Λέμε “ΟΧΙ” στο bullying: 8 βιβλία που μιλάνε στα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο και αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για να ενημερωθούν τα παιδιά όλων των ηλικιών  για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών.

Τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο να θυματοποιηθούν είναι αυτά που για κάποιο λόγο διαφέρουν από τους συνομηλίκους. Ακόμα, είναι παιδιά που δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και παρουσιάζονται αδύναμα. Είναι επίσης παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Είναι λιγότερο δημοφιλή, έχουν λίγους ή καθόλου φίλους και δυσκολεύονται στις διαπροσωπικές σχέσεις. Φυσικά, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι απλώς ενδείξεις. Θύμα μπορεί να αποτελέσει οποιοσδήποτε και αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με την επιλογή του θύτη.

Με σύνθημά μας “Με σύμμαχο τα βιβλία διώχνουμε το bullying από τα σχολεία”, το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 8 παιδικά βιβλία που πρέπει να διαβάσουν τα παιδιά ώστε να μάθουν περισσότερα για το σχολικό εκφοβισμό αλλά και για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν τυχόν περιστατικά bullying εντός ή εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

“Το κουτί”

Ο εντεκάχρονος Αρίφ, μαθητής της έκτης δημοτικού, χάνει το μολύβι του και το ξαναβρίσκει στο κουτί με τα χαμένα αντικείμενα της τάξης. Κι αυτό το ασήμαντο συμβάν τον οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια.

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πατσαρός

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Για παιδιά 9+

Κώδικας 99

Ο Γιάννης είναι μαθητής γυμνασίου. Η ζωή του δε διαφέρει από τη ζωή οποιουδήποτε μαθητή· υποχρεώσεις στο σχολείο , φλερτ , φίλοι, οικογενειακά προβλήματα, ανησυχία για το μέλλον και μπελάδες με τους νταήδες της τάξης. Ώσπου ο καθηγητής της φυσικής τους δίνει ένα δύσκολο γρίφο και αμέσως μετά ο Γιάννης λαμβάνει ένα μέιλ με ένα κρυπτογραφημένο κείμενο. Ο αποστολέας ισχυρίζεται ότι μέσα σε αυτό βρίσκεται κωδικοποιημένη η λύση του γρίφου. Όταν ο Γιάννης καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο και να ανακαλύψει την ταυτότητα του άγνωστου αποστολέα, βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη.

Ένα μυθιστόρημα που καταδεικνύει την ανάγκη να αποκωδικοποιούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, κι όχι απλώς να εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας ή να βασιζόμαστε σε αντιλήψεις που επικρατούν και μας τις έχουν επιβάλει οι άλλοι.

Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Για παιδιά 12+

“Ο Λυκοτοσοδούλης και η Φοβεροσκουφίτσα”

Ο Λυκοτοσοδούλης έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Του άρεσε πολύ να πηγαίνει στο σχολείο, μέχρι που μετακόμισε στη γειτονιά η Φοβεροσκουφίτσα.Η Φοβεροσκουφίτσα δεν είναι απλώς μεγάλη, είναι και κακιά. Και τίποτε δεν της αρέσει περισσότερο από το να πειράζει, να ειρωνεύεται και να τρομοκρατεί τον Λυκοτοσοδούλη. Τι πρέπει να κάνει το μικρό λυκάκι;Ο Λυκοτοσοδούλης μιλά στους γονείς του και δοκιμάζει διάφορες ιδέες, για να την κάνει να σταματήσει. Στο τέλος, όμως, κάνει κάτι το εντελώς απροσδόκητο και η Φοβεροσκουφίτσα σταματά να τον τρομοκρατεί!

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται σημείωμα για τους γονείς και τους παρόχους φροντίδας με όλα τα προειδοποιητικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ένα παιδί εμπλέκεται σε καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού, καθώς και τρόπους για την αντιμετώπιση της κατάστασης – είτε το παιδί σας είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού είτε είναι εκείνο που τον ασκεί είτε απλά παρίσταται ως θεατής σε τέτοια περιστατικά

Συγγραφέας: Jeanie Franz Ransom

Εκδόσεις: Παρισιάνου

Για παιδιά 6+

“Παρφές”

Ο Παρφές, ένα αγόρι που είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από παγωγό, μετακόμισε πρόσφατα με τους γονείς του από τον Βόρειο Πόλο σε μια νέα χώρα του Νότου, σε μια νέα κατοικία, σε μια νέα ζωή. Οι νέοι του συμμαθητές θα τον αποδεχτούν ή θα του δυσχεράνουν τη ζωή του στο σχολείο; Ένα παραμύθι που αγγίζει ένα μείζον πρόβλημα της σύγχρονης εποχής μας και βασανίζει πολλούς γονείς, εκπαιδευτικούς και κυρίως μαθητές στη μικρή κοινωνία του σχολείου: τον σχολικό εκφοβισμό (bullying).

