Κοτόπουλο μαρινάτο με ελιές και δαμάσκηνα

Για το Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας επιλέγουμε πάλι το κοτόπουλο και το συνδυάζουμε με ελιές και δαμάσκηνα. Τα δαμάσκηνα έχουν την τιμητική τους τώρα το καλοκαίρι οπότε καλό είναι να τα εντάξετε στο οικογενειακό σας διατροφολόγιο. Είναι εξαιρετικές πηγές βασικών μετάλλων όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ, η θειαμίνη, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Κ. Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα κάνουν τα δαμάσκηνα μια θρεπτική δύναμη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Υλικά

1 κοτόπουλo κομμένο στα τέσσερα, χωρίς κόκαλα
1/2 κεφάλι σκόρδο, πολτοποιημένη
2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
1/4 φλιτζάνι ξίδι
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
8 μεγάλες πράσινες ελιές, κομμένες στη μέση
3 φύλλα δάφνης
1/4 φλιτζανιού  ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, το ξίδι, το ελαιόλαδο, τα δαμάσκηνα, ελιές, και τα φύλλα δάφνης.Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στη μαρινάδα. Σκεπάστε και αφήστε μαρινάρουμε στο ψυγείο, αρκετές ώρες περίπου 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια λαδόκολλα σε ένα ή δύο μεγάλα ταψιά και ρίχνετε τη μαινάδα με ένα κουτάλι από πάνω ομοιόμορφα.Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με μαύρη ζάχαρη και ρίξτε το λευκό κρασί γύρω τους.Ψήστε για 50 λεπτά έως 1 ώρα, ραντίσματος συχνά με τους χυμούς από το ταψί. Με μια τρυπητή κουτάλα, πιάνετε το κοτόπουλο και μεταφέρετε με τα δαμάσκηνα, ελιές και σε μια πιατέλα. Προσθέστε μερικές κουταλιές από τις χυμούς από το ταψί και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.