 από αυτά τα παιδιά έλαβαν αντισώματα κορωνοϊού από αίμα δοτών, θεραπεία γνωστή ως ανοσοσφαιρίνη και 12 αντιμετωπίστηκαν με ενδοφλέβια στεροειδή (κορτιζόνη). Τρία παιδιά αντιμετωπίστηκαν με έναν ανταγωνιστή των υποδοχέων της ιντερλευκίνης-1, επειδή είχαν επίμονη φλεγμονή. Σε 23 παιδιά χορηγήθηκε και ηπαρίνη (είναι αντιπηκτική). Κανένα από τα παιδιά δεν πέθανε.

Η θεραπεία με αντισώματα και στεροειδή αποκατέστησε τη λειτουργία της καρδιάς στα περισσότερα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Dr Damien Bonnet, από το Νοσοκομείο Παίδων Necker στο Παρίσι: «Οι περισσότεροι ασθενείς ανάρρωσαν μέσα σε λίγες ημέρες από την ενδοφλέβια χορήγηση αντισωμάτων. Στο ένα τρίτο από αυτούς χορηγήθηκε επικουρική θεραπεία με στεροειδή. Η αγωγή με αντισώματα φαίνεται να σχετίζεται με αποκατάσταση της κοιλιακής συστολικής λειτουργίας».

Τα παιδιά, λοιπόν, με το σύνδρομο, μπορεί αρχικά να είχαν πολύ σοβαρά συμπτώματα και πολλά να χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη, όμως η συνδυασμένη αγωγή ανοσοσφαιρίνης και στεροειδών φάνηκε να βοηθά σημαντικά στην ανάρρωση.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση της κατάστασης, αλλά και για να διαπιστωθεί αν οι ασθενείς μπορεί να κινδυνεύουν από μακροχρόνιες επιπλοκές.

Πηγή: webmd.com

Ροή Ειδήσεων