Κρήτη: Το περιστατικό που αποδεικνύει γιατί τα παιδιά πρέπει να σταματήσουν άμεσα το sexting

Είναι γεγονός δυστυχώς ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι δεν διστάζουν να στέλνουν μέσω των smartphones πολύ προσωπικές τους φωτογραφίες ή video σε γνωστούς και φίλους αγνοώντας επιδεικτικά ότι αν η εικόνα ή το video προορίζεται μόνο για έναν άνθρωπο, από τη στιγμή που αποστέλλεται ή αναρτάται στο διαδίκτυο, βρίσκεται εκτός του ελέγχου του. Μπορεί να το δουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι και ίσως να είναι αδύνατο να το κατεβάσει μετά από το internet ακόμα και αν ο έφηβος νομίζει ότι το έχει διαγράψει.

Τι είναι το sexting;

Sexting ή sex texting είναι το να στέλνει κανείς ή να λαμβάνει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου με κείμενο, φωτογραφίες ή video.

Μερικά παραδείγματα sexting είναι:

Γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες

video που δείχνουν γυμνούς ανθρώπους ή σκηνές sex ή σεξουαλικού περιεχομένου εικόνες

μηνύματα που περιγράφουν sex ή αναφέρονται σε σεξουαλικές πράξεις

Διαπόμπευση 16χρονης μαθήτριας στην Κρήτη με γυμνές φωτογραφίες στο ίντερνετ

Το περιστατικό cyber bullying που βίωσε μια 16χρονη μαθήτρια σε σχολείο του Ηρακλείου Κρήτης όταν εντόπισε μια γυμνόστηθη φωτογραφία της,  σε ψεύτικο προφίλ στα social media, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την επικινδυνότητα του sexting.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» του ΚΡΗΤΗ TV, η 16χρονη πείστηκε να στείλει τη φωτογραφία σε νεαρό αγόρι με το οποίο σχετίζονταν το καλοκαίρι σε περιοχή της ενδοχώρας του νησιού. Ο νεαρός έστειλε την φωτογραφία σε φίλους του στην Κρήτη ενώ η επίμαχη εικόνα βρέθηκε στα χέρια και μιας νεαρής κοπέλας από την περιοχή που για λόγους αντιζηλίας έφτιαξε το ψεύτικο προφίλ με την γυμνόστηθη φωτογραφία της 16χρονης και άρχισε να κάνει αιτήματα φιλίας στον ευρύτερο κύκλο της.

Η παθούσα μαθήτρια πληροφορήθηκε τα όσα συνέβαιναν εν αγνοία της, από φίλο συμμαθητή της. Εκείνος την πλησίασε και της είπε ότι είδε την επίμαχη φωτογραφία στο διαδίκτυο. Η μαθήτρια βίωσε ένα απίστευτο εφιάλτη διαδικτυακής διαπόμπευσης με την αστυνομία της Κρήτης όμως, να λειτουργεί αστραπιαία και να φτάνει στην εξιχνίαση της υπόθεσης με θύμα το μικρό κορίτσι από την Κρήτη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μέχρι η 16χρονη να αντιληφθεί τη διαπόμπευση που συνεβαινε εις βάρος της, η επίμαχη γυμνόστηθη φωτογραφία της είχε “περάσει” από τα χέρια 50 συμμαθητών.

Δείτε τι είπε ο αστυνομικός που ασχολήθηκε με την εν λόγω υπόθεση

Γονείς, έτσι θα προστατεύσετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του sexting

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στους εφήβους ότι οι εικόνες, τα video και τα μηνύματα που στέλνουν αν και φαίνονται ιδιωτικά στην πραγματικότητα ακόμα και αν διαγραφούν θα υπάρχουν μόνιμα σε κάποιο σημείο του διαδικτύου. Επιπλέον, ένα προσωπικό μήνυμα που στέλνει κάποιος είναι δυνατό να προωθηθεί και σε άλλους, να δημοσιοποιηθεί ή να τυπωθεί και να διανεμηθεί. Ακόμα και μια γυμνή φωτογραφία που στέλνει μια κοπέλα στον φίλο της μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν τύχει και τη δει κάποιος άλλος ή αν χρησιμοποιηθεί με κακό σκοπό αφού χωρίσουν. Εξηγήστε στους εφήβους ότι η πίεση των συνομηλίκων θα ξεπεραστεί πολύ πιο εύκολα από το δημόσιο εξευτελισμό που θα υποστεί σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Φροντίστε να εξηγήσετε στα παιδιά σας, από νωρίς και συχνά ότι από τη στιγμή που στέλνουν ένα μήνυμα ή μια εικόνα, δεν μπορούν να την πάρουν πίσω και δεν έχουν πια τον έλεγχο.

Ταυτόχρονα, οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν συνέπειες στο σπίτι αν τους πιάσουν να κάνουν sexting και ότι αν χάσετε την εμπιστοσύνη σας σε αυτά θα μπορείτε να ελέγχετε τις συσκευές που χρησιμοποιούν.

Το σημαντικό είναι να εμπλέκετε τον έφηβο σε συζητήσεις προκειμένου να τον βοηθήσετε να αποκτήσει άποψη των πραγμάτων. Θα πρέπει να θέτετε ερωτήματα στους εφήβους και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να ακούσετε τις απαντήσεις τους. Μπορείτε και είναι απαραίτητο να μοιραστείτε τις απόψεις σας μαζί τους, όπως και τις αξίες και την άποψή σας σχετικά με το sexting. Θα πρέπει  όμως να κατανοήσετε ότι για να ακούσουν, να δεχτούν και να σεβαστούν τις απόψεις σας, θα πρέπει και εσείς με τη σειρά σας να κάνετε το ίδιο με τις δικές τους.

Τα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση είναι κατανοητό ότι είναι άβολο να συζητηθούν, τόσο από τη μεριά του γονιού όσο και από τη μεριά του εφήβου. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται όσο και να υπάρχει τέτοια σχέση τους ώστε να υπάρχει ειλικρίνεια εκατέρωθεν.