Συγγραφέας: Σοφιάννα Παιδούση

Εκδόσεις: Οσελότος

Για παιδιά 6+

“Σάμι ο ψευταράς”

Ο Σάμι είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Τι θα συμβεί όμως όταν τα απίθανα ψέματά του αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα; Ο Σάμι Ντέιβις είναι δώδεκα χρονών, ξέρει να λέει ψέματα όπως κανένας άλλος και το κάνει ασταμάτητα. Μέχρι που μια μέρα, χάρη σε ένα… υπερβολικά ευγενικό πεφταστέρι, κάτι πάει στραβά και τα ψέματά του αρχίζουν να βγαίνουν αληθινά, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή του, στην οικογένειά του, στο σχολείο του και στην πόλη του. Για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, θα ζητήσει βοήθεια από έναν γίγαντα και μια στρουθοκάμηλο, θα σώσει μια συμμορία νταήδων, και όλα αυτά σε λίγο, ελάχιστο χρόνο.

Μια ευφάνταστη, ξεκαρδιστική ιστορία για την αλήθεια και το ψέμα, για τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά και για την αξία κάθε ανθρώπου. Γιατί το σημαντικότερο στη ζωή είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου και να λες άφοβα τη γνώμη σου.

Συγγραφέας: Nicola Brunialti

Εκδόσεις: Κέδρος

Ηλικία: 9+

“Θεατής…ή το επόμενο θύμα”

Ο Έρικ είναι καινούριος στην πόλη αλλά και στο σχολείο. Μια μέρα γνωρίζει τον Γκρίφιν, έναν πολύ κουλ και δημοφιλή συμμαθητή του που πάντοτε περιστοιχίζεται από τη συμμορία του. Ο Έρικ βλέπει τη βία και τον εκφοβισμό που ασκεί η συμμορία του Γκρίφιν, αλλά προτιμάει να μένει σιωπηλός θεατής. Φοβάται μη γίνει κι αυτός θύμα τους. Κάποτε όμως ο Γκρίφιν τον προκαλεί. Και τότε ο Έρικ θα σπάσει τη σιωπή…Ένα καθηλωτικό βιβλίο για τον σχολικό εκφοβισμό και τη συνωμοσία της σιωπής.

Συγγραφέας Πρέλλερ Τζέιμς

Εκδόσεις Πατάκη

Για εφήβους 12+

“Μαζί”

Μύρων είναι το πιο μικροκαμωμένο παιδί όχι μόνο στην τάξη του αλλά και σε ολόκληρο το γυμνάσιο. Καθημερινά προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό του, όπως και οι συμμαθητές του, από τη συμμορία των «Σκαθαριών» που βασανίζει τους πάντες στο σχολείο. Σ’ αυτόν τα «Σκαθάρια» έχουν βρει το τέλειο θύμα επειδή είναι διαφορετικός, αρχίζοντας από το παράξενο σουλούπι του και φτάνοντας στις συνήθειές του. Του αρέσει να μένει μόνος στα διαλείμματα και να αφοσιώνεται στις σκέψεις του. Το αγόρι έχει μπει στο στόχαστρό τους, αλλά κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί τους. Ο αρχηγός των «Σκαθαριών», ο σκληρός Παμίνος, έχει μεγάλα σχέδια, θέλει να επιβληθεί και έξω από το σχολείο, στη γειτονιά, στη συνοικία και σε ολόκληρη την πόλη. Όμως η άφιξη μιας νέας μαθήτριας, της Λούνα, θα γίνει η αρχή για ν’ αλλάξουν όλα…

Μια ιστορία με έντονους χαρακτήρες όσο και πλοκή, που απεικονίζει γλαφυρά την καθημερινότητα των νέων, προβάλλοντας το θέμα της σχολικής βίας και τις κοινωνικές διαστάσεις του.

Συγγραφέας: Ελένη Πριοβόλου

Εκδόσεις: Καλέντης

Για παιδιά 10+

Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας

Τι συμβαίνει στο ποντικοσχολείο της γειτονιάς; Γιατί έχει βαλθεί ο Ροκανούλης να κάνει πατίνι τη ζωή της Ροκανούλας και τι θέση παίρνουν οι συμφοιτητές τους; Τι θ’ αλλάξει τα σχέδιά του και πώς ένας τρικούβερτος τσακωμός μπορεί να εξελιχθεί σε δυνατή φιλία;

«Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας» απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και τα βοηθά ν’ αναγνωρίσουν τον εκφοβισμό, να μην τον φοβηθούν, ν’ αντιδράσουν ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, αλλά και να μην διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια. Και το σπουδαιότερο: Τους δείχνει πως επιστρατεύοντας την αγάπη, τη φιλία και την καλοσύνη, μπορούν να νικήσουν το θυμό, τη ζήλια και τη διάθεση κάποιων να είναι πάντα αρχηγοί.

Συγγραφέας: Ζαχαρούλα Καραβά

Εκδόσεις: Πορφύρα

Για παιδιά 6+