Αρχική InfoMommy Υγεία Κύστη κόκκυγος: Ανώδυνη αφαίρεση, μηδαμινός ο χρόνος νοσηλείας

Κύστη κόκκυγος: Ανώδυνη αφαίρεση, μηδαμινός ο χρόνος νοσηλείας

Η κύστη κόκκυγα  είναι μία πάθηση που αφορά σε μεγάλο ποσοστό του εφηβικού, νεανικού πληθυσμού. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα. Για πρώτη φορά περιγράφηκε το 1880 από τον Hodges . Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεταξύ 15-30 ετών. Η πάθηση της κύστης κόκκυγα έγινε επίσης γνωστή και ως "νόσος Jeep" διότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1945) πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες (περί τους 80.000) υπέφεραν από την νόσο αυτή διότι είτε οδηγούσαν επί ώρες στους ανώμαλους κατεστραμμένους από τον πόλεμο δρόμους τα στρατιωτικά εκείνα οχήματα τζιπ, φορτηγά και βυτία καυσίμων είτε καθόντουσαν σε αυτά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα να υποβληθούν σε επεμβατικές (χειρουργικές) θεραπείες κύστης κόκκυγα σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Η.Π.Α..

Η νέα, υπερσύγχρονη μη επεμβατική ενδοσκοπική θεραπεία με Laser διοξειδίου ή ραδιοσυχνότητες, που επιτρέπει την «εξάχνωση» της κύστης κόκκυγος, τείνει πλέον να υποκαταστήσει όλες τις άλλες χειρουργικές τεχνικές, ως θεραπεία εκλογής, με ταχεία επούλωση, ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς επιπλοκές και πραγματοποιείται με υπνοαναλγησία και σχεδόν μηδαμινό χρόνο νοσηλείας, ενώ ταχεία είναι και η επούλωση του τραύματος.
«Το Laser», εξηγεί ο ο Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκόπος Δρ. Γιώργος Σάμπαλης, μέλος της European Association of Endoscopic Surgery (EAES) και European Hernia Society (EHS) «εφαρμόζεται από τη χειρουργική μου ομάδα και αποτελείται από μία μονοχρωματική ακτίνα φωτεινής, μη βλαβερής ακτινοβολίας με απόλυτα ελεγχόμενο βάθος διείσδυσης και χωρίς τη δημιουργία εγκαύματος και θερμικής βλάβης στα γειτονικά κύτταρα».
«Συγχρόνως όμως», συνεχίζει, «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η μέθοδος εφαρμόζεται όταν δεν υπάρχει φλεγμονή ή απόστημα, ενώ για την αποφυγή υποτροπών, μεγάλη είναι η σημασία της εξακρίβωσης των συριγγίων και του μεγέθους της κύστης».
Η νέα μέθοδος επιτρέπει πλέον την αναίμακτη και ανώδυνη επέμβαση για την ανακούφιση του ασθενή από την κύστη κόκκυγος, η οποία όπως είναι γνωστό δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα και προσβάλλει συχνότερα άνδρες από γυναίκες και συνηθέστερα στο διάστημα από την εφηβεία μέχρι την ηλικία των 40 χρόνων. Ο ασθενής μετά την επέμβαση μπορεί να περπατήσει, να καθήσει και επειδή ο χρόνος νοσηλείας είναι μηδαμινός, να επιστρέψει σύντομα στις καθημερινές του συνήθειες.
«Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά της πάθησης είναι ότι συνήθως παρουσιάζεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, περισσότερο συχνά σε αγόρια και θα πρέπει να δώσουν προσοχή όταν το παιδί διαμαρτυρηθεί για πόνο, δυσκολία στο κάθισμα, πυρετό και κακουχία, με την επίσκεψη στο χειρουργό να δίνει τη διάγνωση και την απαλλαγή του παιδιού από τα επώδυνα συμπτώματα», προσθέτει ο Δρ Σάμπαλης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.