Κυκλαδούπολη: Το επιτραπέζιο παιχνίδι που «ταξιδεύει» στα σχολεία και συστήνει στα παιδιά την κυκλαδική φύση

Η «Κυκλαδούπολη», είναι ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον και την ομορφιά της κυκλαδικής φύσης, που «ταξιδεύει» στα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και αποτελεί το αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπραξης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της WWF Ελλάς. Περιβάλλον και πολιτισμός συνεργάζονται σε ένα άκρως ενδιαφέρον εκπαιδευτικό project που αποσκοπεί να αφυπνίσει τους μαθητές για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και να συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Το Infokids.gr έδωσε το παρών στην Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Κυκλαδούπολης που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Μέγαρο Σταθάτου. Πρόκειται για ενα πρωτότυπο παιχνίδι που φέρνει τους μαθητές κοντά στο κυκλαδικό πολιτισμό μέσω της ανάδειξης της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας που καταγράφεται στις Κυκλάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή του παιχνιδιού να είναι αφιερωμένο στις Κυκλάδες μόνο τυχαία δεν θεωρείται καθώς οι Κυκλάδες αποτελούν ένα ζωντανό εργαστήρι βιοποικιλότητας καθώς τόσο στη χλωρίδα όσο και στην πανίδα καταγράφονται είδη που δεν συναντώνται πουθενά αλλού παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό που ένας τόσο μεγάλος πολιτιστικός φορέας της χώρας μας, όπως είναι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δίνει πλέον και περιβαλλοντική διάσταση στις δράσεις του. Το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και απόλυτα συνυφασμένες με τη ζωή και το μέλλον μας. Με αυτό ως κεντρικό άξονα, η συνεργασία που ξεκινά σήμερα με το Μουσείο αποσκοπεί να ενημερώσει, να εμπνεύσει, να κάνει το κοινό να αναρωτηθεί και εν τέλει, να κινητοποιήσει τα παιδιά να υιοθετήσουν μια πιο υπεύθυνη στάση ζωής, με απώτερο στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης».

Όπως αναφέρει η κα Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανταποκρινόμαστε στα ζητήματα της εποχής μας. Η ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη και σε μικρότερη κλίμακα στις Κυκλάδες, είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Γι’ αυτό σήμερα θεωρούμε πως είναι υποχρέωση και καθήκον μας, εκτός από τη διάδοση του κυκλαδικού πολιτισμού, να προστατεύσουμε το περιβάλλον που τον γέννησε. Άλλωστε, φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά δεν διαχωρίζονται. Συνοδοιπόρος μας στην προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε παρά να είναι το WWF Ελλάς. Η Κυκλαδούπολη είναι μόνο η αρχή των δράσεων και της συνεργασίας μας».

«Κυκλαδούπολη»: Το επιτραπέζιο παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που αξίζει να βρεθεί σε κάθε σχολείο της χώρας

Η «Κυκλαδούπολη» είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών και θα επισκεφθεί πολύ σύντομα σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού μέσω των Μουσειοσκευών του Μουσείου για τον κυκλαδικό πολιτισμό. Το ταμπλό είναι εμπνευσμένο από το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των Κυκλάδων. Οι κατηγορίες “τίτλων ιδιοκτησίας” περιλαμβάνουν τις κάτωθι κατηγορίες: Θαλάσσια Θηλαστικά, Μεσογειακή Βλάστηση, Οικοτουριστικές Διαδρομές, Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά, Τοπικά Προϊόντα, Ψαρικά, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τέλος Υποδομές Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Πώς παίζεται το παιχνίδι

Το παιχνίδι παίζεται από 2-4 παίκτες με δύο ζάρια και πιόνια εμπνευσμένα από αντικείμενα του κυκλαδικού πολιτισμού. Το ταμπλό  του παιχνιδιού αναπαριστά το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των Κυκλάδων. 120 χαρτονομίσματα του ενός «κυκλαδόνιου» μοιράζονται στην αρχή από τον τραπεζίτη στους παίκτες.

Ανάλογα με τη ζαριά ο παίκτης μπορεί να πέσει  πάνω στις 16 κάρτες «μπουνάτσα» όπου κερδίζει κυκλαδόνια ή στις 16 κάρτες «φουρτούνα» όπου πληρώνει κυκλαδόνια, ενώ με τις 22 «κάρτες τίτλων προστασίας» μπορεί να αγοράσει «προστασία» στις κατηγορίες: Θαλάσσια θηλαστικά, Ψαρικά, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Μεσογειακή βλάστηση, Τοποθεσίες-αρχαιολογικοί χώροι, Οικοτουριστικές διαδρομές κ.ά

Στόχος του παιχνιδιού είναι η προστασία της φύσης των Κυκλάδων. Τα «κυκλαδόνια» αντιπροσωπεύουν τη συμβολική αξία του περιβάλλοντος των Κυκλάδων και οι «τίτλοι» που αγοράζει ο παίκτης αναφέρονται στην προστασία της φύσης και του πολιτισμού. Οι παίκτες αγοράζοντας έναν τίτλο αποκτούν το δικαίωμα προστασίας του. Νικητής είναι ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα κυκλαδόνια και τίτλους προστασίας. Ο νικητής λαμβάνει το κύπελλο του προστάτη της φύσης-ήρωα των Κυκλάδων.

Μέσω του παιχνιδιού που σαν φιλοσοφία θυμίζει πολύ την Monopoly, οι μαθητές θα αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.  Παίζοντας την «Κυκλαδούπολη»τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να προστατεύσουν την μοναδική στο είδος της κυκλαδική φύση. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;

Προς το παρόν, το παιχνίδι θα διατίθεται στα σχολεία μέσω των Μουσειοσκευών όμως στα μελλοντικά σχέδια και των δύο φορέων είναι το παιχνίδι να είναι διαθέσιμο και μέσω του πωλητηρίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η δημιουργία της «Κυκλαδούπολης» υποστηρίχθηκε από το Cyclades Preservation Fund και το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη.

Πώς μπορείτε να φέρετε την Κυκλαδούπολη στο σχολείο σας

Η «Κυκλαδούπολη» εντάσσεται στις μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για τις βαλίτσες με εκπαιδευτικό υλικό που ταξιδεύουν σε σχολεία,  βιβλιοθήκες και άλλους φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα δανείζονται κάθε χρόνο τις Μουσειοσκευές και περίπου 10000 μαθητές συμμετέχουν σε προγράμματα με το περιεχόμενό τους. Στο εξωτερικό έχουν δοθεί συνολικά 22 μουσειοσκευές στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Ζιμπάμπουε.

Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο.

Για το δανεισμό μουσειοσκευών, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων T. 210 7239438.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Μουσειοσκευή της Κυκλαδούπολης πατήστε εδώ